GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja u studenom porasla 3,1 posto

Premija osiguravatelja u studenom porasla 3,1 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2017 / 07:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem studenog su, prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 8,29 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,1 posto u odnosu na studeni prošle godine.

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 67,98 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u studenom ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasla je za 4,44 posto, na 5,64 milijarde kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija porasla je za 0,37 posto, na 2,66 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem studenog u iznosu od 1,9 milijardi kuna ili 0,19 posto višom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom nešto većom od 1,8 milijardi kuna.

Taj je iznos premije za 0,04 posto viši nego u studenom prošle godine, a tijekom jedanaest mjeseci ove godine sklopljeno je ukupno 1.963.024 polica obveznog autoosiguranja, odnosno 15.020 polica ili 0,77 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem studenog u iznosu od 1,99 milijardi kuna, što je za 1,86 posto manje u odnosu na premiju iz lanjskog studenog.

Krajem studenog najveći je tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 27,49 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,28 milijardi kuna.

Drugi je Allianz s 1,06 milijardi kuna premije, odnosno 12,82-postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc s 801,8 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 9,67 posto.

Croatia osiguranje je krajem studenog zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 31,73 posto, uz premiju od 1,79 milijardi kuna, dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 18,49 posto, odnosno s 491,1 milijuna kuna premije.

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 18,24 posto i premijom od 484,3 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja na drugom mjestu bio Euroherc s udjelom od 14,22 posto i premijom od 801,8 milijuna kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Euroherc, Jadransko osiguranje, Allianz
PROČITAJ I OVO
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
KADROVI
Zoran Tajić v.d. direktora Barske plovidbe
BAR - Zoran Tajić iz Bara danas je izabran za vršioca dužnosti izvršnog direktora AD Barska plovidba.
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
PROMJENE
Rubicon Partner Ventures drži 17,51% Luke Rijeka
RIJEKA - Rubicon Partners Ventures ASI sp. z.o.o. sada je vlasnik 17,51 posto udjela riječke luke, a udjel su preuzeli od OT Logisticsa.
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PLANTAŽE
Imenovan novi Odbor direktora Plantaža, Vuksanović predsjednik
PODGORICA - Odbor direktora kompanije Plantaže izabrao je u petak, na konstitutivnoj sjednici, Nebojšu Vuksanovića za predsjednika Odbora.
Avioni ToMontenegra nisu spremni za letenje
NEPRAVILNOSTI
Avioni ToMontenegra nisu spremni za letenje
PODGORICA – Tokom inspekcijskog pregleda Agencija za civilno vazduhoplovstvo (ACV) konstatovala je nepravilnosti u pogledu održavanja svih aviona iz flote Montenegro Airlinesa, uključujući i dva koja su u međuvremenu prešla u vlasništvo nove avio-kompanije To Montenegro, saopšteno je Pobjedi iz ACV.
Atlantic Grupa kupila 3.000 vlastitih dionica
TREZOR
Atlantic Grupa kupila 3.000 vlastitih dionica
ZAGREB - Atlantic Grupa izvijestila je o stjecanju 3.000 vlastitih dionica, ukupnog nominalnog iznosa 120.000,00 kn, koje predstavljaju 0,09% temeljnog kapitala Društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE