GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu

Profitne i EBITDA marže: HT na vrhu
MARŽE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2021 / 15:07
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Kako su svi hrvatski bluechipovi objavili rezultate za 2020. godinu, odlučili smo pogledati kakav je učinak imala pandemija na profitne marže svake promatrane tvrtke.

Važno je napomenuti da usporedba marži u odabranim tvrtkama nije nužno najbolji način za usporedbu jer mnoga poduzeća posluju u različitim industrijama. Budući da i EBITDA i profitna marža u velikoj mjeri odražavaju industriju u kojoj tvrtka posluje, savjetujemo da je usporedite s prosjekom ili medijanom. Ipak, još uvijek vrijedi vidjeti koje su hrvatske tvrtke isplativije i stoga imaju više "prostora" da potencijalno smanje cijene svojih roba ili usluga ako je potrebno, a da pritom ostanu na višoj razini profitabilnosti, pišu analitičari InterCapitala.

Rezultati za 2020. godinu uključuju posljedice hrvatske turističke sezone koje izravno i neizravno utječu na mnoge hrvatske bluechipove.

U 2020. godini dva su telekoma vodeća na listi s najvišom EBITDA maržom. To su HT i Optima Telekom s EBITDA-om od 41,3% i 34,2%. HT bilježi lagani porast marže od 0,4 p.p., jer je ovo jedan od sektora na koji je pandemija najmanje utjecala na razinu profitabilnosti. Slijedi Atlantska plovidba s EBITDA maržom od 33,8%, blagim padom od 2,8 p.p. YoY. U međuvremenu, EBITDA tvrtke prepolovljena je 2020. na 74 milijuna kuna.

Slijede dvije turističke tvrtke - Maistra i Valamar Riviera s EBITDA maržom od 19,8% i 15,3%. Obje njihove EBITDA marže grubo su se smanjile 2020. godine za 15 p.p. i 20 p.p. zbog zaustavljanja putovanja uzrokovanog Covid-19.

Što se tiče profitne marže, četiri tvrtke prijavile su neto gubitak (RIVP, ARNT, MAIS, ATPL). U međuvremenu HT je zabilježio najveću profitnu maržu od 7,6% (pad od 1,8 p.p. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine). Kada se gledaju godišnje promjene profitne marže u 2020. godini, možemo primijetiti da osim četiri spomenute tvrtke, nismo uočili značajne promjene u profitabilnosti unatoč pandemiji.

Tagovi: EBITDA marža, profitna marža, Hrvatski Telekom, Optima Telekom, Valamar Riviera, Maistra
PROČITAJ I OVO
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
EPILOG
Prekinuta potraga za hrvatskim pomorcem u Japanskom moru, proteklo je preko 25 sati od njegovog nestanka
DUBROVNIK – Prekinuta je potraga za hrvatskim pomorcem s broda Atlantske plovidbe (AP) “Miho Pracat” u Japanskom moru, zbog proteka vremena za preživljavanje od preko 25 sati, izjavila je u nedjelju voditeljica odnosa s investitorima i javnošću AP-a Sanja Putica.
Ghetaldus se širi u Sloveniji
ŠIRENJE
Ghetaldus se širi u Sloveniji
LJUBLJANA - Hrvatska optika Ghetaldus, koja ove godine slavi 64. godišnjicu postojanja svoje poslovanje odlučila je proširiti na Sloveniju.
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE