GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina

PwC: Obiteljska poduzeća imaju najbrži rast u posljednjih 15 godina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2023 / 12:39
Autor: SEEbiz
LONDON - Obiteljska poduzeća diljem svijeta bilježe najbrži rast u posljednjih 15 godina, pokazuje najnovije istraživanje PwC-a. U prošloj fiskalnoj godini njih 71 posto zabilježilo je rast prihoda, a među njima 43 posto dvoznamenkasti rast.

Gotovo tri četvrtine obiteljskih tvrtki koje bilježe dvoznamenkasti rast u posljednjoj fiskalnoj godini su one s jasnim i čvrstim obiteljskim vrijednostima i uspostavljenom strategijom tvrtke, pokazalo je globalno istraživanje PricewaterhouseCoopersa. Također su otkrili rastući trend udjela obiteljskih tvrtki voljnih preuzeti vodstvo u održivim poslovnim praksama.

Obiteljske tvrtke čija je svrha odn misija vezana uz ciljeve održivog razvoja, sudeći prema istraživanju, uspješniji su od ostalih tvrtki. Održivi razvoj stoga nije trošak, već put do većeg rasta prihoda, istaknuli su iz tvrtke.

Budući da izazovni makroekonomski uvjeti utječu na poslovanje diljem svijeta, čak su i obiteljska poduzeća 2023. uvelike usredotočena na zaštitu svoje osnovne djelatnosti, pokrivanje troškova i preživljavanje. To je u anketi istaknulo 37 posto više ispitanika nego lani, dok su digitalna transformacija i uvođenje novih proizvoda i usluga pomalo u drugom planu.

Iako velika većina voditelja obiteljskih tvrtki priznaje da su zaposlenici bitni za poslovni uspjeh, nešto više od trećine (36 posto) kaže da su usredotočeni na privlačenje i zadržavanje talenta koji im je ključan.

Prema 59 posto ispitanika, ključ uspješnog suočavanja s izazovima s kojima se čak i obiteljske tvrtke suočavaju u ovim nepredvidivim vremenima je visoka razina povjerenja između članova obitelji.

"Obiteljske tvrtke mogu rasti u tako izazovnom okruženju prihvaćanjem promjena i izgradnjom povjerenja u društvu uz naprednu digitalnu komunikaciju i raznolike i inkluzivne uprave. U budućnosti će se morati ponovno usredotočiti i usredotočiti na pružanje vrijednosti ne samo kupcima, već i društvu “, objasnio je tijekom ankete PwC-ov globalni voditelj obiteljskih tvrtki Peter Englisch.

Gotovo 10 posto više obiteljskih tvrtki koje imaju jake digitalne mogućnosti doživjelo je dvoznamenkasti rast u prošloj godini. Prema PwC-u, napredne digitalne mogućnosti stoga su ključne za podršku strukturama upravljanja.

One obiteljske tvrtke koje lakše i sveobuhvatnije implementiraju napredne digitalne operacije obično imaju raznolikije upravne odbore (49 posto). Obiteljske tvrtke s dvoznamenkastim rastom prihoda obično imaju upravne odbore s najmanje dva člana koji nisu članovi obitelji, dodali su.

Nasljeđe i pitanje sukcesije i ove su godine jedna od glavnih tema u obiteljskim tvrtkama, a često se spominju mlađe generacije i vanjski akteri kao zagovornici ili donositelji promjena i napretka, napisali su u priopćenju.

PwC je proveo 11. globalno istraživanje o obiteljskim poduzećima među glavnim donositeljima odluka u obiteljskim poduzećima između 20. listopada prošle i 22. siječnja ove godine u 82 zemlje, uključujući i Sloveniju. Obavili su 2.043 intervjua.

Tagovi: obiteljska poduzeća, PricewaterhouseCoopers
PROČITAJ I OVO
Pipunić ulaže 25 milijuna eura u privatnu bolnicu u Čepinu
BOLNICA
Pipunić ulaže 25 milijuna eura u privatnu bolnicu u Čepinu
OSIJEK - Ugledni kirurg koji je liječio Račana i Josipovića dao je otkaz u Münchenu i uskoro će postati šef privatne bolnice na 6500 kvadrata.
Što su franšize i jesu li isplativa investicija?
FRANŠIZE
Što su franšize i jesu li isplativa investicija?
ANALIZA - Možda vam se ovaj pojam čini potpuno nepoznatim ili jednostavno imate ideju na što se odnosi, ali gotovo sigurno ste nekada kupili proizvod u trgovini koja posluje "pod franšizom".
Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate
SJAJNE BROJKE
Luka Kotor prošle godine ostvarila najbolje rezultate
KOTOR – Luka Kotor završila je prošlu godinu sa prihodom od 4,16 miliona EUR i bruto profitom od 1,45 miliona EUR, najvećim u dosadašnjem poslovanju kompanije, saopštili su njeni predstavnici.
Embraer E–190 četvrti avion u floti Air Montenegra
FLOTA
Embraer E–190 četvrti avion u floti Air Montenegra
PODGORICA – Floti crnogorskog avio-prevoznika, Air Montenegra, pridružio se još jedan avion iz porodice Embraer i to E-190 sa 104 sjedišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE