GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pritišće li Janša STA uskratom financiranja?

Pritišće li Janša STA uskratom financiranja?
VLAST I MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2020 / 08:25
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Zakonom predviđen novac za rad Slovenske tiskovne agencije (STA), glavnog informativnog javnog servisa u zemlji u kojoj se novinari tuže da ih vlada premijera Janeza Janše pokušava staviti pod svoju kontrolu, još nisu deblokirana unatoč intervencijama koje dolaze i iz međunarodnih krugova.

U pismu koje je uputila predsjedniku slovenske vlade, povjerenica za ljudska prava pri Vijeću Europa Dunja Mijatović ističe zabrinutost da bi prekid javnog financiranja mogao ugroziti rad agencije.

Mijatović u pismu navodi da kako joj se čini da je riječ o još jednom slučaju koji ukazuje na pogoršane uvjete rada s kojima se zadnjih mjeseci susreću mediji i novinari u Sloveniji te pozvala da se sredstva za STA deblokiraju.

"Vjerujem da ćete se složiti da je dobro financiran i robustan javni medijski servis jedan od bitnih elemenata demokratskog društva te iskoristiti svoj utjecaj da se odluka o prekidu financiranja STA odmah promijeni", navela je u pismu povjerenica Vijeća Europe.

Pohod na kritične medije?

Umjesto Janše na pismo je odgovorio Uroš Urbanija, voditelj vladinog Ureda za komunikacije (UKOM) i premijerov "čovjek od povjerenja" koji je zadnjih tjedana u nizu medijskih nastupa opravdavao odluku o suspenziji financiranja.

To većina novinara i njihovih asocijacija u Sloveniji smatra još jednom epizodom u "neobjavljenom ratu" Janše i medija kritičnih prema njemu i vladi, odnosno nastojanjima premijera da pritiskom na vodstvo vodećih medijskih kuća njihovu uređivačku politiku i kadrovski sastav prilagodi sebi.

Urbanija u svom odgovoru navodi da i on želi da se teškoće "što prije riješe u korist zaposlenih i same STA", ali je ponovio da za to još nisu ispunjeni uvjeti za što krivi vodstvo agencije, točnije njezina direktora Bojana Veselinoviča.

Kao uvjet da se deblokira 165 tisuća eura neisplaćenog mjesečnog obroka za listopad, koliko po ugovoru pripada agenciji iz proračuna za obavljanje "javne službe", on navodi da bi uprava STA trebala UKOM-u dati na uvid svoje komercijalne ugovore.

Što je 'adekvatno' financiranje?

STA se financira tako da pola svojih prihoda zarađuje na tržištu, a pola ih dobiva od države na temelju obaveze javnog informiranja.

Neizvjesna je i obnova ugovora UKOM-a sa STA za sljedeću godinu. Urbanija je kao formalni problem naveo da zakon o Slovenskoj novinskoj agenciji navodi da joj država mora osigurati "adekvatno" financiranje.

Što to znači i koliki je iznos za to potreban može se odrediti tek nakon što direktor STA Veselinovič preda svu traženu dokumentaciju UKOM-u pa će se pripremiti novi ugovor, naveo je Urbanija.

Urbanija nije odgovorio na molbu Hine da dodatno komentira nastali zaplet i kako vidi izlaz iz te situacije kojom su zabrinuti zaposleni u agenciji, ali i šira novinarska zajednica u susjednoj državi.

Veselinovič ističe da su zahtjevi vlade, odnosno UKOM-a, bez zakonske podloge, a za ocjene da treba definirati što to znači "adekvatno" financiranje agencije tvrdi da su samo neukusan izgovor.

U razgovoru za Hinu kazao je da je zahvalan za moralnu potporu koju iz dana u dan proteklih dana STA dobivaju "iz domovine i inozemstva", no u njegovu se glasu osjeća skepsa da će problem koji je nastao biti brzo riješen iako su se za to založile i neke koalicijske stranke u vladi, te unatoč izjavi ministra za kulturu Vaska Simonitija o izgledima da bi sredstva mogla biti doznačena već idući tjedan.

Kraj autonomije?

Velika je odgovornost vlade koju čine ministri iz svih koalicijskih stranaka da ispune obveze prema našoj agenciji, kaže Veselinovič. Ponavlja da su zahtjevi UKOM-a da mu se izruči i poslovna dokumentacija te ugovori koji se odnose na prihod agencije na tržištu zakonski neutemeljeni i da od toga neće odustati.

Pristanak na takve neopravdane zahtjeve značio bi kraj autonomiji i nezavisnosti agencije, na što, kaže, ne može pristati.

Stanje se čini kritičnim i zaposlenima u STA budući da po prvi put u povijesti agencije država za prošli mjesec nije ispunila obvezu koju kao osnivač ima po ugovoru o obavljanju javne medijske službe i isplatila ratu od 165 tisuća eura, a nepodmirenima ostaju i obveze koje po posebnim ugovorima kao pretplatnici na servis imaju državne ustanove i ministarstva.

Veselinovič kaže da u takvom teškom ozračju čekaju 30. obljetnicu postojanja iduće godine.

Ako se sadašnje stanje nastavi, do kraja godine imat će pad planiranog prihoda od skoro pola milijuna eura. S postojećom skromnom rezervom i prihodima koje dobivaju na medijskom tržištu mogli bi za se koji mjesec naći u situaciji da za 70-ak zaposlenih ne bude novca za plaće.

Što misle drugi?

Većina stranaka u četverostranačkoj koalicijskoj vladi ograđuje se od odluke o blokadi sredstava za STA, ali očito ne žele dodatnu destabilizaciju vlade koju želi srušiti oporba ljevice i liberalnog centra.

Za nastavak financiranja agencije odmah se izjasnila Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), a povlačenje spornog zaključka vlade zatražila je i Stranka modernog centra (SMC) iako je njezin predsjednik i potpredsjednik vlade Zdravko Počivalšek izjavio da bi i STA trebala dostaviti tražene dokumente o poslovanju, te tako osigurati svoje buduće financiranje. Rješavanje problema koji izaziva sumnje da vlada pritišće medije želi i posljednji koalicijski partner, demokršćani iz Nove Slovenije (NSI).

No, oporba je zauzela daleko oštriji stav. U zajedničkoj izjavi za javnost četiri oporbene stranke navele su da se radi o "nedopustivom napadu na medijsku slobodu u i na demokraciju".

Prema riječima predsjednice Socijalnih demokrata (SD) Tanje Fajon, vlada svojim nezakonitim potezom želi "zaustaviti, uništiti i degradirati javni medijski servis".

Stranka koju vodi bivša premijerka Alenka Bratušek navela je da Janša koji je politički blizak mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i njegovoj stranci želi "prema mađarskom modelu" diskreditirati one medije koji djeluju u javnom interesu kako bi državna sredstva za medije kanalizirao prema onima koji su pod njegovom kontrolom.

Tagovi: Janez Janša, Zdravko Počivalšek, Tanja Fajon, Slovenska tiskovna agencija, Vlada Slovenije, Alenka Bratušek
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Zavarovalnice Triglav smiješi se dividenda od 1,75 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Zavarovalnice Triglav na ovogodišnjoj će skupštini dioničara, koja se očekuje početkom lipnja, predložiti isplatu dividende u iznosu od 1,75 eura bruto po dionici.
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
POTVRDA
Podravka potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis
KOPRIVNICA - Podravka je poslijepodne potvrdila da je u užem krugu za Fortenovin poljoprivredni biznis.
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
KANDIDATI
Fortenova odabrala kandidate za kupce poljoprivrednog biznisa
ZAGREB - Fortenova je izvijestila kako je od niza potencijalnih kupaca svojih tvrtki Belja, PIK Vinkovaca, Vupika i Vinke probrala najizglednije ponuđače nad kojima će napraviti dubinsko snimanje.
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE