GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Premija osiguravatelja lani porasla 3,4 posto

Premija osiguravatelja lani porasla 3,4 posto
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2018 / 07:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Krajem prosinca prošle godine su 23 hrvatska društva za osiguranje zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 9,05 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,4 posto u odnosu na prosinac 2016., pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

U skupini neživotnih osiguranja, koja čini 67,53 posto ukupne premije, zaračunata bruto premija u prosincu lani u odnosu na isti mjesec 2016. porasla je za 4,68 posto, na 6,1 milijardu kuna.

U segmentu životnih osiguranja zaračunata bruto premija porasla je za 0,76 posto, na 2,94 milijarde kuna, pokazuju podaci HUO-a.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem prosinca u iznosu od 2,05 milijardi kuna ili 0,32 posto višom u odnosu na isto razdoblje 2016. godine.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama ili tzv. obvezno autoosiguranje, s premijom nešto većom od 1,9 milijardi kuna.

Taj je iznos premije za 0,19 posto viši nego u prosincu 2016. godine, a tijekom prošle godine sklopljeno je ukupno 2.105.148 polica obveznog autoosiguranja, odnosno 15.226 polica ili 0,73 posto više nego u godini ranije.

U segmentu životnih osiguranja, najveći udio ima klasično životno osiguranje s premijom krajem prosinca u iznosu od 2,2 milijarde kuna, što je za 1,04 posto manje u odnosu na premiju iz prosinca 2016. godine.

Prošle godine najveći je tržišni udio, mjeren iznosom zaračunate bruto premije, od 26,91 posto zauzimalo Croatia osiguranje, s ukupnom zaračunatom bruto premijom od 2,44 milijarde kuna.

Drugi je Allianz s 1,15 milijardi kuna premije, odnosno 12,66 postotnim tržišnim udjelom, dok je na trećem mjestu Euroherc s 915,18 milijuna kuna premije i udjelom na hrvatskom tržištu osiguranja od 10,11 posto.

Croatia osiguranje je prošle godine zauzimalo najveći udio i u segmentu neživotnih osiguranja, 31,13 posto, uz premiju od 1,9 milijardi kuna, dok je u segmentu životnih osiguranja također bilo na prvom mjestu s udjelom od 18,15 posto, odnosno s 533,5 milijuna kuna premije.

Drugo mjesto u životnim osiguranjima zauzeo je Allianz s udjelom od 18,07 posto i premijom od 531,3 milijuna kuna, dok je u segmentu neživotnih osiguranja na drugom mjestu bio Euroherc s udjelom od 14,96 posto i premijom od 915,2 milijuna kuna.

Tagovi: Premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Jadransko osiguranje, životna osiguranja
PROČITAJ I OVO
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
Luka Koper: Prepolovljena dobit u prvom kvartalu
KOPER - Luka Koper je u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 7 milijuna eura što je čak 48 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali i tri posto iznad plana.
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
FOND
Europska komisija predlaže fond od 15 milijardu eura pomoći za strateške tvrtke
BRUXELLES - Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
OTVARANJE
Terme Tuhelj u petak otvaraju bazene i kamp, potom hotel i novi glamping
ZAGREB - Terme Tuhelj u petak otvaraju unutarnje i vanjske bazene, u skladu s mjerama zaštite i preporukama HZJZ-a, idući petak otvaraju i hotel, a sredinom lipnja planiraju dovršetak uređenja novog glamping naselja, investicije vrijedne oko 3 milijuna eura, doznaje se iz tih Termi.
Croatia Airlines najavio nove letove
LETOVI
Croatia Airlines najavio nove letove
ZAGREB - Croatia Airlines objavio je svoj privremeni raspored do 14. lipnja, u kojem će prijevoznik nastaviti operacije od Zagreba do Zuricha, te domaći servis Zagreb - Pula - Zadar od 8. lipnja.
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
PROMET
Aerodrom Ljubljana: Obnavlja se redovni putnički promet
LJUBLJANA - Nakon višemjesečnog zatišja zbog pandemije covida-19, danas će se na aerodromu Ljubljana obaviti prvi redoviti putnički let.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE