GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijevoz eteričnih ulja doživio veliku ekspanziju

Prijevoz eteričnih ulja doživio veliku ekspanziju
EKSPANZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 21:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prijevoz eteričnih ulja, uglavnom smilja, lavande, ruže, posljednjih je godina doživio veliku ekspanziju. Ove, kako ih nazivaju, čudesne biljke, prepoznatljive po izraženim bojama i karakterističnom mirisu uspijevaju na Mediteranu.

To našu regiju čini vrlo pogodnom i atraktivnom za uzgoj i preradu tih biljaka. Naša eterična ulja našla su svoje mjesto u mnogim farmaceutskim i kozmetičkim tvrtkama širom svijeta.

Iako tako ne izgledaju, zbog svog kemijskog sastava i biološke aktivnosti eterična ulja se u transportu tretiraju kao opasne tvari. Glavni razlog zašto spadaju u ovu kategoriju je niska točka zapaljivosti. Neka od ulja se mogu zapaliti čak na temperaturi od 50 °C.

Inače, pod pojmom opasne tvari podrazumijevaju se sve tvari koje imaju takva svojstva da mogu prouzročiti posljedice štetne po zdravlje ljudi, životinja i okoliša. To je najčešće zbog neodgovornog i / ili neprofesionalnog rukovanja, pakiranja, skladištenja ili transporta.
Za prijevoz takvih pošiljaka postoje strogi postupci koji se moraju slijediti do najsitnijih detalja u svakoj vrsti prijevoza. Iz tog je razloga prijevoz opasnih tvari izazov za sve sudionike u opskrbnom lancu, a posebno za pružatelje usluga prijevoza.

Posebnu pozornost treba posvetiti prijevozu opasnih tvari u smislu izbora prijevoznih sredstava, tehničkih i tehnoloških sredstava za manipulaciju, a posebno edukaciji osoba koje dolaze u kontakt s opasnom robom.

Budući da su količine eteričnih ulja koje se otpremaju relativno male, a sam proizvod ima veliku vrijednost, najčešće se prevoze zračnim putem, ali moguće je koristiti i druge modalitete transporta.

Preduvjet za prijevozničku tvrtku je registrirana za ovu vrstu usluge, odnosno da je njezino osoblje certificirano i osposobljeno za rukovanje opasnim tvarima.

Zoran Starčević, direktor cargo-partner Hrvatska, prijevozničke tvrtke koja posjeduje potrebne certifikate i stručna je u području prijevoza opasnih tvari, dao je objašnjenje cijelog postupka:

''Ukoliko želimo eterično ulje prevoziti avionskim putem, moramo poštivati propise i instrukcije koji su zadani od Međunarodne udruge zračnog prometa IATA – DGR.“

„Svaka opasna roba ima svoj specifični UN broj, koji definira klasu opasnosti. Po UN broju slijede se pakirne instrukcije propisane za određenu vrstu robe.''

Na osnovu izvršenim laboratorijskih analiza, izdaju se i MSDS (Sigurnosno-tehnički listovi). To je tehnički dokument koji sadrži sve relevantne informacije o tvari koja se prevozi i određuje razinu opasnosti.''

Prilikom pripreme pošiljke eteričnog ulja za transport, posebna pažnja posvećuje se pakiranju. Upute za pakiranje nalaze se u IATA DGR regulativi, a postupak može izvoditi samo certificirana osoba.

Potrebno je odabrati kvalitetnu ambalažu s prethodno testiranim performansama koje propisuje ICAO (Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva). Pošiljatelj je odgovoran za sve aspekte pakiranja opasnih roba u skladu sa prethodno navedenom regulacijom.

Da bi pošiljka u konačnici imala status ispravno zapakirane, svaka kutija zahtijeva označavanje prema IATA DGR odgovarajućim listicama opasnosti, ovisno o klasi opasnosti.

''Po završetku procesa pakiranja pripremamo transportnu dokumentaciju - AWB (zračni tovarni list) i DGR deklaraciju, što je jasna uputa svim sudionicima u lancu prijema, rukovanja i transporta opasnih tvari'' – završava Starčević.

U slučaju korištenja drugim modaliteta transporta, kao što je cestovni transport, moraju se poštivati odredbe ADR-a (sporazuma o prijevozu opasnih tvari u Europi)

Tagovi: eterična ulja, lavanda,, cargo-partner, Zoran Starčević
PROČITAJ I OVO
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
ODLUKE
Lufthansa privremeno obustavlja letove za Izrael i Irak zbog sukoba
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa i njezine podružnice Swiss i Austrian Airlines privremeno su obustavile sve letove prema Izraelu i Iraku zbog aktualnog sukoba na Bliskom istoku.
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
GORIVO
Croatia Airlines obavio prve letove s održivim zrakoplovnim gorivom
ZAGREB - Prema EU-ovoj regulativi, svi dobavljači aviogoriva bit će obvezni osigurati isporuke SAF goriva, a zračni prijevoznici morat će ga koristiti unutar EU-a.
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
ODLUKE
Glovo suspendirao planove za širenje u Albaniji
TIRANA - Španjolski Glovo, dio njemačke online tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero, priopćio je da je odlučio privremeno obustaviti svoje širenje na albansko tržište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE