GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prošle godine čak 82% manje patentnih prijava

Prošle godine čak 82% manje patentnih prijava
PATENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2021 / 08:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo prošle je godine podneseno 129 patentnih prijava, što je 82 manje nego godinu ranije, dok su istovremeno u nacionalnom postupku priznata 67 patenta, 16 manje nego 2019. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Domaći su prijavitelji lani lani podnijeli 117 patentnih prijava, što je 78 manje nego godinu prije. Pritom su većinu prijava podnijele fizičke osobe, 77 prijava, što je udio od 65,8 posto, dok je udio prijava domaćih pravnih osoba 34,2 posto.

Strani prijavitelji lani su podnijeli 12 patentnih prijava, što je četiri manje nego u godini ranije. I kod stranih prijava prevladavaju fizičke osobe, koje su podnijele devet patentnih prijava, što je udio od 75 posto, dok se na strane pravne osobe odnosi 25 posto prijava.


Prema tehničkom području, najveći udio priznatih patenata u 2020. bio je područja kemije (57 prijava, što je udio od 43,1 posto). Slijedi područje mehaničkog inženjerstva s 28,4 posto, dok je najmanji udio bio u području mjeriteljstva, 4,6 posto, stoji u izvješću DZS-a.

Prema klasifikacijskoj oznaci MKP (Međunarodna klasifikacija patenata), u 2020. je najveći udio priznatih patenata bio je u području svakodnevne životne potrepštine (31,3 posto), a najmanji u području fizike (6 posto), dok u području tekstil; papir nije bilo priznatih patenata.

Rast broja važećih patenata

Statistika važećih patenata pokazuje nastavak trenda rasta njihova broja. Tako je u 2016. ukupan broj važećih patenata u Hrvatskoj, u što su uključeni i europski patenti potvrđeni u RH, iznosio 6.978, u 2017. je iznosio 8.201., u 2018. je bio 9.260, a u 2019. ih je bilo 10.365.

U 2020. godini je ukupan broj važećih patenata u Hrvatskoj, u što su uključeni i europski patenti potvrđeni u RH, bio 11.335, što je 970 više nego godinu ranije.

Po podacima DZS-a, lani je u Hrvatskoj bio važeći 11.041 patent (uključeni i europski patenti potvrđeni u RH).

Preostalih 294 odnosi na konsenzualne patente, koje se definiraju kao poseban oblik zaštite patenata u Hrvatskoj. Njihovo je osnovno obilježje da se priznaju bez potpunog ispitivanja, odnosno na temelju sporazuma, to jest konsenzusa javnosti, ako protiv njih nema prigovora zainteresiranih strana. Konsenzualni patent može trajati najviše deset godina.

Patent je, pojašnjavaju statističari, isključivo pravo priznato za izum koji nudi novo rješenje nekoga tehničkog problema. Patent se priznaje za izume koji se odnose na proizvod, postupak ili primjenu, a vlasniku osigurava isključivo pravo na izradu, korištenje, stavljanje u promet ili prodaju izuma zaštićena patentom, tijekom ograničenog razdoblja koje ne može trajati dulje od 20 godina od datuma podnošenja prijave patenta. Protekom tog vremena patent postaje javno dobro, svakomu dostupno na upotrebu.

Statistika patenata donosi informaciju o uspješnosti istraživanja, razvoja i inovacijske aktivnosti u odabranim područjima tehnologije, a broj patenata jedna je od mjera inventivne aktivnosti zemlje koja također pokazuje kapacitet iskorištavanja znanja i pretvaranja znanja u potencijalne gospodarske koristi, napominju iz DZS-a.

Tagovi: patentne prijave, patenti, Državni zavod za intelektualno vlasništvo
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE