GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premije osiguranja u godini dana porasle 9,5%

Premije osiguranja u godini dana porasle 9,5%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2018 / 08:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društva za osiguranje zaračunala su u listopadu ukupnu bruto premiju u iznosu od 8,35 milijardi kuna, što je 9,5 posto više u odnosu na listopad 2017. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 68,4 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija iznosi 5,7 milijardi kuna i viša je 9,8 posto u odnosu na listopad prošle godine.

Najzastupljenija vrsta osiguranja je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom bruto premijom od 1,85 milijardi kuna i veća je za 6,64 posto u odnosu na listopad prošle godine.

Udio te vrste osiguranja u ukupnoj premiji je nešto više od 22 posto te 32,3 posto u zaračunatoj premiji neživotnih osiguranja.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama. Premija iznosi 1,75 milijardi kuna i veća je za 6,48 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvih 10 mjeseci 2018. sklopljeno je 1.900.218 polica, odnosno 100.335 polica ili 5,57 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Prosječna premija u obveznom osiguranju vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama iznosi 922,09 kuna.

Za skupinu životnih osiguranja zaračunata bruto premija u listopadu iznosi 2.64 milijarde kuna, uz međugodišnji rast od 8,9 posto.

U ukupnoj premiji životna osiguranja sudjeluju 31,6 posto, a u strukturi najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom u iznosu od 2,1 milijarde kuna što je 17,1 posto u odnosu na listopad 2017..

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja sa zaračunatom bruto premijom od 405 milijuna kuna i udjelom u ukupnoj premiji od gotovo pet posto, uz pad u odnosu na listopad prethodne godine od 16,54 posto.

Tagovi: premije osiguranja, životno osiguranje, neživotno osiguranje, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc
PROČITAJ I OVO
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POTEZI
Valamar sezonu otvara nagradom od 1.300 kn neto zaposlenicima
POREČ - Valamar će početkom srpnja svojim djelatnicima isplatiti nagradu za pripremu i otvorenje sezone 2021. u iznosu od 1.300 kuna, nastavlja sa programima nagrađivanja tokom ljeta te jamči minimalna neto primanja od 5.000 kn.
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
POTPORA
Internetska trgovina poduprla rezultate britanskog DS Smitha
LONDON - Britanski proizvođač ambalaže DS Smith, vlasnik tvornice Belišće, izvijestio je da mu je dobit poskočila u drugoj polovini financijske godine zahvaljujući snažnoj potražnji za ambalažom u razdoblju procvata internetske trgovine.
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
CJEPIVO
Pfizerovo i AstraZenecino cjepivo učinkovito protiv delta varijante koronavirusa
NEW YORK - Cjepiva protiv covida-19 koja su razvili Pfizer/BioNTech i AstraZeneca općenito su učinkovita protiv delta i kapa varijanti koronavirusa, koje su prvi put identificirane u Indiji, pokazalo je novo znanstveno istraživanje.
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
MREŽE
D-Marin proširio svoju mrežu marina na Tribunj
ZAGREB - D-Marin grupa proširila je svoju mrežu marina na Marinu Tribunj, četvrtu destinaciju u hrvatskom klasteru i 15. lokaciju u svom portfelju ekskluzivnih nautičkih destinacija na Sredozemlju i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, priopćeno je u srijedu iz te grupe.
Marina Punat kreće u velike investicije
INVESTICIJE
Marina Punat kreće u velike investicije
PUNAT - Marina Punat Grupa u velikoj se mjeri, barem što se tiče investicija, priprema za osiguravanje infrastrukture prijeko potrebne za prihvat brodova koji ostavljaju manji otisak u prirodi, kao i za podizanje kvalitete usluge i ponude gostima marine i hotela.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE