GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili rezultate za 2020. godinu, odlučili smo pogledati kakav je učinak imala pandemija na profitne marže svake promatrane tvrtke.

Važno je napomenuti da usporedba marži u odabranim tvrtkama nije nužno najbolji način za usporedbu jer mnoga poduzeća posluju u različitim industrijama. Budući da i EBITDA i profitna marža u velikoj mjeri odražavaju industriju u kojoj tvrtka posluje, savjetujemo da je usporedite s prosjekom ili medijanom. Ipak, još uvijek vrijedi vidjeti koje su hrvatske tvrtke isplativije i stoga imaju više "prostora" da potencijalno smanje cijene svojih roba ili usluga ako je potrebno, a da pritom ostanu na višoj razini profitabilnosti, pišu analitičari InterCapitala.

Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.

U 2020. godini dva su telekoma vodeća na listi s najvišom EBITDA maržom. To su HT i Optima Telekom s EBITDA-om od 41,3% i 34,2%. HT bilježi lagani porast marže od 0,4 p.p., jer je ovo jedan od sektora na koji je pandemija najmanje utjecala na razinu profitabilnosti. Slijedi Atlantska plovidba s EBITDA maržom od 33,8%, blagim padom od 2,8 p.p. YoY. U međuvremenu, EBITDA tvrtke prepolovljena je 2020. na 74 milijuna kuna.

Slijede dvije turističke tvrtke - Maistra i Valamar Riviera s EBITDA maržom od 19,8% i 15,3%. Obje njihove EBITDA marže grubo su se smanjile 2020. godine za 15 p.p. i 20 p.p. zbog zaustavljanja putovanja uzrokovanog Covid-19.

Što se tiče profitne marže, četiri tvrtke prijavile su neto gubitak (RIVP, ARNT, MAIS, ATPL). U međuvremenu HT je zabilježio najveću profitnu maržu od 7,6% (pad od 1,8 p.p. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine). Kada se gledaju godišnje promjene profitne marže u 2020. godini, možemo primijetiti da osim četiri spomenute tvrtke, nismo uočili značajne promjene u profitabilnosti unatoč pandemiji.

Tagovi: EBITDA marža, profitna marža, Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Valamar Riviera, Maistra
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE