GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Putin i Merkel razgovarali o tranzitu ruskog plina prema Europi kroz Ukrajinu

Putin i Merkel razgovarali o tranzitu ruskog plina prema Europi kroz Ukrajinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2019 / 15:37
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali u u ponedjeljak telefonom o produženju tranzita ruskog plina prema Europi kroz Ukrajinu, po isteku tranzitnog ugovora 31. prosinca ove godine, izvijestio je Kremlj.

"U vezi današnjih redovnih trilateralnih ministarskih konzultacija Rusija-Ukrajina-EU koje se održavaju u Bruxellesu, dvoje su državnika razmijenili mišljenja o produženju tranzita ruskog plina preko Ukrajine u Europu, po isteku desetgodišnjega ugovora koncem 2019. godine", kaže se u priopćenju press službe Kremlja.

Kako se dodaje, sve su tri strane zainteresirane "za ovu ili onu varijantu" produljenja sporazuma o tranzitu plina.

"Rusiji trebaju ukrajinski transportni kapaciteti te ih se tijekom 2020. ne može potpuno odreći, EU je zainteresiran za stabilnu isporuku plina tijekom zime te se zalaže za dugoročni ugovor o tranzitu za Kijev kako bi se zajamčila atraktivnost ukrajinskog plinskog transportnog sustava za ulaganje u njegovu modernizaciju. Što se tiče Ukrajine, ona se nada zaključenju dugoročnog ugovora, jer bi u slučaju prekida tranzita izgubila proračunske prihode u visini tri milijarde dolara godišnje", kaže se u priopćenju.

Zadnji krug pregovora Rusije, Ukrajine i EU-a o produženju ugovora o tranzitu ruskog plina u Europu kroz Ukrajinu održan je 19. rujna i trajao je samo 40 minuta, a nakon njega je potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič izjavio da je prvi puta nakon puno godina prošao u vrlo konstruktivnom i pozitivnom tonu.

Tri strane su tada istaknule da je produženje transporta kroz Ukrajinu i isporuka ruskog plina u Europu moguća u gotovo bilo kojem scenariju, te da su se Gazprom, Ukrajina i Europa pobrinule i za moguće "crne dane" punjenjem rekordnih količina plina u podzemna skladišta.

Sporazum o tranzitu ruskog plina u EU kroz Ukrajinu istječe 31. prosinca ove godine. Rusija predlaže produženje ugovora na trenutnim osnovama, a EU da ukrajinski plinovodni sustav bude dijelom krupnijeg projekta dostave plina iz središnje Azije u Europu.

Ukrajinski operator Naftogaz optužuje Moskvu da bi htjela potpuno prekinuti tranzit plina kroz Ukrajinu. Rusi su pak više puta odgovorili da, bez obzira na gradnju drugih plinovoda iz Rusije prema Europi, posebno Sjevernog toka 2 i Turskog toka, tranzit kroz Ukrajinu može biti nastavljen predloži li Ukrajina konkurentne uvjete.

Krajem 2008. godine Kijev i Moskva nisu uspjeli sklopiti novi sporazum o opskrbi ruskog plina Ukrajini. Kao rezultat toga, ruski Gazprom je trebao obustaviti isporuke, ali nastavio je isporučivati potrebne količine plina kako bi ispunio svoje obveze prema europskim potrošačima. Naftogaz je počeo uzimati dio tranzitnog plina, što je dovelo do najozbiljnijeg prekida isporuke plina u Europu u povijesti na samom vrhuncu zime.

Tagovi: Vladimir Putin, angela Merkel, tranzit plina, Europska unija, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
AGONIJA
Slovenija: Frizeri i fitness-centri na rubu propasti
LJUBLJANA - Poslovne udruge koje zastupaju interese slovenskih frizera i fitness centara zatražile su od vlade da im pruži više potpore zbog zabrane rada i tvrde da su te aktivnosti na rubu propasti budući da se ne mogu obavljati on-line, odnosno radom kod kuće.
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
PAD
Značajno manji broj novoosnovanih tvrtki nego lani
ZAGREB - Fininfo.hr (www.fininfo.hr) donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice studenog.
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
METRO
Alstom će predati ponudu za gradnju beogradskog metroa početkom 2021.
BEOGRAD - Vlada Srbije nada se potpisivanju memoranduma o razumijevanju sa francuskim i kineskim partnerima za izgradnju beogradskog metroa u januaru 2021. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE