GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putničke agencije očekuju rast potražnje u 2020., moguć je rast cijena

Putničke agencije očekuju rast potražnje u 2020., moguć je rast cijena
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2019 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Preslagivanje na domaćem agencijskom tržištu dijelom je potaknulo lanjsko zatvaranje agencije Kompas Zagreb, čime se potražnja kupaca 'prelila' na neke druge agencije koje su uslijed toga ove godine i popravile poslovanje, a dijelom i zbog sve primjetnije specijalizacije agencija za određene vrste putovanja te pojave novih agencija.

I bankrot globalnog touroperatora Thomasa Cooka ove godine domaće je agencije usmjerio više ka novim partnerima s britanskog i drugih tržišta, pa i najvećeg domaćeg touroperatora Atlas, koji je bio glavni partner T. Cooku za Hrvatsku i koji u Hrvatskoj još jedini pokriva sve segmente poslovanja.

No, pozicija Atlasa je, kako komentira direktor konzultantske tvrtke Coned Ivan Pukšar, trenutno pomalo složena, s obzirom da je ponuđen na prodaju te će se tek vidjeti hoće li to biti izazov za neke od jačih domaćih agencija ili za nekog jačeg inozemnog touroperatora koji je 'bacio oko' na regiju želeći tu pojačati utjecaj.

"U Hrvatskoj je registrirano više od tisuću putničkih agencija u kojima radi oko 5000 vrsnih stručnjaka i upravo su ti kadrovi najveća vrijednost ove branše. Oni nose posao, imaju kontakte s partnerima i vrlo su iskoristivi u poslu, neki i na međunarodnoj razini, posebice koji se bave avio prometom i korporativnim segmentom poslovanja", smatra Pukšar.

Fleksibilna organizacijska struktura i razvoj novih proizvoda

Snagu i stručnost agencijskih kadrova ističe i član Uprave Atlasa Mislav Veselica, koji kaže da Atlas intenzivno radi na razvoju novih proizvoda te da se s fleksibilnom organizacijskom strukturom prilagođava postojećim izazovima i proaktivno pronalazi prilike na globalnom tržištu.

"Ova je godina u Hrvatskoj za agencije zadovoljavajuća, pogotovo ako se uzme u obzir snažniji povratak konkurencije te ostali faktori koji utječu na turizam, poput brexita i bankrota Thomasa Cooka. Segmenti poslovanja poput vlastitih i nišnih proizvoda bilježe rast te se može govoriti i o tzv. dekomponiranju ponude i na hrvatskom i širem agencijskom tržištu", kaže Veselica.

Vezano za partnerstvo s Thomasom Cookom za hrvatsko tržište, smatra da i Atlas ima pravo na nadoknadu financijske štete zbog propasti tog touroperatora, budući je, kako kaže, "posrednik, a ne vlasnik proizvoda i u tom ćemo smislu kooridinirati aktivnosti s Ministarstvom turizma i ostalim dionicima, hotelijerima".

Raznolikost Hrvatske privlači i poslovne partnere agencijama

Smatrajući da se domaće agencije dobro prilagođavaju tržišnim kretanjima, pa i preslagivanjima, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK i predsjednik Uprave pulskog Unilinea Boris Žgomba ističe da agencijskom poslovanju pridonosi i raznolikost ponude u Hrvatskoj koja privlači ne samo turiste nego i sve više poslovnih partnera iz svijeta.

"Domaće agencije, pa i Uniline, jačaju suradnju s partnerima iz Europe i svijeta, koji prvo pitaju što Hrvatska nudi drugačije od ostalih destinacija, a to je upravo ta velika raznolikost. Na tome se grade i destinacijski proizvodi, u čemu su agencije vrlo aktivne, nastojeći time održati potražnju, ali i profitabilnost", kaže Žgomba.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i direktor zadarske agencije Terra Travel Tomislav Fain naglašava pak da je većina agencija ove godine dobro radila, te da ih se sve više okreće ka nišnim segmentima i destinacijskom menadžmentu, što drži važnim i za budućnost, tim više što je vrijeme hiperpotražnje za Hrvatskom prošlo.

"Važno je da ne radimo svi isto i da svatko nađe neki svoj prostor, jer to uz više umijeća i ulaganja agencijama sigurno donosi više. Važno nam je i što za iduću godinu većina avio prijevoznika s raznih tržišta najavljuje povećanje broja sjedala prema Hrvatskoj, jer to agencijama otvara nove prilike, kao i predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a te pojačavanje ukupne promocijske aktivnosti na tržištima", kaže Fain.

Direktor riječke agencije Aronda Adriana Travel Zlatko Deželjin također očekuje nastavak pozitivnih trendova za agencijsko poslovanje, ali uz puno rada i nadograđivanje ponude, jer, kako kaže, "Hrvatska danas igra u šampionskoj ligi svjetskog i europskog turizma te osim što mi tražimo strane partnere i oni traže nas i treba znati održavati kvalitetu i taj status".

Zbog veće potražnje u 2020. moguć porast cijena

Napominjući kako agencije dosta rade i ove posezone, te da imaju i dobre najave za adventska, novogodišnja i skijaško-zimska putovanja, svi se sugovornici slažu i u ocjeni da će putničke agencije ukupno u 2020. imati više posla i zbog nekoliko važnih međunarodnih događanja, među kojima su svakako predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici godine, ali i Europsko nogometno prvenstvo u 12 europskih gradova u lipnju i srpnju te svjetska izložba EXPO u Dubaiju u drugom dijelu godine.

"Hrvatska će zbog toga iduće godine sigurno biti još vidljivija na europskoj i svjetskoj turističkoj sceni, a agencije koje se bave korporativnim uslugama, prijevozima, kongresima, izletima i sličnim radit će više. Mali problem mogao bi nastati kod planiranja smještanja grupa na kružnim turama u Zagrebu, jer zagrebački hoteli jednostavno neće imati mjesta s obzirom na popunjenost zbog predsjedanja Hrvatske EU-om. Nema sumnje da će to donijeti snažan rast zagrebačkog turizma, a profitirat će i europski zračni prijevoznici koji lete na Zagreb te je moguć i rast cijena avio karata, a time i poskupljenje grupnih avio aranžmana. Uz porast potražnje, i agencije bi konačno možda mogle povisiti svoje cijene, a time i profitabilnost, koja zadnjih godina i nije baš idealna zbog konkurencije, neravnopravne borbe s internetskim portalima i niže platežne moći domaćeg tržišta", kaže Pukšar.

Fain pak upozorava da svi koji planiraju turistički ili poslom doći u Zagreb u prvoj polovici 2020. već sada trebaju tražiti smještaj, jer se sve ubrzano puni, dok Veselica drži da će predsjedanje Hrvatske Vijećem EU sigurno pridonijeti pozitivnom imidžu Hrvatske te da se time agencijama sa adekvatnim ponudama i kvalitetno osmišljenim proizvodima za tu specifičnu nišu putnika (europski dužnosnici) otvaraju nove komercijalne prilike.

Tagovi: putničke agencije, Kompas Zagreb, Thomas Cook, hrvatski turizam, Uniline
PROČITAJ I OVO
Sportski gigant Olympic Channel dolazi na Sportsku televiziju
TELEVIZIJA
Sportski gigant Olympic Channel dolazi na Sportsku televiziju
ZAGREB - Sportska televizija (SPTV) ostvarila je odlučujući pogodak na globalnom terenu televizija.
Dobra priča Mercatora i Atlantic Grupe s ribogojilištem u Tolminu
SURADNJA
Dobra priča Mercatora i Atlantic Grupe s ribogojilištem u Tolminu
LJUBLJANA - Tijekom koronakrize Atlantic Grupa i Mercator zaključili su suradnju s tolminskim ribogojilištem Faronika, s kojim su osmislili novi namaz sočke pastrve.
Carnival P&O Cruises otkazao krstarenja do 2021.
KRUZERI
Carnival P&O Cruises otkazao krstarenja do 2021.
LONDON - Podružnica britansko-američkog organizatora krstarenja Carnival P&O Cruises objavila je da zbog pandemije koronavirusa otkazuje sva putovanja do početka 2021. godine.
Windrose prekida promet prema obali, uskoro kreće linija prema Zagrebu
LINIJE
Windrose prekida promet prema obali, uskoro kreće linija prema Zagrebu
ZAGREB - Ukrajinska aviokompanija Windrose Airlines do kraja rujna završiti će s prometovanjem na svojim sezonskim linijama iz Kijeva prema Puli, Splitu i Dubrovniku. Teku posljednje pripreme za uvođenje linije prema Zagrebu.
Zagrebački holding u 2019. ostvario sveobuhvatnu dobit od 174,6 milijuna kuna
U PLUSU
Zagrebački holding u 2019. ostvario sveobuhvatnu dobit od 174,6 milijuna kuna
ZAGREB - Grupa Zagrebački holding je i 2019. godinu završila s pozitivnim financijskim rezultatom poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE