GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi dobitnik nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje je Stjepan Orešković

Prvi dobitnik nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje je Stjepan Orešković
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Prigodom obilježavanja 167. rođendana Nikole Tesle i ujedno Nacionalnog dana znanosti, tehnologije i inovacija,

Transparency International Hrvatska i Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost po prvi put dodijelili su nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje. Nakon višemjesečne procedure ocjenjivanja različitih segmenata poslovanja hrvatskih korporacija i više od stotinu uglednih poduzetnika, nagrada je pripala Stjepanu Oreškoviću, sveučilišnom profesoru, istraživaču na međunarodnim znanstvenim projektima i većinskom vlasniku Mplusa, globalno uspješne kompanije sa sjedištem u Zagrebu.

Povjerenstvo za izbor prvog laureata ističe kako se od korporacija i poduzetnika današnjice očekuje da baštine Teslinu plemenitost te pomiču granice prema općem dobru, da podižu standarde poslovanja i odnosa prema zajednici, zaposlenicima i tržišnim partnerima, te da ulažu u inovativnost i promiču etičnost. Također je poželjno da se ne zatvaraju u nacionalne granice, nego da šire utjecaj i svjedoče o hrvatskoj inovativnosti, kreativnosti, radišnosti i čovječnosti u globalnim okvirima. Upravo te napore prepoznali su i kod finalista nagrade – Dorotee Effenberger, Stjepana Oreškovića i Matta Darka Sertića.

„Ovom nagradom želimo javno odati priznanje pojedincima i nagraditi ih za rad i poslovanje po uzoru na djelovanje Nikole Tesle, prvenstveno za etično djelovanje i poslovanje te njihov humanizam.“ – izjavila je ovom prigodom Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnosti, a s time se složila i Davorka Budimir, direktorica Transparency International Hrvatska, koja je uručila nagradu. Treba istaknuti da ovaj projekt podupire i Europska unija u želji da se hrvatske poduzetnike potiče na kreativnost i inovativnost u poslovanju, te etičnost u svim segmentima društva.

Dobitnik nagrade prof. dr. sc. Stjepan Orešković izjavio je: „Zahvaljujem na ovoj nagradi koja potvrđuje sve napore Mplusa, njegovog menadžmenta i zaposlenika da svojim djelovanjem doprinesu zajednici u kojoj djeluju i žive. Prva smo hrvatska kompanija koja je izdala održivu obveznicu, te svakodnevno ulažemo napore kako bismo poslovali odgovornije i etičnije, osobito u segmentima zaštite okoliša, korporativnog upravljanja i društvene jednakosti. U temeljima našeg uspjeha mnogo je visokoobrazovanih mladih ljudi i primjena moderne znanosti i tehnologije. Osobno mi je Tesla, s kojim dijelim zavičaj, velika intelektualna i moralna inspiracija i ponos.“
Dodjela nagrade održana je u sklopu trodnevne manifestacije Tesla&Friends, čiji je glavni cilj popularizirati lik Nikole Tesle i njegove važnosti za svijet. Bogat program manifestacije, koja je uz poduzetnike okupila i brojne znanstvenike, studente, učenike i druge poklonike ovog velikog hrvatskog i svjetskog izumitelja, sadržavao je i demonstraciju Teslinih pokusa, umjetničke projekcije, polaganje cvijeća na Teslinu spomeniku u Zagrebu, dodjelu svečanih nagrada te konferenciju „Tesla u Zagrebu – Voda temelj života“.

Tagovi: etičko poslovanje, Stjepan Orešković, Mplus grupa, Mplus
PROČITAJ I OVO
Lufthansa obustavlja letove za četiri grada na Bliskom istoku
POTEZI
Lufthansa obustavlja letove za četiri grada na Bliskom istoku
FRANKFURT - Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa najavio je da će obustaviti letove za Amman, Beirut, Erbil i Tel Aviv najmanje do ponedjeljka.
Istraživanje Greenpeacea: Proizvodnja Ikeinog namještaja povezana s uništavanjem europskih šuma
ŠUME
Istraživanje Greenpeacea: Proizvodnja Ikeinog namještaja povezana s uništavanjem europskih šuma
LJUBLJANA - Proizvodnja nekih od najprodavanijih proizvoda diva namještaja Ikea povezana je s uništavanjem europskih šuma, uključujući područja Natura 2000, pokazalo je istraživanje nevladine ekološke organizacije Greenpeace.
Drvoprerađivači u velikim problemima zbog pada izvoza
PROBLEMI
Drvoprerađivači u velikim problemima zbog pada izvoza
ZAGREB - S otprilike 2300 poslovnih subjekata koji se bave preradom i proizvodnjom drva u kojima je zaposleno 30-ak tisuća radnika, ta gospodarska grana sve više se suočava s problemom likvidnosti zbog pada izvoza, dok uvoz raste, ističu iz Hrvatske gospodarske komore.
Marijana Knežević Tudić u Upravi Kraša
KARIJERE
Marijana Knežević Tudić u Upravi Kraša
ZAGREB - Marijana Knežević Tudić imenovana je za novu članicu Uprave Kraša na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora, s početkom četverogodišnjeg mandata od 15. travnja 2024. godine.
Novi beogradski tramvaji koštaju više nego rimski
TRAMVAJI
Novi beogradski tramvaji koštaju više nego rimski
BEOGRAD - Cena nabavke tramvaja za koju je grad Beograd raspisao tender sa maksimalnih 140 miliona evra za 25 vozila daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope, piše Beobuild.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE