GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prodaja Optima Telekoma: Manjinski dioničari dobit će solidnu premiju

Prodaja Optima Telekoma: Manjinski dioničari dobit će solidnu premiju
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2021 / 10:13
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Zagrebačka banka (ZABA) i Hrvatski Telekom potpisali su u petak ugovor s Telemachom Hrvatska u vlasništvu United Grupe o kupoprodaji dionica Optima Telekoma.

Predmet transakcije je prodaja ukupno 54,31% dionica Optima Telekoma, od čega je 36,90% u vlasništvu ZABA-e, dok je 17,41% u vlasništvu HT-a.

Ugovorom o prodaji i kupnji dionica utvrđuje se vrijednost za 100% dionica Optima Telekoma (vrijednost poduzeća) na bezgotovinskoj osnovi, bez gotovine i iznosi 639 milijuna kuna, što predstavlja EV / EBITDA (prije jednokratnih stavki nakon najma) od 5x. Ukupni očekivani prihod za HT tek treba utvrditi na temelju unaprijed definiranih ugovornih parametara, međutim cijena dionice kako je dogovoreno u sporazumu bit će niža od tromjesečnog ponderiranog prosjeka s uređenog tržišta koji bi kupac primijenio u obveznom preuzimanju ponuda (količinski ponderirani prosjek cijene dionice Optima Telekoma na uređenom tržištu u razdoblju od 8. travnja do 8. srpnja 2021.).

Primjećujemo da gore spomenuti ugovor o kupoprodaji pokreće ponudu za preuzimanje ostatka dionica Optima Telekoma. Manjinski dioničari trebali bi dobiti tromjesečnu ponderiranu prosječnu cijenu, što znači 5,36 kuna po dionici. To ukazuje na premiju trenutne cijene (zatvaranje u petak) od 26,1%, pišu analitičari Intercapitala.

Podsjećanja radi, HT je svoj udio u Optima Telekomu stekao dugom u zamjenu vlasničkog kapitala u postupku predstečajne nagodbe i stekao upravljačka prava temeljem sporazuma sa Zagrebačkom bankom. Još 2014. godine, na temelju Ugovora o upravljanju potpisanog između Hrvatskog telekoma i Zagrebačke banke, Hrvatska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dala je svoje uvjetno odobrenje za koncentraciju Hrvatskog telekoma i Optima Telekoma na ograničeno razdoblje od četiri godine, koje je kasnije produljeno na 10. srpnja 2021.

Tržište i mediji dugo su nagađali o kupovini Optima Telekoma s United Group otkako je Grupa objavila da je švedski Tele2 AB najavio prodaju njihove hrvatske podružnice od Tele2 Hrvatska (koja se danas zove Telemach).

Još 2019. godine mediji su nagađali da bi United Group mogla biti zainteresirana za kupnju Optima Telekoma, jer je poslovanje tvrtke većinom povezano s fiksnom širokopojasnom mrežom, što je segment u kojem Telemach ne posluje. Takva akvizicija dovela bi do konsolidacije svih većinskih telekomunikacijskih segmenata na hrvatskom tržištu od strane United Group. Kao rezultat gore spomenutog, cijena dionica Optima Telekoma porasla je 2019. godine, pri čemu je OPTE bila daleko najuspješnija sastavnica CROBEX-a (+ 370% u 2019. godini).

Tagovi: Optima Telekom, United Group, Telemach, Hrvatski Telekom, Telemach Hrvatska, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
PLANOVI
Uber vozačima u Britaniji nudi plan mirovinske štednje
LONDON - Američka digitalna kompanija za usluge prijevoza Uber Technologies objavila je da će svim vozačima u Britaniji koji ispunjavaju uvjete ponuditi plan mirovinske štednje.
Emmezeta dobila novog vlasnika
AKVIZICIJE
Emmezeta dobila novog vlasnika
ZAGREB - Poljski Merkury Market dovršava preuzimanje šesnaest trgovačkih centara Emmezete u Hrvatskoj i Srbiji od LCN Capital Partnersa u transakciji vrijednoj oko 120 milijuna eura, otkrio je tjednik Lider. Tu informaciju je potvrdio Slobodan Školnik, predsjednik Uprave tvrtke Emmezeta Balkans.
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
LINIJE
Croatia Airlines otvara liniju Osijek-München
OSIJEK - Predstavnici osječke Zračne luke i Croatia Airlinesa u četvrtak su potpisali ugovor o uspostavi međunarodne putničke linije Osijek-München, što je prva međunarodna linija "Croatia Airlinesa" iz te zračne luke.
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
BOLJE PROGNOZE
Boeing blago podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima
PEKING - Američki proizvođač zrakoplova Boeing blago je podigao procjenu kineske potražnje za zrakoplovima u idućih 20 godina, računajući s brzim oporavkom kineskog gospodarstva od pandemije i rastom sektora diskontnih prijevoznika i e-trgovine.
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
LETOVI
 Flydubai ponovno uspostavio letove između Zagreba i Dubaija
ZAGREB - Fflydubai je u četvrtak ponovno uspostavio letove prema Zračnoj luci Franjo Tuđman Zagreb dva puta tjedno, a od prosinca ove godine povećat će učestalost tjednih letova na četiri, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije sa sjedištem u Dubaiju i zagrebačke zračne luke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE