GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putničke agencije očekuju rast potražnje u 2020., moguć je rast cijena

Putničke agencije očekuju rast potražnje u 2020., moguć je rast cijena
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2019 / 07:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Preslagivanje na domaćem agencijskom tržištu dijelom je potaknulo lanjsko zatvaranje agencije Kompas Zagreb, čime se potražnja kupaca 'prelila' na neke druge agencije koje su uslijed toga ove godine i popravile poslovanje, a dijelom i zbog sve primjetnije specijalizacije agencija za određene vrste putovanja te pojave novih agencija.

I bankrot globalnog touroperatora Thomasa Cooka ove godine domaće je agencije usmjerio više ka novim partnerima s britanskog i drugih tržišta, pa i najvećeg domaćeg touroperatora Atlas, koji je bio glavni partner T. Cooku za Hrvatsku i koji u Hrvatskoj još jedini pokriva sve segmente poslovanja.

No, pozicija Atlasa je, kako komentira direktor konzultantske tvrtke Coned Ivan Pukšar, trenutno pomalo složena, s obzirom da je ponuđen na prodaju te će se tek vidjeti hoće li to biti izazov za neke od jačih domaćih agencija ili za nekog jačeg inozemnog touroperatora koji je 'bacio oko' na regiju želeći tu pojačati utjecaj.

"U Hrvatskoj je registrirano više od tisuću putničkih agencija u kojima radi oko 5000 vrsnih stručnjaka i upravo su ti kadrovi najveća vrijednost ove branše. Oni nose posao, imaju kontakte s partnerima i vrlo su iskoristivi u poslu, neki i na međunarodnoj razini, posebice koji se bave avio prometom i korporativnim segmentom poslovanja", smatra Pukšar.

Fleksibilna organizacijska struktura i razvoj novih proizvoda

Snagu i stručnost agencijskih kadrova ističe i član Uprave Atlasa Mislav Veselica, koji kaže da Atlas intenzivno radi na razvoju novih proizvoda te da se s fleksibilnom organizacijskom strukturom prilagođava postojećim izazovima i proaktivno pronalazi prilike na globalnom tržištu.

"Ova je godina u Hrvatskoj za agencije zadovoljavajuća, pogotovo ako se uzme u obzir snažniji povratak konkurencije te ostali faktori koji utječu na turizam, poput brexita i bankrota Thomasa Cooka. Segmenti poslovanja poput vlastitih i nišnih proizvoda bilježe rast te se može govoriti i o tzv. dekomponiranju ponude i na hrvatskom i širem agencijskom tržištu", kaže Veselica.

Vezano za partnerstvo s Thomasom Cookom za hrvatsko tržište, smatra da i Atlas ima pravo na nadoknadu financijske štete zbog propasti tog touroperatora, budući je, kako kaže, "posrednik, a ne vlasnik proizvoda i u tom ćemo smislu kooridinirati aktivnosti s Ministarstvom turizma i ostalim dionicima, hotelijerima".

Raznolikost Hrvatske privlači i poslovne partnere agencijama

Smatrajući da se domaće agencije dobro prilagođavaju tržišnim kretanjima, pa i preslagivanjima, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK i predsjednik Uprave pulskog Unilinea Boris Žgomba ističe da agencijskom poslovanju pridonosi i raznolikost ponude u Hrvatskoj koja privlači ne samo turiste nego i sve više poslovnih partnera iz svijeta.

"Domaće agencije, pa i Uniline, jačaju suradnju s partnerima iz Europe i svijeta, koji prvo pitaju što Hrvatska nudi drugačije od ostalih destinacija, a to je upravo ta velika raznolikost. Na tome se grade i destinacijski proizvodi, u čemu su agencije vrlo aktivne, nastojeći time održati potražnju, ali i profitabilnost", kaže Žgomba.

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i direktor zadarske agencije Terra Travel Tomislav Fain naglašava pak da je većina agencija ove godine dobro radila, te da ih se sve više okreće ka nišnim segmentima i destinacijskom menadžmentu, što drži važnim i za budućnost, tim više što je vrijeme hiperpotražnje za Hrvatskom prošlo.

"Važno je da ne radimo svi isto i da svatko nađe neki svoj prostor, jer to uz više umijeća i ulaganja agencijama sigurno donosi više. Važno nam je i što za iduću godinu većina avio prijevoznika s raznih tržišta najavljuje povećanje broja sjedala prema Hrvatskoj, jer to agencijama otvara nove prilike, kao i predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a te pojačavanje ukupne promocijske aktivnosti na tržištima", kaže Fain.

Direktor riječke agencije Aronda Adriana Travel Zlatko Deželjin također očekuje nastavak pozitivnih trendova za agencijsko poslovanje, ali uz puno rada i nadograđivanje ponude, jer, kako kaže, "Hrvatska danas igra u šampionskoj ligi svjetskog i europskog turizma te osim što mi tražimo strane partnere i oni traže nas i treba znati održavati kvalitetu i taj status".

Zbog veće potražnje u 2020. moguć porast cijena

Napominjući kako agencije dosta rade i ove posezone, te da imaju i dobre najave za adventska, novogodišnja i skijaško-zimska putovanja, svi se sugovornici slažu i u ocjeni da će putničke agencije ukupno u 2020. imati više posla i zbog nekoliko važnih međunarodnih događanja, među kojima su svakako predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a u prvoj polovici godine, ali i Europsko nogometno prvenstvo u 12 europskih gradova u lipnju i srpnju te svjetska izložba EXPO u Dubaiju u drugom dijelu godine.

"Hrvatska će zbog toga iduće godine sigurno biti još vidljivija na europskoj i svjetskoj turističkoj sceni, a agencije koje se bave korporativnim uslugama, prijevozima, kongresima, izletima i sličnim radit će više. Mali problem mogao bi nastati kod planiranja smještanja grupa na kružnim turama u Zagrebu, jer zagrebački hoteli jednostavno neće imati mjesta s obzirom na popunjenost zbog predsjedanja Hrvatske EU-om. Nema sumnje da će to donijeti snažan rast zagrebačkog turizma, a profitirat će i europski zračni prijevoznici koji lete na Zagreb te je moguć i rast cijena avio karata, a time i poskupljenje grupnih avio aranžmana. Uz porast potražnje, i agencije bi konačno možda mogle povisiti svoje cijene, a time i profitabilnost, koja zadnjih godina i nije baš idealna zbog konkurencije, neravnopravne borbe s internetskim portalima i niže platežne moći domaćeg tržišta", kaže Pukšar.

Fain pak upozorava da svi koji planiraju turistički ili poslom doći u Zagreb u prvoj polovici 2020. već sada trebaju tražiti smještaj, jer se sve ubrzano puni, dok Veselica drži da će predsjedanje Hrvatske Vijećem EU sigurno pridonijeti pozitivnom imidžu Hrvatske te da se time agencijama sa adekvatnim ponudama i kvalitetno osmišljenim proizvodima za tu specifičnu nišu putnika (europski dužnosnici) otvaraju nove komercijalne prilike.

Tagovi: putničke agencije, Kompas Zagreb, Thomas Cook, hrvatski turizam, Uniline
PROČITAJ I OVO
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
SLOTOVI
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
PODGORICA - Osim slot koordinacije za aerodrom Beč, koja je otkazala 15. januara, sve preostale slot koordinacije za period zimske, kao i za predstojeću ljetnju sezonu, su odobrile rok do 31. januara za dostavljanje konačne informacije da li će kompanija nastaviti sa obavljanjem saobraćaja, ili će nova kompanija preuzeti taj saobraćaj, kažu u Montenegro Airlinesu u izjavi za CdM.
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
NEOBIČNO
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
BERLIN – Uprava poduzeća Mentrup Bedachung und Holzbau iz njemačke pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija, objavila je na Facebooku priopćenje da, ako se netko od zaposlenih cijepi – dobija momentalni otkaz.
Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu
PORUKE
Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavki cjepiva za covid-19, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
KAŠNJENJE
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
ZAGREB - Sve su glasnije spekulacije da problem s isporukama cjepiva nije u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja.
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
SRAMOTNO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
NEW YORK - Pfizer će u ovoj godini isporučiti do samo 40 milijuna doza svog cjepiva protiv korone u okviru programa COVAX koji ima za cilj opskrbiti cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE