GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet u morskim lukama porastao 55,7 posto

Promet u morskim lukama porastao 55,7 posto
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2022 / 08:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine ukrcano je i iskrcano gotovo 8,5 milijuna putnika, što je rast od 55,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Na trajektima i putničkim brodovima u drugom je tromjesečju prevezeno 8,2 milijuna putnika, što je rast od 50,8 posto.

Porast putnika ostvaren je u svim većim lukama kao i u međunarodnom prometu. Na brodove se ukrcalo i iskrcalo 32,5 posto više osobnih vozila i 127,7 posto više autobusa u usporedbi s istim tromjesečjem 2021., pokazuju podaci DZS-a.

Od ukupnog broja putnika u morskim lukama 255 tisuća iskrcano je s brodova za kružna putovanja te su, među ostalim, obišli luke Dubrovnik, Split i Zadar, navode statističari.

Ističu kako je, s obzirom na to da je u drugom tromjesečju 2021. bilo samo 12 tisuća putnika na brodovima za kružna putovanja, nakon tog razdoblja primjetan povratak brodova za kružna putovanja u hrvatske morske luke.

Prema pojedinim lukama na hrvatskom Jadranu najviše je putnika u drugom tromjesečju imala morska luka Split, 1,2 milijuna, što je 67,4 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je na drugom mjestu luka Dubrovnik sa 701,2 tisuće putnika ili 259,2 posto više.

Podaci o prometu robe pokazuju da je ukupan promet robe u drugom tromjesečju iznosio 7,1 milijun tona, što je rast od 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a takav rast u DZS-u objašnjavaju porastom prometa suhe rasute robe, za 42,1 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 33 posto), te porastom tona robe u kontejnerima, za 22,1 posto (s udjelom u ukupnom prometu robe od 14 posto).

S druge strane, promet tekućeg tereta je (s udjelom u ukupnom prometu robe od 40 posto) pao za 11,7 posto.

Od pet luka koje ostvaruju 90 posto ukupnog prometa robe u morskim lukama, porast je u drugom tromjesečju ostvaren u lukama Ploče (55,5 posto), Rijeka (19,4 posto), Bakar (2,4 posto) i Split (41,7 posto).

Rast prometa putnika i robe u prvom polugodištu

Podaci DZS-a pokazuju da je u prvom polugodištu ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani ukupan broj prispjelih brodova u morske luke porastao je za 13,4 posto, ukupan promet putnika za 45,9 posto, a ukupan promet robe za 9,7 posto.

Tako je u prvih šest mjeseci u morske luke došlo 139.884 brodova, broj putnika je iznosio 11,4 milijuna, a promet robe je iznosio 12,3 milijuna tona.

Tagovi: promet u morskim lukama, Luka Dubrovnik, Luka Split, Luka Zadar, Luka Rijeka, Luka Ploče
PROČITAJ I OVO
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
POTEZI
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
TUZLA - Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE