GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet na sarajevskom aerodromu u padu već peti mjesec

Promet na sarajevskom aerodromu u padu već peti mjesec
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2023 / 08:22
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Sarajevski aerodrom u augustu je primio 208.570 putnika, što predstavlja pad od 4% u odnosu na prošlogodišnji rekord. Međutim, brojke su i dalje veće za 16,6% u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.

Pad broja putnika uslijedio je nakon smanjenja broja letova i raspoloživog kapaciteta 2022. Očekuje se da će se broj putnika dodatno smanjiti u septembru u usporedbi s prošlom godinom, izvještava Ex-Yu Aviation. U razdoblju januar – august sarajevska zračna luka opslužila je 938.506 putnika, što je za 5 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Upućeni smatraju da minimalni pad broja putnika od 4 posto u augustu i nije loš uzimajući u obzir da je prošle godine Wizz Air imao dva aviona bazirana na aerodromu.

Aerodrom u Sarajevu radi na novim investicijama, a projekt se zove "dogradnja i modernizacija Terminala B". Aerodrom će ovim projektom u prizemlju povećati prostor u zoni preuzimanja prtljage, dobiti novi prostor za carinu, imati bolji izlaz za putnike, te će se proširiti zonu dočeka putnika. Na prvom spratu se proširuje zona KDZ pregleda i kontrole pasoša, osiguravaju se uslovi za proširenje DFS-a. Instaliran je i sistem za upravljanje koridorima.

Aerodrom je dobio uz tri aviomosta i tri dodatne gatea za autobuse (ispod mostova).

Na aerodromu očekuju rezultate javnog poziva za subvencioniranje aviokompanija, za što je Vlada Kantona Sarajevo izdvojila 500.000 KM. Dodatnih 500.000 KM izdvojeno je za druge projekte koji doprinose razvoju turizma.

Javni poziv, koji je objavljen 4. avgusta, istekao je 4. septembra, a iz Ministarstva privrede Kantona Sarajevo najavljivali su da bi mogao biti uspješan. Rezultate javnog poziva treba da saopšti Turistička zajednica Kantona Sarajevo koja je posrednik u ovom poslu.

Lista poželjnih ruta obuhvata 26 destinacija, a javnim pozivom iskazana je spremnost da budu podržane i eventualne daleke rute iz Sarajeva za Aziju i Sjevernu Ameriku.

Tagovi: aERODROM sARAJEVO
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE