GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predsezona i posezona glavni aduti ove turističke godine

Predsezona i posezona glavni aduti ove turističke godine
BROJKE POTVRĐUJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2019 / 16:00
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema službenoj statistici DZS-a u listopadu je ostvareno ukupno 1,1 mil. dolazaka i 3,1 mil. turističkih noćenja što na godišnjoj razini predstavlja rast dolazaka za 11,7%, dok noćenja bilježe porast za 9,0% u odnosu na listopad 2018. godine. 

Rast broja noćenja rezultat je povećanja broja noćenja domaćih i stranih turista (12,4% odnosno 8,5%). Prosječan broj noćenja po dolasku stranih turista bio je 3,0, a domaćih 2,1 noćenja.

Najviše noćenja stranih turista u listopadu ostvarili su turisti iz Njemačke (27,6% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista) te Ujedinjene Kraljevine (11,5%), s time da su turisti iz Njemačke ostvarili porast noćenja u odnosu na listopad 2018. i to za 6,8%, dok su turisti iz Ujedinjene Kraljevine zabilježili rast za 9,2%. Najviše noćenja turista u listopadu (56,6% od ukupno ostvarenih noćenja) ostvareno je u hotelima gdje je zabilježen porast noćenja turista za 4,5% te dolazaka za 9,2%.

Grad Dubrovnik i u listopadu bilježi najviše ostvarenih noćenja turista i to 404 tisuća te je u odnosu na prošlu godinu zabilježen porast broja dolazaka za 19,1%, a noćenja za 11,7%. Turisti iz Ujedinjene Kraljevine ostvarili su najviše noćenja u Dubrovniku, i to 105 tisuća, što je 27,0% od ukupno ostvarenih noćenja stranih turista u Dubrovniku. Iza Dubrovnika slijedi Grad Zagreb, u kojem su turisti ostvarili 235 tisuća noćenja, dok su najveći broj noćenja ostvarili turisti iz SAD-a (18 tisuća, odnosno 9,1% od ukupnih ostvarenih noćenja stranih turista u Gradu Zagrebu).

Kumulativno, u prvih deset mjeseci 2019. u komercijalnim su objektima turisti ostvarili 18,8 milijuna dolazaka i 89,6 milijuna noćenja, što je na godišnjoj razini porast broja dolazaka turista za 4,8% i porast broja noćenja za 1,7% u odnosu na isto razdoblje 2018.

Prema preliminarnim podacima iz sustava eVisitor, tijekom studenog zabilježeno je 260 tisuća dolazaka stranih turista, što je rast od 4,14% te 137 tisuća dolazaka domaćih gostiju (rast od 4,66%). Broj noćenja stranih turista također je zabilježio rast i to za 4,36%, dok su domaći ostvarili snažniji rast od 9,61% u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pri tome je, preko polovice prometa ostvareno je u hotelskom smještaju (64%), a potom slijedi obiteljski smještaj s 22%. Kampovi (1%) i ostale vrste smještajnih kapaciteta (13%) zastupljeni su u malim udjelima. Pozitivnim kretanjima, koja potvrđuju produljenje turističke sezone, vjerojatno su pridonijele i povoljne vremenske prilike u studenom.

Navedeno potvrđuje naša očekivanja kako će glavni generator rasta fizičkih pokazatelja u turizmu u ovoj godini biti rezultati u turizmu ostvareni u pred i posezoni, dok su stope rasta u središnjem dijelu turističke sezone ostale umjerene budući da se turistički sektor u tom razdoblju već posluje na vrhuncu svojih kapaciteta.

Tagovi: hrvatski turizam, turistička sezona, predsezona, posezona
PROČITAJ I OVO
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
SLOTOVI
Montenegro Airlines izgubio slot za Beč, sudbina ostalih poznata do kraja mjeseca
PODGORICA - Osim slot koordinacije za aerodrom Beč, koja je otkazala 15. januara, sve preostale slot koordinacije za period zimske, kao i za predstojeću ljetnju sezonu, su odobrile rok do 31. januara za dostavljanje konačne informacije da li će kompanija nastaviti sa obavljanjem saobraćaja, ili će nova kompanija preuzeti taj saobraćaj, kažu u Montenegro Airlinesu u izjavi za CdM.
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
NEOBIČNO
Neke austrijske i njemačke kompanije ne žele cijepljene radnike
BERLIN – Uprava poduzeća Mentrup Bedachung und Holzbau iz njemačke pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija, objavila je na Facebooku priopćenje da, ako se netko od zaposlenih cijepi – dobija momentalni otkaz.
Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu
PORUKE
Michel: EU će primorati farmaceutske tvrtke da poštuju ugovore o cjepivu
BRUXELLES - Europska unija će primorati farmaceutske kompanije da poštuju ugovore o nabavki cjepiva za covid-19, kazao je u nedjelju predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
KAŠNJENJE
Evo zašto zapravo kasne cjepiva AstraZenece
ZAGREB - Sve su glasnije spekulacije da problem s isporukama cjepiva nije u proizvodnji nego u tome da je britanska kompanija AstraZeneca, čije se cjepivo već naveliko koristi u Velikoj Britaniji, prodala doze trećim zemljama kao kaznu Europskoj uniji, jer Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila njihovo cjepivo i neće to učiniti do 29. siječnja.
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
SRAMOTNO
Pfizer će ove godine isporučiti samo 40 milijuna doza cjepiva za siromašne zemlje
NEW YORK - Pfizer će u ovoj godini isporučiti do samo 40 milijuna doza svog cjepiva protiv korone u okviru programa COVAX koji ima za cilj opskrbiti cjepivom stanovništvo siromašnijih zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE