GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pucar tvrdi da Fortenova nema novca za isplatu duga

Pucar tvrdi da Fortenova nema novca za isplatu duga
DOBAVLJAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2019 / 11:32
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Ponovno je zaiskrilo na relaciji između Fortenova grupe, tvrtke koja je sljednik Agrokor koncerna nakon nagodbe vjerovnika, i dobavljača Fortenove, a ovaj put je glavni razlog neisplata graničnog duga u iznosu od 18 milijuna eura ove godine.

Na temelju nagodbe vjerovnika Agrokora, naime, dobavljačima se u idućih pet godina treba platiti ukupno 70 milijuna eura graničnog duga ako EBITDA, operativna dobit Konzuma, bude iznad 38,8 milijuna eura. Granični dug, pak, predstavlja dug nastao prije otvaranja postupka izvanredne uprave, a koji je dospio na naplatu nakon 10. travnja. Kako je operativna dobit Konzuma nadmašila taj iznos, dobavljači očekuju da im se plati taj iznos, no dobili su informaciju da trenutačno na računu vlasničke kompanije Fortenova Group TopCo B.V. u Nizozemskoj nema novca za isplatu graničnog duga.

"Slijedom dopisa koji smo dobili od strane Fortenove imamo informaciju da grupa nema sredstava na računu za isplatu graničnog duga. Sastanak Upravnog odbora Udruge dobavljača bit će u srijedu u 10 sati i tada ćemo zauzeti službeni stav vezano uz nastalu situaciju te dogovoriti daljnje korake", jučer nam je potvrdio tu informaciju Marin Pucar, predsjednik udruge dobavljača Agrokora i predsjednik Uprave Podravke.

"Kao predsjednik Udruge dobavljača mogu već sada reći da ćemo i dalje štititi interese dobavljača koji su u krizi Agrokora podnijeli najveći teret te zahvaljujući otpisu duga omogućili opstanak i daljnje poslovanje današnje Fortenova grupe. Fortenova je krenula u nove komercijalne pregovore s dobavljačima, a da nije u stanju platiti dospjeli granični dug, što nije poslovno korektno niti prihvatljivo. Uz to se angažiraju i dalje novi konzultanti koji bi trebali s dobavljačima ispregovarati nove komercijalne uvjete i uzeti znatan dio novca kao nagradu za taj angažman. Zabrinjavajući su i uvjeti financiranja roll up kredita, jer ako uzmemo u obzir uvjete koje banke i tržište kapitala trenutačno nude na tržištu, ne želimo da tako skupo kreditiranje na kraju plate dobavljači", rekao je Jutarnjem listu Pucar.

Na ovome mjestu treba pojasniti kako na računu Fortenova grupe sa sjedištem u Zagrebu na računu vjerojatno ima više od 300 milijuna kuna keša. U suprotnom bi se, naime, sukladno ugovoru o roll up kreditu automatski aktiviralo dospijeće tog kredita na naplatu u cijelosti. Problem je što je taj novac potreban upravo kao osiguranje tog kriterija likvidnosti, kao i za operativno poslovanje hrvatskih kompanija Fortenova grupe, pa nije preusmjeren na račun nizozemske tvrtke koja bi trebala isplatiti granični dug.

Fortenova grupa je, naime, angažirala konzultantsku kuću Alvarez & Marsal na poslovima restrukturiranja kompanije, a kako bi se smanjili troškovi poslovanja dobavljačima tvrtki unutar Fortenova grupe, pogotovo Konzuma, nude se novi, pooštreni uvjeti poslovanja. Pritom se ne dovodi u pitanje odredba iz nagodbe o modelu dostupnosti proizvoda dobavljača na policama Konzuma u idućih pet godina, ali se pooštravaju odredbe poput, na primjer, rabata. Neki dobavljači s kojima smo razgovarali ističu kako tako Fortenova grupa u stvari namjerava platiti granični dug novcem samih dobavljača. Prema nekim neslužbenim informacijama, Alvarez & Marsal su plaćeni i tako da će dio honorara biti proporcionalan s postignutom uštedom u rezanju troškova poslovanja Fortenova grupe (navodno 30 posto od uštede).

Podsjetimo, 4. travnja 2017. je dogovorom vjerovnika i Ivice Todorića restrukturiranje Agrokora preuzeo Antonio Alvarez III iz tvrtke Alvarez & Marsal. Međutim, tada Alvarez nije uspio postići dogovor između vjerovnika i uskoro je aktiviran lex Agrokor. Kao što je u svom dopisu naznačio Pucar, dobavljači su neugodno iznenađeni i cijenom novog zaduživanja kojim će se refinancirati roll up kredit u iznosu od 1,06 milijardi eura, a prema kojem će Fortenova grupa HPS Investment Partnersu plaćati osnovnu kamatu od 8,3 posto, odnosno efektivno oko 9,5 posto.

"Očekivali smo efektivnu kamatu od maksimalno pet ili šest posto, a ovakva kamata nam je upozorenje da je poslovanje Fortenova grupe daleko od onoga što se očekivalo nakon gotovo 2,5 godine vlasničko-operativnog restrukturiranja", rekao nam je jedan od dobavljača.

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, javio se iz Londona gdje, kako kaže, pregovore o refinanciranju roll-up kredita polako privodi kraju, a komentirajući navode dobavljača, ustvrdio je kako Fortenova grupa potpuno redovito podmiruje sve tekuće obveze i ostvaruje dobre rezultate iz operativnog poslovanja, te ispunjava sve obveze preuzete nagodbom vjerovnika Agrokora.

"Nije točno da smo Udrugu dobavljača obavijestili da Fortenova grupa nema sredstava na računu za dodatna plaćanja dobavljačima, već smo ih obavijestili da na računu nizozemske holding kompanije Fortenova Group TopCo B.V., koja je vlasnik operativne kompanije Fortenova grupe d.d. u Hrvatskoj, u ovom trenutku nema dostatnih sredstava za dodatna plaćanja.

No, nizozemska kompanija nije operativna kompanija te nije neuobičajeno da takva kompanija nema na raspolaganju zalihe likvidnosti, jer joj takve ne trebaju. Ta činjenica ni na koji način ne prejudicira likvidnost Fortenova grupe u Hrvatskoj. Likvidnost u Hrvatskoj je zadovoljavajuća, kompanija redovito i na vrijeme servisira i plaća sve svoje obveze, što uključuje i potpuno redovita plaćanja dobavljača kao što je bio slučaj i do sada kroz protekle dvije godine", ističe Peruško.

"A dio navoda iz komentara Udruge dobavljača vjerojatno je vezan uz činjenicu da s dijelom dobavljača zaista pregovaramo o komercijalnim uvjetima poslovanja, što je također dio redovitog poslovanja kompanije našeg profila. Vjerujem da i naši dobavljači pregovaraju sa svojim dobavljačima te ćemo u najboljem interesu Fortenova grupe takve razgovore nastaviti voditi i dalje", rekao je Peruško.

Tagovi: Marin Pucar, Fortenova grupa, Agrokor, Podravka, Fabris Peruško
PROČITAJ I OVO
Deutsche Bahn: Dugotrajne zabrane korištenja prijevoza onima koji ne nose maske
MASKE
Deutsche Bahn: Dugotrajne zabrane korištenja prijevoza onima koji ne nose maske

BERLIN - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn DB) izrekle su prve dugoročne zabrane korištenja njihovih prijevoznih sredstava osobama koje su odbijale nositi zaštitne maske, prenose njemački mediji u nedjelju.

Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
AKVIZICIJE
Belgijski Vision Healthcare preuzeo slovenski Sensilab
LJUBLJANA - Belgijska kompanija Vision Healthcare sa sjedištem u Kotrijku, u vlasništvu Yvana Vindevogela, napravila je novi iskorak u planiranoj evropskoj strategiji konsolidaciji - postala je stopostotni vlasnik slovenskog Sensilaba.
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
RURALNI RAZVOJ
Vindiji devet ugovora vrijednosti 22 milijuna kuna
VARAŽDIN - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Zdravko Tušek u subotu su u Varaždinu prehrambenoj tvrtki Vindija uručili devet ugovora iz Programa ruralnog razvoja, ukupne vrijednosti odobrene potpore od 22 milijuna kuna.
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
CJEPIVO
Kina će do kraja godine proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv korone
PEKING - Kina će do kraja godine najvjerojatnije proizvesti tri milijarde doza cjepiva protiv covida-19, rekao je u subotu dužnosnik Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva (NHC).
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
JASNA PORUKA
Percač: Neka HEP financira zdravstveni sustav
ZAGREB - Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija, na N1 televiziji govorila je o dugu veledrogerijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE