GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet na kontejnerskom terminalu Brajdica povećan 12 posto

Promet na kontejnerskom terminalu Brajdica povećan 12 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 10:12
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Promet kontejnera na kontejnerskom terminalu Brajdica, kojim upravlja tvrtka Jadranska vrata, u prva četiri mjeseca ove godine je bio 12 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, a pretovar na željeznici je u četiri mjeseca bio 45 posto veći nego u istom razdoblju lani, podaci su iz te tvrtke.

U prvom tromjesečju ove godine pretovareno je nešto više od 68.000 kontejnerskih jedinica ili 12 posto više nego u istom razdoblju lani, a pretovar na željeznici je u prvom kvartalu bio 50 posto veći u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine.

Iz Jadranskih vrata naglašavaju da je početak godine bio snažan te da se nastavio trend rasta od 20 posto s kojim je završena prethodna godina. No, od ožujka su se počele osjećati posljedice globalne pandemije Covida-19 na volumen pretovara, uslijed smanjenja potražnje i obustavljanja proizvodnje.

U travnju je došlo do izvjesnog oporavka izvoza, što je u skladu s povećanjem proizvodnje u centralnoj i južnoj Europi, ističu. Kada je riječ o porastu uvoza, iz Jadranskih vrata su oprezni, s obzirom da je dijelom vezan uz obnavljanje zaliha, a dijelom za novu potražnju.

"Zanimljivo je da su količine uvoza u Hrvatsku zapravo manje te da je porast prometa vezan na povećanje prometa prema drugim zemljama", kažu u toj tvrtki

U Jadranskim vratima ocjenjuju da je još rano davati daljnje projekcije za 2020., ali da, uzevši u obzir kako je više od 20 posto hrvatskog gospodarstva ovisno o turizmu, čak i više uzme li se u obzir siva ekonomija, domaća uvozna potražnja ostaje upitna.

Smatraju da su daljnji koraci za postupno razumno otvaranje gospodarstva, uključujući turizam, neophodni za ublažavanje negativnog ekonomskog utjecaja pandemije.

Tvrtka Jadranska vrata bila je posve funkcionalna tijekom epidemije, a uvela je više sigurnosnih mjera za zaštitu zaposlenika i svih koji posluju na području terminala.

Svi zaposlenici obaviješteni su o novim mjerama prevencije širenja zaraze i procedure u slučaju zaraze. Obustavljena su putovanja, vanjski sastanci, a interni sastanci održavali su se on-line. Osiguran je beskontaktni ulaz kamiona na terminal, ukinuti su nepotrebni kontakti sa brodskom posadom, provodio se plan za reagiranje u kriznim situacijama i formiranje timova za njegovu provedbu.

Formirani su punktovi sa zaštitnom opremom i dezinfekcijskim sredstvima, smanjen je broj zaposlenika u uredima te je uveden i rad od kuće.

Uvedeno je mjerenje temperature pri dolasku na posao, nošenje maski i rukavica, socijalno distanciranje od najmanje 2 metra, a obavezno je i čišćenje i dezinfekcija sve opreme i ureda prije i poslije svake smjene.

Tvrtka Jadranska vrata d.d. osnovana je 2001. kao tvrtka – kći Luke Rijeka d.d., a 2011. u vlasničku strukturu kao strateški partner ušao je International Container Terminal Services Inc. (ICTSI) sa koncesijom na 30 godina, do 2041. Luka Rijeka d.d. Ima 49 posto dionica Jadranskih vrata, a ICTSI 51 posto.

Tagovi: kontejnerski terminal Brajdica, International Container Terminal Services, Brajdica, Luka Rijeka, Jadranska vrata
PROČITAJ I OVO
Zatvaranje Luke Bar ključno za smanjenje crnog tržišta duhana
DUHAN
Zatvaranje Luke Bar ključno za smanjenje crnog tržišta duhana
BEČIĆI - Zahvaljujući odlučnoj borbi protiv šverca duhana i dobroj praksi donošenja trošarinskih kalendara, proračunski prihodi u zemljama regije bilježe stalan i stabilan rast.
Broj bankrota u Njemačkoj nastavlja trend rasta
BANKROTI
Broj bankrota u Njemačkoj nastavlja trend rasta
BERLIN - U prva tri mjeseca ove godine 5.209 tvrtki u Njemačkoj je podnijelo zahtjev za bankrot, objavio je u petak Savezni ured za statistiku, nastavljajući uzlazni trend.
Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flota
OBNOVA
Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flota
BEOGRAD - Deseti avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sa registarskom oznakom YU-ASC sleteo je danas na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbiije u narednim danima.
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE