GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predstavnici mirovinskih fondova povlače se iz nadzornih odbora

Predstavnici mirovinskih fondova povlače se iz nadzornih odbora
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2019 / 09:58
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Sukladno najavama i ovogodišnjim novim zakonskim obvezama predstavnici mirovinskih fondova su se počeli povlačiti iz članstva uz Nadzornim odborima tvrtki u kojima imaju vlasništvo.

Tako su ovog ponedjeljka ostavke na mjesto u Nadzornom odboru Podravke dali Damir Grbavac, predsjednik uprave društva za upravljanje RBA mirovinskim fondom, Petar Vlaić, šef Erste mirovinskog fonda i Dubravko Štimac, predsjednik uprave društva koje upravlja PBZ/CO mirovinskom fondom. Prethodno je Grbavac dao i ostavku na mjesto u NO-u Hrvatskog telekoma, a rečeno nam je kako će se do kraja lipnja svi dosadašnji predstavnici fonda u tvrtkama povući iz NO-ova, piše Jutarnji list.

Naime, kad predlaže člana nadzornog odbora tvrtke u koju je uložilo imovinu mirovinskog fonda, mirovinsko društvo, prema zakonskim odredbama koje su stupile na snagu početkom ove godine, mora predložiti “nezavisnog člana koji ima odgovarajuće stručne kvalifikacije i iskustvo te nije u poslovnim, obiteljskim i drugim vezama s mirovinskim društvom, većinskim dioničarom, odnosno imateljem udjela ili grupom većinskih dioničara, odnosno imatelja udjela ili članovima uprave ili nadzornog odbora mirovinskog društva ili većinskog dioničara, odnosno imatelja udjela”.

Damir Grbavac nam je tim povodom kazao kako zbog toga uopće nije lako pronaći dobrog kandidata za člana Nadzornog odbora. 

"Ono što je potrebno kazati jest da mirovinski fondovi sukladno udjelu u vlasništvu predlažu člana Nadzornog odbora, a Skupština društva to onda prihvaća ili odbije i predloži drugog člana. Mi smo već kritizirali ovo novo zakonsko rješenje koja nam snažno ograničava pravo na izbor kandidata za člana NO-a, smatramo da smo tako nepravedno diskriminirani u odnosu na sve tvrtke, a i nije nam jasna intencija ove zakonske odredbe. Na žalost, izvršna i zakonodavna vlast su se oglušile na naše primjedbe i mi moramo poštivati zakon", rekao nam je Grbavac.

Iz Podravke su, pak, u priopćenju u ponedjeljak naveli kako su novi članovi NO-a Marina Dabić, Želimir Vukina i Tomislav Kitonić, dok su iz HT-a poručili kako su novi članovi Nadzornog odbora Marc Stehle i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.  Kako se moglo doznati, Nadzorni odbor Podravke je prihvati kandidate koje su predložili mirovinski fondovi i predlaže ih Skupštini, ali to ne mora biti i prema dosadašnjim iskustvima nije uvijek slučaj.

Obvezni mirovinski fondovi do sada su imali predstavnike u NO-u HT-a, u kojem imaju 15 posto dionica, Zagrebačke burze (u kojoj imaju 10 posto), Sunce koncerna (25 posto), a predsjednika NO-a imaju u Podravci (47 posto), Končaru (49 posto) i Jadranu Crikvenici (70 posto). Ubuduće, čini se, neće imati predstavnika u HT-u, a tek treba vidjeti kako će postupiti Skupštine u drugim tvrtkama u kojima mirovinci imaju članove NO-a. Podsjetimo, šefovi mirovinskih fondova su nedavno poručili kako ih ovakve zakonske odredbe obeshrabruju da jače sudjeluju u velikim infrastrukturnim ulaganjima, što im je novim zakonskim izmjenama omogućeno, jer bi, primjerice, bilo neprimjereno kupiti 25 posto Hrvatske elektroprivrede ili Hrvatske pošte, a nemati  predstavnika NO-a kojeg mogu predlagati bez ograničenja postavljenih ovim zakonskim odredbama.

Tagovi: mirovinski fondovi, mirovinci, Damir Grbavac, Dubravko Štimac, Petar Vlaić, Podravka, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Nike servirao razočaravajuću prognozu
PAD DIONICA
Nike servirao razočaravajuću prognozu
NEW YORK - Dionice proizvođača sportske opreme Nike pale su u petak šest posto (cijena je pala ispod 150 dolara).
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE