GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.

Gotovo tri četvrtine obiteljskih tvrtki koje bilježe dvoznamenkasti rast u posljednjoj fiskalnoj godini su one s jasnim i čvrstim obiteljskim vrijednostima i uspostavljenom strategijom tvrtke, pokazalo je globalno istraživanje PricewaterhouseCoopersa. Također su otkrili rastući trend udjela obiteljskih tvrtki voljnih preuzeti vodstvo u održivim poslovnim praksama.

Obiteljske tvrtke čija je svrha odn misija vezana uz ciljeve održivog razvoja, sudeći prema istraživanju, uspješniji su od ostalih tvrtki. Održivi razvoj stoga nije trošak, već put do većeg rasta prihoda, istaknuli su iz tvrtke.

Budući da izazovni makroekonomski uvjeti utječu na poslovanje diljem svijeta, čak su i obiteljska poduzeća 2023. uvelike usredotočena na zaštitu svoje osnovne djelatnosti, pokrivanje troškova i preživljavanje. To je u anketi istaknulo 37 posto više ispitanika nego lani, dok su digitalna transformacija i uvođenje novih proizvoda i usluga pomalo u drugom planu.

Iako velika većina voditelja obiteljskih tvrtki priznaje da su zaposlenici bitni za poslovni uspjeh, nešto više od trećine (36 posto) kaže da su usredotočeni na privlačenje i zadržavanje talenta koji im je ključan.

Prema 59 posto ispitanika, ključ uspješnog suočavanja s izazovima s kojima se čak i obiteljske tvrtke suočavaju u ovim nepredvidivim vremenima je visoka razina povjerenja između članova obitelji.

"Obiteljske tvrtke mogu rasti u tako izazovnom okruženju prihvaćanjem promjena i izgradnjom povjerenja u društvu uz naprednu digitalnu komunikaciju i raznolike i inkluzivne uprave. U budućnosti će se morati ponovno usredotočiti i usredotočiti na pružanje vrijednosti ne samo kupcima, već i društvu “, objasnio je tijekom ankete PwC-ov globalni voditelj obiteljskih tvrtki Peter Englisch.

Gotovo 10 posto više obiteljskih tvrtki koje imaju jake digitalne mogućnosti doživjelo je dvoznamenkasti rast u prošloj godini. Prema PwC-u, napredne digitalne mogućnosti stoga su ključne za podršku strukturama upravljanja.

One obiteljske tvrtke koje lakše i sveobuhvatnije implementiraju napredne digitalne operacije obično imaju raznolikije upravne odbore (49 posto). Obiteljske tvrtke s dvoznamenkastim rastom prihoda obično imaju upravne odbore s najmanje dva člana koji nisu članovi obitelji, dodali su.

Nasljeđe i pitanje sukcesije i ove su godine jedna od glavnih tema u obiteljskim tvrtkama, a često se spominju mlađe generacije i vanjski akteri kao zagovornici ili donositelji promjena i napretka, napisali su u priopćenju.

PwC je proveo 11. globalno istraživanje o obiteljskim poduzećima među glavnim donositeljima odluka u obiteljskim poduzećima između 20. listopada prošle i 22. siječnja ove godine u 82 zemlje, uključujući i Sloveniju. Obavili su 2.043 intervjua.

Tagovi: obiteljska poduzeća, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ALARMANTNO
Svaki drugi zagrebački tramvaj tehnički neispravan
ZAGREB - Tramvaji zagrebačkim prugama i dalje "jure" brzinom od prosječnih 12 kilometara na sat, stari su u prosjeku 29,5 godina, a tehnički ih je ispravno tek 57 posto.
Kako posluje tvrtka Marka Livaje?
ZANIMLJIVO
Kako posluje tvrtka Marka Livaje?
ZAGREB - Kad je Marko Livaja u srpnju 2022. stavio potpis na novi petogodišnji ugovor s Hajdukom, nije objavljeno i koliko će zarađivati u narednom razdoblju.
Slovenci na nogama: Perutnina seli sjedište iz Slovenije
SELIDBA
Slovenci na nogama: Perutnina seli sjedište iz Slovenije
LJUBLJANA - Sve su glasnija nagađanja da će Perutnina Ptuj preseliti svoje sjedište iz Slovenije.
I Kandit najavio poskupljenje čokolade
ČOKOLADA
I Kandit najavio poskupljenje čokolade
ZAGREB - Kandit diže cijene čokolade nakon što je i Kraš najavio isti potez dok je Zvečevo poručilo da neće poskupjeti.
Korupcijska afera trese Adidas
KINA
Korupcijska afera trese Adidas
BERLIN - Njemački proizvođač sportske opreme Adidas istražuje opsežnu aferu navodne korupcije u Kini koju lokalni zaposlenici grupe procjenjuju na nekoliko "milijuna eura", objavio je u nedjelju Financial Times (FT).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE