GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza

Promet Brodosplita pao do 70%, 2.000 radnika strahuje od otkaza
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2021 / 21:26
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Dio crne statistike može se pripisati pandemiji koronavirusa, no i prijašnjih godina se Brodosplitove tvrtke dalo vidjeti na listama poreznih dužnika. Brodogradilište je odavno podijeljeno na pedesetak firmi, od čega su njih 23 blokirane. Zbog dugotrajne blokade njih pet, s ukupno 868 radnika, klizi u steč

Brodogradilište ima 47 tvrtki, od čega je 15 u stanju plaćati račune. Prva je to objavila Slobodna Dalmacija, koja je donijela informaciju o 47 aktivnih škverskih tvrtki, od kojih devet nema niti jednog zaposlenog, a tek 15 ih je u stanju podmirivati račune.

Vlasnik brodogradilišta je DIV grupa Tomislava Debeljaka, čovjeka kojeg su kamere snimile kako je nakon potresa u Baniji iz auta dijelio novac. Podsjetimo, prije godinu dana pisali smo da su posao izgubili svi radnici brodogradilišta u Norveškoj nakon što ga je preuzeo Debeljak. Iz škvera kažu da su zadržali sve zaposlene i da nemaju namjeru otpuštati. Brodosplitu smo se obratili s upitom imaju li radnici razloga za strah i kakvo je uopće poslovanje škvera.
"Javnosti je poznato da je pandemija covida-19 negativno utjecala na poslovanje većine brodogradilišta u svijetu, pa Brodosplit, iako dobro stoji, ne može biti od toga pošteđen. Zbog utjecaja pandemije imali smo na početku prošlogodišnjeg lockdowna pad prometa i do 70% na razini grupe DIV, a svejedno smo zadržali sve zaposlenike, a samo je u Brodosplitu preko 2000 zaposlenih. Da smo rezali troškove radne snage proporcionalno padu prometa, mi ne bismo imali nikakvih problema, ali smo, ohrabreni i vladinim potporama, odlučili sačuvati praktički sva radna mjesta koja smo imali i prije pandemije, pa i po cijenu poteškoća", kazali su iz Brodosplita.

Što se pak tiče njihovih brojnih blokiranih firmi, navode da porezna dugovanja pokriju prebijanjem poreza.

"Što se tiče blokiranih društava, periodično se ponavlja da pojedina Brodosplitova društva imaju pravo na povrat PDV-a, odnosno višak, a druga imaju dug koji Porezna uprava evidentira sve dok se ne proknjiži poravnavanje. Povratom PDV-a koji potražuju pojedina društva pokriju se porezna dugovanja koja ta društva u tom trenutku imaju", objašnjavaju iz splitskog brodogradilišta.

Nastojat će se pokriti covid-kreditom
Od Josipa Jurišića, voditelja odnosa s javnošću, doznajemo da će tvrtka ići prema realizaciji takozvanog covid-kredita.

"Kako bismo otklonili sve poteškoće, pripremamo refinanciranje covid-kreditom, na koji imamo pravo. Idemo u smjeru da se podmire sve obveze i nemamo namjeru dopustiti da društva odu u stečaj. Svim radnicima u privremeno blokiranim društvima se uredno isplaćuju plaće preko Fine.

Tržište proizvoda cijele DIV grupe je oživjelo, puni se knjiga narudžbi, a pred potpisivanjem smo novih ugovora za izgradnju brodova i imamo odličan plasman roba cijele DIV grupe, kazao je Jurišić.

Dodaje da, kao trgovačko društvo koje posluje na slobodnom tržištu, plaće i ostale troškove mogu podmirivati samo iz ostvarene realizacije, a prošlih nekoliko mjeseci poremetio se novčani tijek Brodosplita.

"Smanjeni su bili promet i potražnja, koja se sada oporavlja, isto tako poremećeni su pravci nabave i prodaje, a u grupi Brodosplit i dalje je zaposleno više od 2000 radnika. Naš je prioritet njima svaki mjesec osigurati plaću", podvukao je Jurišić.

Na covid-kredit, kako kaže, imaju pravo i očekuju da će ga dobiti.

"Upravo zbog aktivnosti oko ishođenja covid-kredita, na koji imamo pravo jer smo pretrpjeli ogroman pad prometa, a zadržali sve zaposlenike, Brodosplit je u posljednje vrijeme na žestokom udaru nekih bivših poslovnih partnera, koji bi nam htjeli ne samo naškoditi nego nas i uništiti. I to tako da nas financijski bace na koljena, pa računaju da bi tako uspjeli ostvariti ono što nisu na arbitraži", oštro će Jurišić.

U Brodosplitu skreću pažnju na događaje s konca 2019. godine, kad ih je stranka Živi zid prozivala.

Ivan Vilibor Sinčić tvrdio je da je vlasnik škvera, Tomislav Debeljak, dobio milijardu kuna državnog novca, a nije napravio 30-ak brodova iz vremena tzv. restrukturiranja od 2013. do 2018. godine te da je dobio brojne kredite za izgradnju brodova koji ili nisu napravljeni ili su napravljeni nekvalitetno.

Sinčić je izjavljivao da je nevjerojatno da tvrtka koja za sebe tvrdi da je najbolja na svijetu, da ima najveći jedrenjak i da štiti Veneciju od poplava nije u stanju platiti komunalnu naknadu, struju ni porez. Tada je govorio da ukupni dug Brodosplit grupe iznosi 17.6 milijuna kuna.

Uprava splitskog Brodogradilišta već tada je prozivala Živi zid da je kriv za kašnjenje plaća radnicima i njihovo loše poslovanje. Sad to, izgleda, opet čine:

"Sjećate se kako su članovi Živog zida organizirali prosvjede ispred HBOR-a svaki put kad bi se odlučivalo o isplati nove rate za novogradnju 485, poznatiji kao Ultramarine. Održali su na desetke press-konferencija, na kojima su tvrdili da HBOR daje novac Brodosplitu i da se taj novac transferira na Maršalske otoke i da se brod uopće ne gradi. Uslijed tih pritisaka, uslijedila su kašnjenja s uplatama rata ugovorenog kredita, i to nam je poremetilo novčani tijek i napravilo veliku financijsku štetu. Taj smo brod završili i, kao što vam je poznato, 1.4. isporučili. Vraćena su državna jamstva i HBOR-u kredit u iznosu od 87.9 milijuna Eura, plus kamate i naknade", kazao je Jurišić. Smatra da iza akcija Živog zida nije stajao samo dobronamjerni građanski aktivizam.

"Radili su to u nečijem interesu, trgovanjem političkim utjecajem htjeli su nas financijski baciti na koljena. Na sreću, nisu nas uspjeli zaustaviti, ali su nam usporili financiranje projekta i ozbiljno narušili financijski tijek, čime su Brodosplitu napravili veliku štetu", poručuje glasnogovornik.

Škver surađuje s inozemstvom, a za loše rezultate krivi - lokalni medij
Dodaje da su u "tako neprijateljskom ozračju" morali voditi projekt kako bi završili brod unutar ugovorenog roka, izbjegli ogromne penale i reputacijsku štetu.

"Ali kao i u svakoj hrvatskoj priči o odnosu prema poduzetnicima štetu koju smo pretrpjeli neće nitko nadoknaditi. Između ostalog, trenutne poteškoće su djelomično posljedica takvih aktivnosti. Danas više nema Živog zida, uz pomoć kojega je naš bivši poslovni partner pokušao nas financijski destabilizirati kako bi ostvario svoj cilj i dobio brod po znatno nižoj cijeni nego što vrijedi. Na kraju i arbitraža je odlučila da brod pripada nama", dodaju iz škvera.

Njihov najveći neprijatelj sada su lokalne novine - Slobodna Dalmacija.

"Nema više Živog zida, ali se umjesto njih pojavljuje jedan medij, koji se uključuje svaki put kad mi pregovaramo o financijskim aranžmanima. Bez obzira na to radilo se o financiranju novih projekata, bez kojih nema ni zaposlenosti, ili refinanciranju brodograđevnog, kratkoročnog kredita kojim se financira gradnja u dugoročni kredit kojim se financira njegova eksploatacija, koji traje 7-10 godina. I onda se pojavljuju naslovnice da nam je uzet polarni kruzer vrijedan preko 110 milijuna eura, što je redikulozno, jer svi u RH znaju da je brod isporučen, da su vraćeni svi krediti i da vlasnik može raditi s njim što god ga je volja i da Brodosplit nema nikakve veze s tim", dodao je Jurišić.

Smatra da taj medij ima želju zaustaviti ih u komercijalnom korištenju eksploatacije jedrenjaka Golden Horizon, koji je već krenuo prema Velikoj Britaniji.

Tagovi: brodosplit, brodogradilište, ivan vilibor sinčić , debeljak, živi zid, mediji, slobodna dalmacija, golden horizon
PROČITAJ I OVO
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
PROJEKTI
Rio Tinto: 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta Jadar
BEOGRAD - Kompanija Rio Tinto danas je saopštila da je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata za projekat Jadar u Loznici, jedan od najvećih greenfield projekata litijuma na svetu.
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE