GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Procurili dokumenti: Kako su vodeći političari tajno pomagali Uberu

Procurili dokumenti: Kako su vodeći političari tajno pomagali Uberu
NEZAKONITA PRAKSA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2022 / 07:38
Autor: SEEbiz / H / BBC

LONDON - Tisuće procurjelih datoteka razotkrilo je kako se kompanija Uber udvarala najvišim političarima i koliko je daleko išla nastojeći se nametnuti u postojećoj taksi industriji, prenosi BBC.

Oni detaljno opisuju opsežnu pomoć koju je Uber dobio od čelnika poput današnjeg francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i bivše povjerenice EU Neelie Kroes.

Velika količina povjerljivih fajlova otkrila je kako su se kršili zakoni, varala policija, koristilo nasilje nad vozačima i tajno lobiralo kod vlada tijekom agresivne globalne ekspanzije. Također otkrivaju kako je Uber pokušao osigurati potporu udvaranjem premijerima, predsjednicima, bogatašima, medijima.

Fajlovi također pokazuju kako je bivši šef ove tvrtke osobno naredio korištenje “kill switcha” kako bi spriječio policiju da pristupi računalima.

Tvrtka na sve to kaže da njeno “prošlo ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrijednostima” i da je danas “drugačija tvrtka”.

Datoteke Ubera čini više od 124.000 zapisa, uključujući 83.000 e-poruka i 1.000 drugih datoteka koje uključuju razgovore u razdoblju od 2013. do 2017.

Ti su zapisi procurili u britanski Guardian i podijeljeni su s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara i brojnim medijskim organizacijama. Oni po prvi put otkrivaju kako je lobiranje i odnosi s javnošću vrijedno 90 milijuna dolara godišnje regrutiralo prijateljske političare da pomognu u kampanji kojoj je cilj bio ometanje europske taksi industrije.

Uberove nemilosrdne poslovne metode bile su nadaleko poznate, ali po prvi put datoteke daju jedinstven pogled iznutra na to koliko je daleko Uber otišao u postizanju svojih ciljeva.

Dok su francuski taksisti organizirali ponekad nasilne prosvjede na ulicama protiv Ubera, tadašnji ministar gospodarstva Macron, sada predsjednik, bio je u kontaktu s Uberovim kontroverznim šefom Travisom Kalanickom i rekao mu je da će reformirati zakone u korist tvrtke, prenosi BBC. Maron je vidio Uber kao izvor rasta i zapošljavanja te mu je htio pomoći.

Fajlovi pokazuju kako je bivša digitalna povjerenica EU-a Neelie Kroes, jedna od najviših dužnosnica Bruxellesa, bila u pregovorima da se pridruži Uberu prije isteka svog mandata. Zatim je potajno lobirala za tvrtku, potencijalno kršeći etička pravila EU-a.

U to vrijeme Uber nije bio samo jedna od najbrže rastućih tvrtki na svijetu, već i jedna od najkontroverznijih, koju su pratili sudski procesi, optužbe za seksualno uznemiravanje i skandali oko krađe podataka.

Na kraju je dioničarima bilo dosta i tadašnji šef Travis Kalanick morao je 2017. otići.

Uber kaže da je njegova zamjena, Dara Khosrowshahi, “imao zadatak transformirati svaki aspekt poslovanja Ubera” i da je “instalirao rigorozne kontrole i usklađenost potrebne za rad Ubera kao javne tvrtke”.

Tagovi: Uber, Emmanuel Macron, Travis Kalanick, Neelie Kroes
PROČITAJ I OVO
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
RADNIČKA PRAVA
Potpisan kolektivni ugovor za zaposlenike Vajde i PPK
ČAKOVEC - Članice Grupe Pivac, Mesna industrija Vajda iz Čakovca i PPK karlovačka mesna industrija, potpisale su s predstavnicima Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) te Sindikata hrvatskog vozača (SHV) nove dvogodišnje kolektivne ugovore.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE