GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u morskim lukama porastao 55,7 posto

Promet u morskim lukama porastao 55,7 posto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2022 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine ukrcano je i iskrcano gotovo 8,5 milijuna putnika, što je rast od 55,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na trajektima i putničkim brodovima u drugom je tromjesečju prevezeno 8,2 milijuna putnika, što je rast od 50,8 posto.

Porast putnika ostvaren je u svim većim lukama kao i u međunarodnom prometu. Na brodove se ukrcalo i iskrcalo 32,5 posto više osobnih vozila i 127,7 posto više autobusa u usporedbi s istim tromjesečjem 2021., pokazuju podaci DZS-a.

Od ukupnog broja putnika u morskim lukama 255 tisuća iskrcano je s brodova za kružna putovanja te su, među ostalim, obišli luke Dubrovnik, Split i Zadar, navode statističari.

Ističu kako je, s obzirom na to da je u drugom tromjesečju 2021. bilo samo 12 tisuća putnika na brodovima za kružna putovanja, nakon tog razdoblja primjetan povratak brodova za kružna putovanja u hrvatske morske luke.

Prema pojedinim lukama na hrvatskom Jadranu najviše je putnika u drugom tromjesečju imala morska luka Split, 1,2 milijuna, što je 67,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je na drugom mjestu luka Dubrovnik sa 701,2 tisuće putnika ili 259,2 posto više.

Podaci o prometu robe pokazuju da je ukupan promet robe u drugom tromjesečju iznosio 7,1 milijun tona, što je rast od 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a takav rast u DZS-u objašnjavaju porastom prometa suhe rasute robe, za 42,1 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 33 posto), te porastom tona robe u kontejnerima, za 22,1 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 14 posto).

S druge strane, promet tekućeg tereta je (s udjelom u ukupnom prometu robe od 40 posto) pao za 11,7 posto.

Od pet luka koje ostvaruju 90 posto ukupnog prometa robe u morskim lukama, porast je u drugom tromjesečju ostvaren u lukama Ploče (55,5 posto), Rijeka (19,4 posto), Bakar (2,4 posto) i Split (41,7 posto).

Rast prometa putnika i robe u prvom polugodištu

Podaci DZS-a pokazuju da je u prvom polugodištu ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani ukupan broj prispjelih brodova u morske luke porastao je za 13,4 posto, ukupan promet putnika za 45,9 posto, a ukupan promet robe za 9,7 posto.

Tako je u prvih šest mjeseci u morske luke došlo 139.884 brodova, broj putnika je iznosio 11,4 milijuna, a promet robe je iznosio 12,3 milijuna tona.

Tagovi: promet u morskim lukama, Luka Dubrovnik, Luka Split, Luka Zadar, Luka Rijeka, Luka Ploče
PROČITAJ I OVO
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE