GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvođačima jabuka 20 milijuna kuna potpora

Proizvođačima jabuka 20 milijuna kuna potpora
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.08.2019 / 11:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak donijela program potpore za proizvođače jabuka za 2019. godinu za što su osigurana sredstva od 20 milijuna kuna.

Cilj ove potpore, kako je rečeno, je provedba aktivnosti koje doprinose sprječavanju širenja bolesti i nastanka dugoročnih šteta uslijed izvanrednih vremenskih okolnosti te održavanje površina pod trajnim nasadima u dobrom proizvodnom stanju.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je istaknula da se proizvodnja jabuka godinama nalazi u velikim problemima, a voćari su nakon dvije godine suočavanja s mrazom, u 2018. godini naišli na hiperprodukciju proizvodnje s jedne strane, a s druge strane na nedostatak radne snage, nedostatak rashladnih kapaciteta i na niske otkupne cijene u trenutku berbe.

Sve je to, kako je kazala Vučković, uzrokovalo da se velik dio ploda ne ubere, da velik dio ostane na stablima ili nepokupljen ispoda stabala, što je potencijalni rizik za širenje štetnih bolesti.

"Da bi se takva opasnost smanjila i otklonila i da bi se intenzivni nasadi jabuka koji predstavljaju 40 posto hrvatske voćarske proizvodnje održali u dobrom stanju, voćarima želimo pomoći kako bi podmirili troškova uklanjanja neobranih ili otpalih plodova i spriječili širenje bolesti", rekla je Vučković.

Stoga je, kako je kazala, s obzirom na proračunske mogućnosti i procijenjene troškove, predviđen program potpore od 20 milijuna kuna koji će poslužiti smanjivanju rizika od štetnih bolesti voćarima koji imaju povećane troškove održavanja intenzivnih nasada.

U obrazloženju Vladine odluke navode se i podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji pokazuju da ukupna godišnja proizvodnja voća prosječno u desetogodišnjem razdoblju iznosi 196.596 tona.

Od toga je najzastupljenija proizvodnja jabuke s prosječno 77.207 tona odnosno 39,28 posto, zatim mandarina sa 44.296 tona ili 22,54 posto od ukupnog voća.

Ukupna proizvodnja jabuka u Republici Hrvatskoj u 2018. godini iznosila je 93.467 tona.

Tagovi: jabuke, potpore za jabuke
PROČITAJ I OVO
Zračne luke razmatraju promjene u modelu poslovanja
MODELI
Zračne luke razmatraju promjene u modelu poslovanja
LONDON - Uz pandemiju covida-19 koja ne posustaje zračne luke širom svijeta razmišljaju o promjeni poslovanja koja će pružiti putnicima osjećaj sigurnosti i zaštite od bolesti.
Novi posao Instituta IGH u BiH vrijedan gotovo 30 milijuna kuna
POSLOVI
Novi posao Instituta IGH u BiH vrijedan gotovo 30 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH, kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH Mostar, Integru Mostar te Geocon Čitluk, potpisao je u ponedjeljak ugovor s JP Autoceste Federacije BiH za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, približne vrijednosti 29,9 milijuna kuna.
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
POTEZI
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
DUBROVNIK - Dionice Hotela Maestral danas su bile najveće dobitnice na Zagrebačkoj burzi. Cijena im je uzletjela 22,2 posto, na 330 kuna, uz 16,3 tisuće kuna prometa.
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
POSLOVI
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
ZAGREB - Institut IGH, d.d. je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
REGRES
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
SARAJEVO - Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove godine isplatila regres svim svojim zaposlenicima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE