GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili rezultate za 2020. godinu, odlučili smo pogledati kakav je učinak imala pandemija na profitne marže svake promatrane tvrtke.

Važno je napomenuti da usporedba marži u odabranim tvrtkama nije nužno najbolji način za usporedbu jer mnoga poduzeća posluju u različitim industrijama. Budući da i EBITDA i profitna marža u velikoj mjeri odražavaju industriju u kojoj tvrtka posluje, savjetujemo da je usporedite s prosjekom ili medijanom. Ipak, još uvijek vrijedi vidjeti koje su hrvatske tvrtke isplativije i stoga imaju više "prostora" da potencijalno smanje cijene svojih roba ili usluga ako je potrebno, a da pritom ostanu na višoj razini profitabilnosti, pišu analitičari InterCapitala.

Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.

U 2020. godini dva su telekoma vodeća na listi s najvišom EBITDA maržom. To su HT i Optima Telekom s EBITDA-om od 41,3% i 34,2%. HT bilježi lagani porast marže od 0,4 p.p., jer je ovo jedan od sektora na koji je pandemija najmanje utjecala na razinu profitabilnosti. Slijedi Atlantska plovidba s EBITDA maržom od 33,8%, blagim padom od 2,8 p.p. YoY. U međuvremenu, EBITDA tvrtke prepolovljena je 2020. na 74 milijuna kuna.

Slijede dvije turističke tvrtke - Maistra i Valamar Riviera s EBITDA maržom od 19,8% i 15,3%. Obje njihove EBITDA marže grubo su se smanjile 2020. godine za 15 p.p. i 20 p.p. zbog zaustavljanja putovanja uzrokovanog Covid-19.

Što se tiče profitne marže, četiri tvrtke prijavile su neto gubitak (RIVP, ARNT, MAIS, ATPL). U međuvremenu HT je zabilježio najveću profitnu maržu od 7,6% (pad od 1,8 p.p. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine). Kada se gledaju godišnje promjene profitne marže u 2020. godini, možemo primijetiti da osim četiri spomenute tvrtke, nismo uočili značajne promjene u profitabilnosti unatoč pandemiji.

Tagovi: EBITDA marža, profitna marža, Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Valamar Riviera, Maistra
PROČITAJ I OVO
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
DIVIDENDA
Jadroagent isplaćuje ostatak dividende od 40 kuna po dionici
RIJEKA - Iz Jadroagenta su danas izvijestili o održanoj glavnoj skupštini, na kojoj su dioničari, između ostalog donijeli odluku da se isplati ostatak dividende u bruto iznosu od 40 kuna po dionici, odnosno ukupno 4,4 milijuna kuna, nakon što je polovinom siječnja isplaćen predujam od 30 kuna po dionici.
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAHTJEVI
Croatia Airlines traži od MZLZ-a uvjete bolje od onih kakve ima Ryanair
ZAGREB - Croatia Airlines priopćio je u ponedjeljak kako od Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) traži usklađivanje uvjeta korištenja zagrebačke zračne luke s onima ponuđenima Ryanairu, koji je najavio otvaranje baze u Zagrebu.
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
ZABRANE
Euronews zabranjen u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruske vlasti zabranile su emitiranje u zemlji europskom televizijskom kanalu Euronews, što su kritičari režima predsjednika Aleksandra Lukašenka ocijenili cenzurom.
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
MLJEKARE
Belje plus očuvao proizvodnju mlijeka u Osijeku i najavljuje nova ulaganja
OSIJEK - Preuzimanjem osječke Tvornice mlijeka od tvrtke Meggle sačuvana su radna mjesta, glavnina kooperanata i proizvodnja, u koju će se dodatno investirati 10 milijuna eura iz EU fondova, izvijestila je u ponedjeljak Uprava tvrtke Belje plus.
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
OSIGURAVATELJI
HUO: Bruto premija osiguravajućih društava krajem ožujka 3,25 milijardi kuna
ZAGREB - Osiguravajuća društva su do kraja ožujka zaračunala ukupnu bruto premiju od 3,25 milijardi kuna, što je porast za 6,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, pokazuju kumulativni podatci koje je u ponedjeljak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE