GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihodi najboljih crnogorskih kompanija pali 20%

Prihodi najboljih crnogorskih kompanija pali 20%
DEVET MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 22:15
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Poslovni prihodi deset kompanija koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MHCE10 za devet mjeseci su iznosili 416 miliona eura i manji su za 110 miliona ili 20,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, pokazuje analiza poslovanja tih kompanija objavljena na sajtu Montenegroberze, piše Dan.

U pitanju su kompanije Crnogorski Telekom, Luka Bar, Hipotekarna banka, Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), Elektroprivreda (EPCG), Sveti Stefan hoteli, Budvanska rivijera, Republički zavod za urbanizam (RZUP), Plantaže i Jugopetrol.

Pad prihoda zabilježilo je osam kompanija, dok su rast prihoda imali samo CGES i Luka Bar od 19,3 odsto, odnosno 15,4 procenata.

Najveći pad prihoda u procentualnom iznosu zabilježila je Budvanska rivijera od 86,4 odsto, sa 20 miliona na 2,7 miliona eura.

Naravno, zbog pandemije virusa korona i njenog negativnog uticaja na turizam RZUP, vlasništvo Aca Đukanovića je imao pad prihoda od 64,35 odsto sa 347,2 hiljade na 123,8 hiljada eura.

Prihodi Jugopetrola su skoro prepolovljeni i iznosili su 63,6 miliona, dok su lani bili 123,9 miliona.

Prihodi Hipotekarne banke su za trećinu manji, Plantaža za 17 odsto, EPCG za 10 procenata, a Telekoma za 8,8 odsto.

Kao i na globalnu ekonomiju, virus korona je imao negativan uticaj i na našu privredu.

Kada je u pitanju dobit iz poslovanja i ona je značajno smanjena. Lani je za ovih deset preduzeća iznosila 35,3 miliona eura, dok je na kraju ovogodišnjeg trećeg kvartala bila 12,4 miliona eura, što je 65 odsto manje.

U odnosu na uporedni period, za devet mjeseci ove godine došlo je do pada neto rezultata kompanija koje čine indeks MHCE10 u iznosu od oko 64,89 odsto piše u analizi poslovanja tih kompanija na kraju trećeg kvartala.

Sedam kompanija je imalo dobit, dok su tri bile u minusu- Budvanska rivijera, Plantaže i RZUP.

Lani su na kraju trećeg kvartala u minusu bile samo Plantaže i RZUP.

Minus Budvanske je najveći 5,86 miliona, Plantaža 3,23 miliona a RZUP-a 83,4 hiljade.

U analizi se navodi se da je CGES imao dobit od 9,82 miliona eura, dva i po puta veću nego lani.

Luka Bar je imala 1,4 miliona dobiti, što je rast od 411 odsto.

Dobit na kraju trećeg kvartala zabilježili su i Hipotekarna banka 3,73 miliona, Jugopetrol 2,24 miliona, Elektroprivreda 2,2 miliona, Crnogorski telekom 1,78 miliona i Sveti Stefan Hoteli Budva 363,65 hiljada eura.

U odnosu na prošlu godinu najvaće pogoršanje rezultata imala je Budvanska rivijera, koja je lani imala 4,88 miliona dobiti.

Akcije rasle uprkos slabijim rezultatima

Uprkos lošijim prihodima i manjoj dobiti, zarada po akciji zabilježena je kod sedam kompanija, a najveća je kod Hipotekarne banke. Akcije Hipotekarne banke su porasle za 119,3 eura.

Akcije tri preduzeća koja su poslovala sa minusom nijesu se, logično, povećavale. Akcija Jugopetrola je uvećana za 0,48 eura, dok su akcije ostalih privrednih subjekata uvećane za iznos manji od 10 centi.

Tagovi: Montenegroberza, Crnogorski Telekom, Luka Bar, Hipotekarna banka, Crnogorski elektroprenosni sistem, Elektroprivreda Crne Gore, Sveti Stefan hoteli, Budvanska rivijera, Republički zavod za urbanizam, Plantaže, Jugopetrol
PROČITAJ I OVO
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
POTEZI
Lidl kupio zemljište u Zeti za otvaranje trgovine i logističkog centra
PODGORICA - Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj opštini, gdje bi otvorila logistički centar, saopštio je predsjednik te lokalne samouprave Mihailo Asanović.
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
REZOVI
Nike će otpustiti 740 zaposlenika u sjedištu u Oregonu
NEW YORK - Nike će otpustiti oko 740 zaposlenika u svom svjetskom sjedištu u Oregonu, pokazalo je pismo u petak, dok vrhunski proizvođač sportske odjeće želi obuzdati troškove nakon upozorenja o padu prihoda u prvoj polovici fiskalne 2025. godine.
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
STRATEŠKI
Generali će od 1. lipnja djelovati kao diversificirana financijska grupacija
MILANO - Upravni odbor Generalija, na sastanku kojim je predsjedao Andrea Sironi, odobrio je novu organizacijsku strukturu koja odražava glavne aktivnosti Grupacije, kako je predložio CEO Grupacije, Philippe Donnet.
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
INVESTICIJE
Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova
LJUBLJANA - Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani. Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ŠAMPIONI
Krčki pršut Žužić šampion jubilarnih 10. Dana hrvatskog pršuta u Zagrebu
ZAGREB – Vjekoslav Žužić, vlasnik Mesnice marketi Žužić, ove godine službeno ima najbolji pršut! Šampionska titula za njegov savršeni krčki pršut, pripala mu je na 10. Danima hrvatskog pršuta koji se ove godine održavaju u Zagrebu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE