GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predložen predstečaj za Brodosplit

Predložen predstečaj za Brodosplit
PREDSTEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.04.2022 / 14:41
Autor: SEEbiz / H
SPLIT - Splitski Trgovački sud u srijedu je zaprimio prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad Brodograđevnom industrijom Split, potvrdila je Hini predsjednica suda Franka Buzov.

Kako je rekla, prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka nad splitskim škverom je zaprimljen danas, a predlagatelj je sam Brodosplit.

Brodosplit je zapao u poslovne poteškoće zbog nemogućnosti povlačenja punog iznosa kredita ruske banke VTB, koja je obuhvaćena zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu. Novac od dvaju kredita trebao je biti utrošen na dovršetak dva broda i druge troškove.

Predstečajni postupak predložen je i za Brodosplitova vlasnika, grupaciju DIV, u kojem se kao razlog navode evidentirane neizvršene osnove za plaćanje od 41,69 milijuna kuna utvrđene polovicom travnja.

"U odnosu na Brodosplitova druga društva ističem da je nad njima pokrenut prijedlog za otvaranje stečajnog, a ne predstečajnog, postupka kao i da predstečajni postupak Brodograđevne industrije Split nema nikakvog utjecaja na tijek postupanja nad navedenim stečajnim postupcima", izjavila je sutkinja Buzov.

Tijekom ožujka i travnja na tom su sudu održana ročišta za 11 društava iz sastava Brodograđevne industrije Split (BIS), a odgođena su za 40 dana za koje vrijeme se predviđa da bi potraživanja trebala biti plaćena. Razlog tomu je što splitsko brodogradilište ima potraživanja prema Hrvatskoj i kako sada stvari stoje u tim postupcima i predlagatelji i dužnici sve žele okončati mirnom nagodbom, odnosno ostavljeno im je dovoljno vremena da plate svoje dugove.

U te postupke uključene su tvrtke Cjevarska izrada, Brodosplit-računovodstvo i financije, Zaštita trupa od korozije, Izrada alata, Boja-trup, Brodosplit montaža, Bravarski segmenti, Trup inženjering, Nerazorna ispitivanja, Interijeri i završni radovi, te Informatički sustavi.

Osim tih ročišta Trgovački sud u Splitu je u posljednjih nekoliko tjedana zaprimio ukupno 27 prijedloga za otvaranje stečajnih postupaka nad društvima koja su povezana sa Brodograđevnom industrijom Split, od čega su dva odbačena jer ne postoje presumpcije postojanja stečajnih razloga.

Za 25 su društva pokrenuti postupci radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnih postupaka te su u odnosu na njih 12 prethodno održana ročišta radi očitovanja o prijedlozima za otvaranje stečajnih postupaka od kojih su četiri ročišta odgođena za 45 dana, a u odnosu na njih osam su određene mjere osiguranja i imenovani privremeni stečajni upravitelji.

Do sada na ukupno 25 prijedloga za otvaranje stečajnog postupka društava iz sastava BIS- a radi troje sudaca Trgovačkog suda Split i to Ana Golub Gruić, Katarina Mikulić i Ivan Čulić.

Krajem svibnja bi se na tom sudu trebala održati ročišta radi raspravljanja o pretpostavkama za otvaranje stečaja.

Tagovi: Brodosplit, Tomislav Debeljak, DIV grupa, VTB bank
PROČITAJ I OVO
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
UPOZORENJE
Kering upozorava na oštar pad dobiti zbog slabe prodaje Guccija
PARIZ - Francuska luksuzna grupacija Kering očekuje pad operativne dobiti u prvom polugodištu od 40 do 45 posto, objavila je u utorak, nakon što je prodaja u prvom tromjesečju pala jer su bogati kupci smanjili potrošnju na proizvode njezine glavne marke Gucci.
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
SPOROVI
Adidas i Nike na sudu u Dusseldorfu zbog pruga na trenirkama
DUSSELDORF - Koliko pruga, raspoređenih na određeni način, treba biti na donjim dijelovima trenirke Nike? Viši regionalni sud u Dusseldorfu bavi se tim pitanjem od ovog tjedna, budući da je njemački Adidas tužio američku kompaniju.
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
DOBRE BROJKE
Novartis: Rast prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BERN - Švicarski farmaceutski div Novartis u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario neto dobit od 2,7 milijardi dolara (2,5 milijardi eura), što je 17 posto više nego godinu prije.
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.
Bolt traži vozače u BiH
OGLAS
Bolt traži vozače u BiH
SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bi konačno mogla dobiti jednu od svjetski poznatih aplikacija za prijevoz umjesto tradicionalnih taksi usluga. Evropska kompanija Bolt je objavila oglas za potragu vozača i na taj način najavila dolazak u Sarajevo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE