GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 19 posto viša

Prošli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa 19 posto viša
POTROŠNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 13:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije prošli tjedan vrijednost računa povećana je za 19 posto u odnosu na usporedivi tjedan 2020. godine, dok je u odnosu na isto razdoblje 2019. godine smanjena za dva posto, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 28. lipnja do 4. srpnja 2021. godine u svim djelatnostima ukupna vrijednost fiskaliziranih računa dosegnula je 4,6 milijardi kuna, što je za 751,7 milijuna kuna ili 19 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Istovremeno, broj izdanih računa porastao je za 14 posto, na 49,2 milijuna.

Pritom je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala broj računa povećan za 13,8 posto, na 29,4 milijuna, a vrijednost im je porasla za 10,3 posto, na 2,9 milijardi kuna.

U ugostiteljstvu i turizmu, odnosno djelatnosti pružanje smještaja te pripreme i usluživanja hrane vidljivo je povećanje broja računa od četiri posto, na 7,6 milijuna, uz rast njihove vrijednosti za 54,5 posto, na 803,76 milijuna kuna.

Naime, stroge epidemiološke mjere, koje su između ostalog uključivale i zatvaranje ugostiteljskih objekata, trgovačkih centara te uslužnih obrta, poput frizera i kozmetičara, lani su stupile na snagu 19. ožujka. Prva faza popuštanja u 2020. je počela 27. travnja (omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara), druga je uslijedila 4. svibnja (omogućen rad npr. frizerima, kozmetičarima, brijačima i sl.), a treća faza popuštanja je počela 11. svibnja (počeli raditi trgovački centri, kafići i restorani, itd.).

Ove su godine, pak, uslijed popuštanja epidemioloških mjera, ugostitelji od 1. ožujka dobili mogućnost otvaranja terasa kafića i restorana, a na kojima u tri mjeseca koja su prethodila prvom danu ožujka nisu smjeli posluživati svoje goste. Krajem prošlog mjeseca, točnije od 28. svibnja dopušten je rad restorana i usluživanje gostiju u zatvorenim prostorima, dok kafići i objekti koji poslužuju samo pića i dalje mogu raditi samo na otvorenom.

U objavi Porezne uprave dana je i usporedba prošlog tjedna ove godine s istim razdobljem 2019. godine, a ti podaci pokazuju da je izdano deset posto manje računa, pri čemu im je vrijednost bila manja za dva posto.

U odnosu na razdoblje od 28. lipnja do 4. srpnja 2019., u prošlome tjednu je u trgovini broj računa je bio manji za četiri posto, dok im je vrijednost porasla za dva posto. U ugostiteljstvu i turizmu, pak, broj računa je pao za 29 posto, a njihov iznos za 15 posto.

Rast vrijednosti računa na tjednoj razini za osam posto
U tjednu od 28. lipnja do 4. srpnja ove godine u odnosu na prethodni tjedan, to jest razdoblje od 21. do 27. lipnja 2021. godine, vidljivo je povećanje broja računa i njihovog iznosa za osam posto.

Pritom, u trgovini je u prošlom tjednu broj računa porastao za šest posto, a njihova vrijednost za četiri posto, dok je u segmentu pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane izdano devet posto više računa, uz rast njihove vrijednosti za 16 posto.

Od 22. veljače do 4. srpnja vrijednost računa veća 12,2 mlrd kuna
Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj je zabilježen 25. veljače lani. U izvješću Porezne uprave je dana usporedba razdoblja od 22. veljače do 4. srpnja ove godine u odnosu na razdoblje od 24. veljače do 5. srpnja 2020. godine, prema kojoj je u ovoj godini broj fiskaliziranih računa veći za 29 posto, a njihov iznos za 22 posto ili 12,2 milijarde kuna.

U razdoblju od 22. veljače do 4. srpnja ove godine tako je izdano 771,6 milijuna računa, čija vrijednost doseže 67,5 milijardi kuna, dok je u razdoblju od 24. veljače do 5. srpnja 2020. godine bilo izdano 598,1 milijun računa, ukupne vrijednosti 55,3 milijarde kuna.

Pritom je u trgovini broj računa porastao za 29,4 posto te iznos za 17,4 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za 17 i 58 posto.

U razdoblju, pak, od 22. veljače do 4. srpnja ove godine u odnosu na razdoblje od 25. veljače do 7. srpnja pretkrizne 2019. godine, broj fiskaliziranih računa je u ovoj godini bio manji za 11 posto, a njihov iznos za dva posto.

Pritom trgovina bilježi smanjenje broja računa za dva posto, a rast iznosa za četiri posto, dok je ugostiteljstvu i turizmu vidljivo smanjenje broja računa za 44 posto, a njihove vrijednosti za 40 posto.

Tagovi: potrošnja, fiskalizirani računi, maloprodaja, trgovina na malo, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
SEKTORI
Mlinar i dalje na vrhu hrvatskog pekarskog sektora
ZAGREB - U Hrvatskoj je lani u djelatnosti proizvodnje kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača poslovalo 914 poduzetnika, koji su zapošljavali više od 15.000 djelatnika, a ostvarili su prihode od 4,5 milijardi kuna i konsolidiranu dobit od 96 milijuna kuna.
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
NOVI ISKORAK
Milijan Brkić krenuo u novi biznis
ZAGREB - Milijan Brkić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, nakon potpune političke marginalizacije i gubitka svih pozicija u stranci i izvršnoj vlasti, krenuo je u novi biznis te je u rujnu osnovao tvrtku pod nazivom Alfa Strategy d.o.o. za savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem.
Vozači Ubera idu u štrajk
NEZADOVOLJSTVO
Vozači Ubera idu u štrajk
ZAGREB - Oko 2.000 vozača Ubera u Zagrebu i okolici od nedjelje kreće u štrajk i odjavljuje se do daljnjega s popularne mobilne aplikacije.
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
PREPORUKE
SAD: Stručnjaci preporučili drugu dozu za cijepljene J&J-om protiv koronavirusa
NEW BRUNSWICK - Savjetodavno povjerenstvo američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izglasalo je jednoglasno preporuku za davanje druge doze cjepiva Johnson & Johnson protiv koronavirusa najmanje dva mjeseca nakon što su ljudi primili prvu dozu.
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
STRANI AGENTI
Rusija: Još dva online medija proglašena stranim agentima
MOSKVA - Još dva online ruska medija vlada je u petak proglasila "stranim agentima" što je dodatno ograničilo slobodu izražavanja i glasove kritike upućene vlastima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE