GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PPDIV: Potrebno uložiti maksimalan napor za očuvanje radnih mjesta u Kanfanaru

PPDIV: Potrebno uložiti maksimalan napor za očuvanje radnih mjesta u Kanfanaru
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 17:03
Autor: SEEbiz / H
ROVINJ - Iz Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) uputili su u petak apel Vladi i vodstvu British American Tobacco-a (BAT) da ulože maksimalne napore kako ne bi došlo do zatvaranja tvornice duhanskih proizvoda u Kanfanaru i kako bi se očuvalo oko 500 radnih mjesta u tvornici.

Zaposlenici tvornice u Kanfanaru, kako se navodi u priopćenju PPDIV-a, uznemireni su medijskim natpisima i zabrinuti za svoju egzistenciju i egzistenciju svojih obitelji.

Strahove dodatno potencira aktualna situacija zdravstvene i gospodarske krize zbog koje raste broj nezaposlenih.

Alternative za zapošljavanje proizvodnih radnika u ovom trenutku u Istri su gotovo nepostojeće, pa bi gubitak posla značio tešku socijalnu situaciju za obitelji zaposlenih i njihove bližnje, navodi se u priopćenju.

Zatvaranje tvornice u Kanfanaru, kako se ističe, rezultiralo bi otkazima za oko 500 zaposlenika u samoj tvornici, ali bi ugrozilo i proizvodnju duhana u Hrvatskoj te prihode poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Proizvodnih pogona u koje se kontinuirano investira, koji povećavaju proizvodnju i izvoz, nema puno u Hrvatskoj, ističu iz PPDIV-a. Stoga je zadaća svih socijalnih partnera da se stvori pogodno okruženje u kojem takvi sustavi mogu funkcionirati, poručili su.

BAT se, kako navode, pokazao kao dobar strani investitor i pouzdan poslodavac čiji bi odlazak iz Hrvatske bio velika šteta za sve zaposlenike ali i sve poslovne partnere.

Iz PPDIV-a stoga očekuju žurnu reakciju, "prije svega Vlade, na način da se razriješi situacija u Kanfanaru osiguranjem uvjeta za nastavak proizvodnje".

I predsjednik IDS-a Boris Miletić u petak je izjavio da se mora postići dogovor u koji bi bila uključena Vlada, kako bi se osigurao nastavak proizvodnje u pogonu BATa), u Kanfanaru.

"Mora se postići dogovor između proizvodnje i Vlade kako ne bi došao u pitanje nastavak poslovanja BAT-a u Istri, imajući u vidu koliko nam je danas proizvodnja bitna", izjavio je Miletić.

U medijima se ovih dana pojavila neslužbena informacija da BAT namjerava ugasiti proizvodnju u Tvornici duhana Rovinj i preseliti je iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu.

Iz BAT-a su kratko poručili kako "BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija".

Neslužbeno se doznaje kako su čelnici BAT-a nezadovoljni poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj i povećanjem trošarina na cigarete.

Inače, BAT je preuzeo TDR od Adris grupe u rujnu 2015. godine.

Prema kupoprodajnom ugovoru, BAT je, uz TDR, preuzeo i tvrtke u sastavu Adrisove duhanske strateške poslovne jedinice – Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu te udio u Tisku.

Vrijednost transakcije je iznosila 505 milijuna eura. Ugovorom se BAT obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od preuzimanja.

Tagovi: Sindikat PPDIV, Kanfanar, Tvornica duhana Rovinj, British American Tobacco, Boris Miletić
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE