GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihod od turizma veći za milijardu kuna

Prihod od turizma veći za milijardu kuna
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2019 / 10:19
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Visoke stope rasta hrvatskog turizma, prema svemu sudeći, stvar su prošlosti, no turizam će i ove godine biti jedan od okidača razvoja hrvatskoga gospodarstva i punjenja državne blagajne.

Potvrđuju to podaci o dosad izdanim fiskaliziranim računima u turizmu i ugostiteljstvu, prema kojima je u razdoblju od početka godine pa do 10. srpnja iznos fiskaliziranih računa u tim djelatnostima ukupno veći za čak milijardu kuna.

Prema podacima Porezne uprave, u razdoblju od 1. siječnja do 10. srpnja u Hrvatskoj je u segmentu smještaja gostiju izdano ukupno oko 15,72 milijuna fiskaliziranih računa ili oko jedan posto više nego u istom lanjskom razdoblju, piše Jutarnji list.

Ukupni iznos računa porastao je 12 posto u odnosu na razdoblje od 1. siječnja do 10. srpnja prošle godine te je dosegnuo gotovo 3,97 milijardi kuna, što je oko 423 milijuna kuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

Značajan skok broja i iznosa fiskaliziranih računa zabilježen je i u segmentu ugostiteljstva u kojem je od 1. siječnja do 10. srpnja ove godine izdano, prema istim podacima, gotovo 184 milijuna fiskaliziranih računa ili tri posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je ukupni iznos računa porastao devet posto, dosegnuvši vrijednost nešto veću od 7,35 milijardi kuna.

Kada se sve zbroji, proizlazi da je u turizmu i ugostiteljstvu od 1. siječnja do 10. srpnja izdano ukupno više od 199,7 milijuna fiskaliziranih računa ukupnog iznosa nešto većeg od 11,32 milijarde kuna.

Riječ je o rastu broja izdanih fiskaliziranih računa od oko tri posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, odnosno od oko 10 posto kada je riječ o iznosu fiskaliziranih računa.

Naravno, na rast broja i iznosa fiskaliziranih računa ne utječe samo fizički turistički promet, nego i jači nadzor poreznika, kao i rast cijena, koji se u Hrvatskoj tradicionalno događa tijekom turističke sezone. No, i ti podaci pokazuju da pesimizmu, kada je riječ o turizmu, nema mjesta.

- Dokaz je to kako naša politika osnaživanja cjelogodišnjeg turizma daje pozitivne rezultate ne samo u vidu turističkog prometa, koji na ovogodišnjoj razini ima rast od četiri posto u broju turista i jedan posto u ostvarenim noćenjima, nego i u ekonomskom smislu - pohvalio nam se Gari Cappelli, ministar turizma, ukazavši i na velik rast investicija u turizmu.

- Nemam dojam da je sezona propala, pa niti podbacila. Problem je što se u nas znatno povećao broj apartmana pa je onda i logično da imamo nešto manju popunjenost, posebno ako uzmemo u obzir da smo već lani dosegnuli razinu turističkog prometa koja je adekvatna za našu infrastrukturu.

Čak i da u špici sezone bude jedan ili dva posto manji promet nego lani, to su i dalje dobre brojke - kaže Sanda Čorak, znanstvena savjetnica na Institutu za turizam, koja smatra da će ukupni hrvatski prihodi od turizma i u ovoj godini biti otprilike na istoj razini kao lanjski.

No, naša sugovornica upozorava da se hrvatski turizam suočava sa sve jačom konkurencijom te da se u ponašanju samih turista događaju značajne promjene. Primjerice, primjećuje Čorak, svjetski je trend da sve više turista starijih od 50 godina izbjegava špicu sezone i na odmor odlazi u predsezoni i posezoni. Promjena termina godišnjeg odmora kod dijela starijih gostiju može se pripisati, objašnjava, nižim cijenama nego u špici sezone i manjim prometnim gužvama, ali i želji da se izbjegne prejako sunce i toplina.

U cijeloj priči hrvatski je problem, dodaje Čorak, i to što brojne naše destinacije i dalje ne nude puno više od sunca i mora, odnosno što kronično nedostaju sadržaji koji bi turistima popunili slobodno vrijeme, ali to nas već dovodi do pitanja slabe izvanpansionske ponude o kojoj se u Hrvatskoj govori desetljećima.

Ekonomski analitičar Damir Novotny, pak, upozorava da je hrvatski turizam došao do točke u kojoj će se morati početi kvalitativno mijenjati nabolje. Hrvatska se, kaže, s izuzetkom Istre, nije redefinirala kao turistička destinacija, odnosno nije se okrenula kvalitetnijoj ponudi s većom dodanom vrijednošću.

Unatoč tome, u Hrvatskoj gospodarskoj komori ocjenjuju da se hrvatski turizam pokazao dovoljno otpornim na sve jaču konkurenciju te da Hrvatska u turističkom smislu i dalje raste po svim turističkim pokazateljima, iako po manjim stopama nego u posljednje dvije ili tri godine.

- Može se reći da je u prvih pola godine ovogodišnja turistička sezona dobra, imajući u vidu snažan povratak naših konkurenata na Mediteranu i oscilacije u potražnji na svim tržištima, kao i promjene načina rezerviranja putovanja uz dosta last minute rezervacija. U 2019. svi će sudionici na tržištu morati uložiti znatno veći napor nego prijašnjih godina u privlačenju gostiju, što se posebno odnosi na privatni smještaj - zaključuju u HGK.

I podaci iz sustava eVisitor, koje objavljuje Hrvatska turistička zajednica, pokazuju da je prva polovica godine što se turizma tiče bila u plusu. Prema tim podacima, u Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci zabilježeno nešto manje od 6,9 milijuna dolazaka stranih i domaćih turista, ili 6,4 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a broj noćenja porastao je tri posto pa je u prvom polugodištu ostvareno nešto manje od 26,3 milijuna noćenja turista.

Iako je najviše prometa ostvareno u lipnju, ti podaci pokazuju da se značajan dio turističkog prometa već sada ostvaruje i izvan ljetnih mjeseci.

To se posebno odnosi na Zagreb, ali sve više i na Jadran, posebno na Istru i Dubrovnik. Hrvatska bi, smatraju stručnjaci, trebala poraditi na jačanju turizma izvan glavne sezone, u čemu joj, osim gradova i nacionalnih parkova, jak adut može biti i razvoj zdravstvenog turizma.

Tagovi: Prihod od turizma, hrvatski turizam, Sanda Čorak, Damir Novotny, Institut za turizam
PROČITAJ I OVO
Triglav u 2019. povećao neto dobit 11%
RAST
Triglav u 2019. povećao neto dobit 11%
LJUBLJANA - Zbog velike nestabilnosti okoliša, Grupa još uvijek nije u mogućnosti dati pouzdane procjene utjecaja trenutne situacije na svoje poslovanje.
Profit Tsingtao Breweryja u 2019. skočio 30%
SKOK
Profit Tsingtao Breweryja u 2019. skočio 30%
QINGDAO – Proizvođač Tsingtao piva je u 2019. godini imao rekordnu zaradu od 260 milijuna USD, izjavili su iz kompanije u nedjelju.
Dopušten rad vrtnim centrima i rasadnicima te prodavaonicama rezervnih dijelova za poljoprivrednu opremu
ODLUKE
Dopušten rad vrtnim centrima i rasadnicima te prodavaonicama rezervnih dijelova za poljoprivrednu opremu
ZAGREB - Odlukom Stožera civilne zaštite RH, dopušten je rad vrtnim centrima te prodavaonicama rezervnih dijelova za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.
Ikea proizvodi zaštitnu opremu za zdravstvene radnike
POTEZI
Ikea proizvodi zaštitnu opremu za zdravstvene radnike

STOCKHOLM - Švedski proizvođač namještaja Ikea objavio je u utorak da je počeo proizvoditi zaštitnu opremu za bolnice kako bi ih opskrbio potrepštinama za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Hotel Esplanade zatvoren, pretrpjeli znatnu štetu
PROBLEMI
Hotel Esplanade zatvoren, pretrpjeli znatnu štetu
ZAGREB - Jedan od najstarijih zagrebačkih hotela Esplande je zatvoren jer je u prošlotjednom potresu pretrpio znatnu štetu, što mu je, uz postojeću tešku situaciju s koronavirusom koja 'nagriza' poslovanje od siječnja, zadalo veliki udarac, ističe za Hinu generalni direktor Ivica Max Krizmanić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE