GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povučena Lancetova studija o hidroksiklorokinu

Povučena Lancetova studija o hidroksiklorokinu
DILETANTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2020 / 19:20
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Članak u utjecajnom medicinskom časopisu The Lancet u kojem se navodi da hidroksiklorokin povećava rizik od smrti od covida-19, povučen je, što dodatna pojačava nejasnoće oko tog lijeka koji je promovirao američki predsjednik Donald Trump.

Medicinski časopis The Lancet povukao je članak nakon što su se od njega ogradila trojica od četvorice autora navodeći zabrinutosti zbog kvalitete i istinitosti podataka u njoj.

Taj lijek protiv malarije promovirao je Trump za borbu protiv covida, rekavši da ga svakodnevno uzima, a sporan je ponajviše zbog implikacija iz studije objavljene u The Lancetu prošlog mjeseca, koja je dovela do toga da je više istraživanja zaustavljeno.

Trojica autora rekli su da Surgisphere, tvrtka koja je dostavila podatke, ne želi dati podatke na neovisnu analizu te da oni "više ne mogu jamčiti za istinitost primarnih izvora podataka."

Četvrti autor studije dr. Sapan Desai, izvršni direktor Surgispherea, odbio je komentirati povlačenje.

Lancet je rekao da "problematiku znanstvenog integriteta uzima vrlo ozbiljno" te dodao da "postoje mnoga neriješena pitanja o Surgisphereu i podacima koji su navodno uključeni u ovu studiju".

Druga studija časopisa New England Journal of Medicine (NEJM) koja je koristila podatke Surgispherea i dijelila istoga glavnog autora, profesora s Harvarda Mandeep Mehra, povučena je iz istog razloga.

Lancet je upozorio da je hitno potrebno provjeriti stručnu suradnju sa Surgisphereom.

Utrka u razumijevanju i liječenju novog koronavirusa koji uzrokuje pandemiju covida-19 ubrzala je tempo istraživanja i znanstveni časopisi koji su recenzirani postaju izvori informacija za liječnike, donositelje zdravstvenih politika i za laike.

Chris Chambers, profesor psihologije i stručnjak britanskoga Centra za otvorenu znanost, rekao je da su Lancet i NEJM - koje je opisao kao "navodno dva najprestižnija svjetska medicinska časopisa" - trebali istražiti kako su studije dobile stručnu recenziju i uredničke provjere.

"Ako se ne riješi takve osnovna zabrinutost u vezi s podacima, postavljaju se ozbiljna pitanja u vezi sa standardom uređivanja" i procesom stručne provjere, rekao je.

Neodgovorena pitanja

U opservacijskoj studiji objavljenoj u časopisu The Lancet 22. svibnja, navedeno je da je bilo pregledano 96.000 hospitaliziranih pacijenata oboljelih od covida-19, od kojih su neki liječeni desetljećima poznatim lijekom protiv malarije.

Ustanovljeno je da oni koji su liječeni hidroksiklorokinom ili lijekom povezanim s klorokinom imaju veći rizik od smrti i problema sa srčanim ritmom od pacijenata kojima nisu davani lijekovi.

"Nisam učinio dovoljno kako bih osigurao da je izvor podataka primjeren za ovu uporabu", rekao je u izjavi vodeći autor studije, profesor Mehra. "Zbog toga i zbog svih poremećaja - i izravno i neizravno - iskreno mi je žao."

Gotovo 150 liječnika potpisalo je otvoreno pismo za The Lancet dovodeći u pitanje zaključke članka i zatraživši da se objelodane stručne recenzije prije objave studije.

Britanija zaustavila veliko ispitivanje hidroksiklorokina

Britanski znanstvenici objavili su u petak da su zaustavili veliko ispitivanje hidroksiklorokina na pacijentima s covidom-19 nakon što inicijalni rezultati nisu pokazali nikakvu korist.

"Razmotrili smo podatke i zaključili da ne postoje dokazi korisnih učinaka hidroksiklorokina kod hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 i odlučili smo zaustaviti upisivanje pacijenata", rekao je Martin Landray, profesor na oksfordskom sveučilištu, suvoditelj istraživanja.

"Ovo nije tretman za covid-19. Ne djeluje", kazao je.

"Ovaj rezultat trebao bi promijeniti medicinsku praksu širom svijeta. Sada možemo prestati koristiti lijek koji je beskoristan", dodao je.

Landray je rekao da je bilo "puno špekulacija i nesigurnosti oko uloge hidroksiklorokina u tretmanu covida" zbog nedostatka vjerodostojnih informacija iz velikih randomiziranih studija.

"Ako budete primljeni u bolnicu, nemojte uzimati hidroksiklorokin", rekao je.

Tagovi: The Lancet, hidroksiklorokin, malarija, Surgisphere, Donald Trump, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
POTEZI
Hoteli Maestral: PND Strategija prenosi dionice manjinskih vlasnika na glavnog dioničara
DUBROVNIK - Dionice Hotela Maestral danas su bile najveće dobitnice na Zagrebačkoj burzi. Cijena im je uzletjela 22,2 posto, na 330 kuna, uz 16,3 tisuće kuna prometa.
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
POSLOVI
IGH nastavlja ugovarati nove poslove
ZAGREB - Institut IGH, d.d. je kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH d.o.o. Mostar, Integru d.o.o. Mostar te GEOCON d.o.o. Čitluk, potpisao ugovor s JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar-Široki Brijeg-granica RH, dionica Polog-granica RH (40,5 km) približne vrijednosti od 29,9 milijuna HRK (7.765.911,00 BAM).
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
REGRES
Sarajevski kiseljak isplatio regres svim svojim zaposlenicima
SARAJEVO - Bez obzira na poslovne izazove koje je donijela pandemija, najveći proizvođač mineralne vode u BiH, kompanija Sarajevski kiseljak, nastavila je tradiciju te i ove godine isplatila regres svim svojim zaposlenicima.
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
PARTNERSTVO
dm i Glovo postaju partneri: Od sada proizvodi iz dm-a stižu direktno na vašu adresu
BEOGRAD – Kompanija dm drogerie markt, u saradnji sa Glovom, pokrenula je novu uslugu kojom je omogućena dostava proizvoda iz dm-a na kućnu adresu. Putem Glovo zvaničnog sajta ili aplikacije kupci mogu da poruče proizvode koji će im biti dostavljeni za najviše 60 minuta.
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
MEDIJI U KRIZI
Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji
ZAGREB - Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE