GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prosvjed radnika vinkovačkoga PIK-a zbog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem

Prosvjed radnika vinkovačkoga PIK-a zbog raspolaganja poljoprivrednim zemljištem
ZEMLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2019 / 16:55
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - Nekoliko stotina radnika vinkovačkoga PIK-a prosvjedovalo je u ponedjeljak ispred zgrade Vukovarsko-srijemske županije izražavajući nezadovoljstvo jer bi, zbog primjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu i odredbama koje se odnose na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem mogli ostati bez posla.

Prosvjed je organizirala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, Klub PIK Vinkovci, čiji je predsjednik Mario Magdić upozorio na članak 36. Zakona o poljoprivrednom zemljištu i odredbe natječaja za zakup po kojemu dosadašnji zakupci gube pravo prvenstva na natječaju za zakup iako su tijekom prošlih zakupa ispunjavali sve svoje obveze te ulagali velika financijska sredstva.

"U općini Markušici u 20-godišnjem zakupu od 1999. godine PIK Vinkovci ima 1100 hektara zemlje na kojima je organizirana povrtlarska, ratarska i stočarska proizvodnja, a u razminiranje tih površina, navodnjavanje i izgradnju rasplodnog centra za odojke sa 110 radnika uloženo je više od 70 milijuna kuna", rekao je Magdić i dodao da je Općina Markušica odredila limit za zakup zemlje od svega 25 hektara, čime onemogućava PIK da konkurira za zemlju.

"Bez zemlje upitno je 110 radnih mjesta, a indirektno gotovo 2000 ako se računaju zaposleni u sustavima vezanim za PIK-ovu proizvodnju", istaknuo je Magdić.

Prosvjednici su uz zvižduke i povike "Mijenjajte zakon", "Ne damo zemlju", "Poništite natječaj" i druge upozorili da dosadašnji dopisi i sastanci s mjerodavnima za to pitanje nisu dali nikakve rezultate.

Tvrtke koje zapošljavaju branitelje i veterane Domovinskog rata mogle bi ostati bez zemlje, a ljudi bez posla, upozoreno je na prosvjedu radnika vinkovačkoga PIK-a koje su poduprli i kolege iz Belja i VUPIK-a.

Vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić rekao je okupljenima kako je o tom problemu prije desetak dana obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede, koje je zatražilo da se s tim u vezi utvrde mogući propusti ili manjkavosti.

"Osnove za poništenje provedenog natječaja za zakup u Markušici ima", rekao je Matić, dodajući da je Općina Markušica morala definirati da zemljište koje je u sustavu navodnjavanja ne ide u zakup kao obično zemljište, a moralo se navesti i koja je proizvodnja tu moguća jer bi u suprotnom bilo koji zakupac mogao doći do navodnjavane zemlje.

"Po tom natječaju postojeće proizvodne parcele se usitnjavaju, a takvo se što protivi samom Programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem", rekao je Matić i dodao da bi se tijekom tjedna trebalo više znati o sudbini natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u Općini Markušici.

Nakon jednog sata prosvjednici su se mirno razišli, a skup su nadzirali i djelatnici vukovarsko-srijemske Policijske uprave.

Tagovi: PIK Vinkovci, Foertenova grupa, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
DOGOVOR
Fortenova dogovorila preuzimanje udjela u društvu A.N.P. Energija i prodala udio u KHA četiri
ZAGREB - A.N.P. Energija d.o.o. jedini je vlasnik društva Energija Gradec d.o.o., tvrtke koja u svojem vlasništvu ima pet bioenergetskih postrojenja na području Slavonije i Središnje Hrvatske s instaliranim kapacitetom od 9,8 MW, koja koriste biomasu iz poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe za proizvodnju električne energije iz bioplina.
Pošta Slovenije zbog epidemije bilježi rast volumena paketa
PAKETI
Pošta Slovenije zbog epidemije bilježi rast volumena paketa
MARIBOR - Ususret blagdanskom prosincu, Pošta Slovenije preporučuje pravodobnu dostavu paketa, narudžbi u internetskim trgovinama i poštanskih pošiljaka.
Korean Air se neće vratiti u Hrvatsku ni 2021.
LOŠE VIJESTI
Korean Air se neće vratiti u Hrvatsku ni 2021.
ZAGREB - Poznati korejski avioprijevoznik pokrenuo je charter liniju između Seula i Zagreba još u travnju 2012. godine. Hrvatska je od te godine postala pravi hit među južnokorejskim turistima koji su svake godine u našu zemlju dolazili u sve većem broju.
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
REFERENDUM
Švicarci odbacili prijedlog o strožim pravilima globalne poslovne etike
BERN - Švicarski birači odbili su u nedjelju prijedlog da švicarskei tvrtke odgovaraju za kršenje ljudskih prava i ugrožavanje okoliša koje počine njihove podružnice, dobavljači ili kooperanti izvan granica zemlje.
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
ŠIRENJE
VIG kupio poslovanje Aegona u srednjoj i istočnoj Europi za 830 milijuna eura
BEČ – Austrijski osiguravajući koncern Vienna Insurance Group (VIG) otkupio je poslovanje u centralnoj i istočnoj Europi nizozemskog osiguranja Aegon za 830 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE