GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijeti nestašica jabuka

Prijeti nestašica jabuka
VOĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2017 / 09:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Drugu godinu zaredom katastrofalno je stanje u hrvatskom voćarstvu. Lani je mraz uništio voćnjake sjeverozapadne Hrvatske sve do Slavonskog Broda, a to se ponovilo i ove godine. 

Pošteđeno je bilo tek nešto voćnjaka u Međimurju i kraj Virovitice te polovica uroda u Baranji i Slavoniji, objašnjava voćar i uzgajivač jabuka Frane Ivković.

Da bi se zadovoljile potrebe Hrvata za jabukama, trebali bismo imati 200.000 tona, a ove godine imamo 45.000 tona. Prosječni godišnji urod je 120.000 tona, a ostalo uvozimo. Manji urod neminovno dovodi do viših cijena, koje su trenutačno dvostruko više nego lani u isto vrijeme. Jabuke su otkupljivali prošle godine po cijeni između 1,25 i 1,70 kuna bez PDV-a, a ove godine je 3,20 kuna.

"Sad je cijena jabuka prve klase u trgovačkim centrima 9 i 10 kuna, a lani u isto vrijeme bile su upola jeftinije. Ako je jabuka u vrijeme berbe tako skupa, znam da će oko Božića biti 15 kuna, a neke sorte i po 17 kuna", upozorava Ivković u razgovoru za 24sata.hr.

Jabuka je od voća najvažnija, najzdravija je i najviše se traži.

I mandarina je ove godine premalo. Ima ih 25.000 tona, a uobičajeno ih je između 80.000 i 100.000 tona. Zbog toga je i mandarini visoka otkupna cijena, lani je bila dvije kune, a ove godine početkom sezone bila je i sedam kuna, a i prodaja je počela kasnije.

Predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara, Hrvoje Gregurić, nadovezuje se na priču voćara.

"Manje je povrća, pa su otkupne cijene i dvostruko više nego proljetos, poput cijene salate. Glavicu sam prodavao po 1,60 kuna, a sad je tri kune. Trgovački lanci i onda su je prodavali, a i sad je prodaju po pet kuna. Na moju otkupnu cijenu dodaju PDV i maržu, pa je povrće i sto posto skuplje od cijene po kojoj sam im ga prodao. Kad trgovački centri imaju puno robe, ucjenjuju proizvođače da spuste cijene", objašnjava Gregurić. Suša je bila gotovo 70 dana i oni koji su navodnjavali, a imali su sreće da ih nije pogodila tuča, sad imaju povrća.

"Povrće će, predviđaju trgovci, pojeftiniti jer je počelo stizati iz Dalmacije i Istre. U Dalmaciji su sadili mjesec dana kasnije nego mi na kontinentu i kupusnjača će imati cijele zime", priča za 24sata prodavač s varaždinske tržnice.

Tagovi: jabuke, voće, povrće, Frane Ivković, Hrvoje Gregurić, mandarine
PROČITAJ I OVO
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
NAGRADE
VR POLE-u nagrada Stvaratelji za stoljeća
ZAGREB - Ovih dana je završena višemjesečna procedura izbora najboljih i dodjele nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva na području srednje i jugoistočne Europe „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
POTEZI
IKEA će do 2021. iz prodaje ukloniti alkalne baterije koje se ne mogu puniti
ZAGREB - Kako bi potaknula ljude na zdraviji i održiviji život kod kuće, IKEA će sve alkalne baterije koje se ne mogu puniti ukloniti iz asortimana za opremanje domova najkasnije do listopada 2021. Ovom odlukom IKEA želi nadahnuti kupce koji često koriste baterije da prijeđu na punjive, čija redovita upotreba omogućuje uštedu novca te smanjenje otpada.
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
DOGOVOR
TUI preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic
ZAGREB - Fortenova grupa i vodeća svjetska integrirana turistička grupacija TUI, postigle su dogovor kojim TUI preuzima 33,3 posto udjela Fortenova grupe u toj holding kompaniji koja upravlja Hotelima Koločep, Hotelima Živogošće i tvrtkom Adriasense Zagreb.
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
REZOVI
Disney otpušta 28.000 radnika zbog koronamjera
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney najavio je da će ukinuti 28 tisuća radnih mjesta u odjelu parkova i potrošačkih proizvoda u matičnom SAD-u zbog zatvaranja i ograničenog broja posjeta kojima se nastoji suzbiti širenje koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE