GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja u travnju porasla 9,3 posto

Premija osiguravatelja u travnju porasla 9,3 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2018 / 11:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ukupna zaračunata bruto premija 21 hrvatskoga društva za osiguranje krajem travnja iznosila je 3,6 milijardi kuna, što je 9,3 posto više u odnosu isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čine 68,02 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u travnju u odnosu na isti mjesec lani porasla je za 8,3 posto, na 2,48 milijardi kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija bilježi rast za 11,46 posto, na 1,16 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem travnja u iznosu od 716,95 milijuna kuna ili 8,3 posto višom u odnosu na isti lanjski mjesec.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s iznosom premije od gotovo 676,4 milijuna kuna.

Taj je iznos premije za 7,9 posto viši nego u travnju 2017. godine, a u prva četiri ovogodišnja mjeseca sklopljeno je ukupno 705.163 polica obveznog autoosiguranja, odnosno 46.554 polica ili 7,07 posto više nego u istom razdoblju lani.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem travnja u iznosu od 907,16 milijuna kuna, što je za 24,09 posto više u odnosu na premiju iz travnja prošle godine.

U travnju je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 33,70 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,2 milijarde kuna.

Drugi je Allianz s 440,7 milijuna kuna premije, odnosno s tržišnim udjelom od 12,08 posto, dok je na trećem mjestu Euroherc s 332,18 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 9,11 posto.

Croatia osiguranje je zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 37,04 posto, uz premiju od 919,2 milijuna kuna, a na prvom je mjestu i u segmentu životnih osiguranja s udjelom od 26,59 posto i premijom od 310,1 milijun kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE