GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja u kolovozu porasla 2,8 posto

Premija osiguravatelja u kolovozu porasla 2,8 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2017 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U kolovozu su 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 6,24 milijarde kuna, što predstavlja rast od 2,8 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja zaračunata bruto premija porasla je za 3,4 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, na 4,3 milijarde kuna.

Istodobno, u segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija je porasla za 1,6 posto, na 1,9 milijardi kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem kolovoza u iznosu od 1,39 milijardi kuna ili 0,64 posto nižom u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom većom od 1,3 milijarde kuna.

Taj je iznos premije za 0,8 posto niži nego u kolovozu prošle godine, a taj pad se i dalje može pripisati utjecaju liberalizacije tog tržišnog segmenta, odnosno nižim cijenama polica obveznog autoosiguranja.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem kolovoza u iznosu od 1,47 milijardi kuna, što je za 2,3 posto manje u odnosu na premiju iz kolovoza lani.

Krajem kolovoza je najveći tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 28,01 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 1,7 milijardi kuna.

Drugi je Allianz sa 807,9 milijuna kuna premije, odnosno 12,94 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc s 567,76 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 9,09 posto.

Croatia osiguranje je krajem kolovoza zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 32 posto, uz premiju od 1,37 milijardi kuna, dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 19,18 posto, odnosno s 372,9 milijuna kuna premije.

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 18,10 posto i premijom većom od 352 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja na drugom mjestu bio Euroherc s udjelom od 13,21 posto i premijom od 567,7 milijuna kuna.

Tagovi: premija osiguravatelja, Allianz, Euroherc, Croatia osiguranje, životno osiguranje
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE