GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Prijevare i gospodarski kriminal rastuća prijetnja za hrvatske organizacije

PwC: Prijevare i gospodarski kriminal rastuća prijetnja za hrvatske organizacije
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2018 / 10:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Globalno istraživanje gospodarskog kriminala za 2018. godinu koje je provela tvrtka PwC pokazalo je da je 53 posto hrvatskih organizacija zadnje dvije godine bilo žrtvama prijevara i gospodarskog kriminala, što je 26 posto više nego u 2016., objavili su u utorak iz PwC-a.

Na globalnoj je razini 49 posto organizacija doživjelo gospodarski kriminal u posljednje dvije godine.

Kibernetički kriminal, prema istraživanju, pogađa svaku treću organizaciju (33 posto), što je porast u odnosu na situaciju prije dvije godine za 25 posto, te u odnosu na globalnu razinu (21 posto).

Prevladavajuće vrste kibernetičkih napada u Hrvatskoj uključuju zlonamjerni softver (35 posto) i krađu identiteta putem interneta (27 posto).

Gotovo polovica hrvatskih ispitanika, njih 47 posto, navela je kako su im kibernetički napadi ozbiljno poremetili i/ili prekinuli poslovne procese.

Njih 32 posto očekuje da će doživjeti kibernetički napad i vjeruje da će to biti vrsta kriminala koja će izazvati najveće poremećaje i negativne utjecaje, a 23 posto organizacija nema ili nije upoznata s postojanjem programa kibernetičke sigurnosti za sprečavanje i otkrivanje ovog kriminala u svojim organizacijama.

Istraživanje je pokazalo i da bi više od polovice hrvatskih ispitanika, njih 53 posto, s relevantnim državnim tijelima podijelilo informacije o sumnji ili pretrpljenim kibernetičkim napadima.

Oko polovice hrvatskih ispitanika koji su bili žrtvama prijevara u 2018. i 2016. procijenili su ukupne financijske gubitke između 320.000 i 6,4 milijuna kuna, a njih devet posto je pretrpjelo i financijske gubitke veće od 6,4 milijuna kuna, koje u 2016. godini nitko nije prijavio.

Hrvatske organizacije, kako je pokazalo istraživanje, pokazuju pozitivan trend ulaganja i planiranja izdvajanja većih iznosa za borbu protiv gospodarskih prijevara i kriminala, iako je to još uvijek ispod svjetskih razina.

Tako je gotovo jedna od tri ispitane organizacije ili njih 30 posto povećala financijska sredstva za borbu protiv gospodarskog kriminala u posljednje dvije godine te ujedno planira nastaviti sa sve većim izdvajanjima u sljedeće dvije godine.

Voditeljica forenzičkih usluga u Hrvatskoj Ivana Rapić istaknula je kako se hrvatski rezultati razlikuju od globalnih u pogledu tipičnog počinitelja prijevare.

"Na globalnoj razini, većina počinitelja su unutarnji (52 posto nasuprot 42 posto), dok hrvatski ispitanici navode da je više vanjskih počinitelja u odnosu na unutarnje (50 posto nasuprot 42 posto), te da se većinom radi o kupcima (70 posto)", kazala je.

S obzirom da su unutarnji počinitelji prijevara u pravilu sposobniji zaobići postojeće unutarnje kontrole, ovaj rezultat može potencijalno ukazivati i na to da organizacije ustvari nisu svjesne da su ugrožene od strane svojih zaposlenika, pojasnila je Rapić te dodala kako s druge strane, visoka stopa prijevara počinjena od strane vanjskih subjekata ukazuje da se nedovoljno pažnje pridaje izboru tih subjekata.

Prema istraživanju, unutarnji počinitelji prijevara u Hrvatskoj (i globalno) prvenstveno dolaze iz redova marketinga i prodaje (40 posto) te operativnih i proizvodnih funkcija (30 posto). Stoga bi organizacije trebale postrožiti mehanizme za sprečavanje prijevara na tim područjima.

Opću procjenu rizika prijevara nije provelo je 48 posto ispitanika, što je gotovo jednako broju ispitanika koji su naveli da prijevaru nisu doživjeli ili da je nisu svjesni (47 posto).

Istraživanje je pokazalo i da hrvatske organizacije u većoj mjeri koriste sofisticiranije alate za otkrivanje i praćenje prijevara, u usporedbi s tradicionalnijim metodama kao što su korporativna sigurnost i rutinske interne revizije. Tako je 50 posto prijavljenih slučajeva prijevara otkriveno koristeći sofisticiranije alate poput upravljanja rizicima prijevara, analize podataka i praćenja sumnjivih aktivnosti.

PwC je za potrebe Globalnog istraživanja gospodarskog kriminala ispitao više od 7.200 sudionika iz 123 zemlje, Hrvatska je u istraživanju sudjelovala drugi puta, sa 62 organizacije.

Tagovi: PwC, prijevare, gospodarski kriminal, prijetnje, cyber kriminal, Ivana Rapić
PROČITAJ I OVO
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ANKETA
Uspješniji su empatični šefovi, ali samo trećina njih tako se ponaša
ZAGREB - Emocije koje pokazuju šefovi nekad su bile znak slabosti, ali istraživanja upućuju da veći autoritet imaju vođe koje su u stanju pokazati autentične osjećaje i ranjivost jer su u stanju iskoristiti najbolje osobine radnika, pokazuje anketa globalne organizacije Catalyst, piše u subotu Jutarnji list.
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
ŽESTOKA PIĆA
Tko bi mogao biti kupac alkoholnog segmenta Zvečeva?
POŽEGA - Hrvatski proizvođač alkoholnih pića i slatkiša Zvečevo priopćio je da će njegovi dioničari na Glavnoj skupštini razmotriti prijedlog za prodaju dijela imovine tvrtke koji se odnosi na proizvodnju žestokih pića. U obavijesti dostavljenoj Zagrebačkoj burzi nisu iznijeli više detalja o tome.
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
POTEZI
Fortenova pretvara potraživanja u Mercatoru u kapital
LJUBLJANA - Mercator je sazvao Skupštinu za 1. rujna na prijedlog svog većinskog vlasnika Fortenove Grupe, a dioničari će odlučiti o prijedlogu povećanja kapitala tvrtke za oko šest miliona eura.
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DOGOVOR
Kinezi refinanciraju dug Atlantske plovidbe
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je kako je sklopila ugovor o povratnom leasingu na rok od tri godine s kineskom financijskom institucijom CSSC Shipping Company iz Hong Konga.
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
OPOZIV
Dukat opoziva jogurte s crnim ribizom i s naranča cimetom
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače da proizvođač Dukat iz Zagreba, zbog utvrđenoga pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje, opoziva svoje proizvode Dukatos jogurt crni ribiz 150g i Dukatos jogurt naranča cimet 150g određenih rokova trajanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE