GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja zakočila industriju eurozone i u svibnju, nazire se stabilizacija

Potražnja zakočila industriju eurozone i u svibnju, nazire se stabilizacija
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2019 / 12:50
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Slaba domaća i inozemna potražnja ponovo su zakočile aktivnosti u industriji eurozone u svibnju, pokazalo je u ponedjeljak mjesečno istraživanje londonske tvrtke Markit, signalizirajući ipak da je silazni trend možda dotaknuo dno.

Indeks menadžera nabave (PMI) u industriji eurozone bio je u svibnju gotovo nepromijenjen u odnosu na travanj, kliznuvši za 0,2 boda, na 47,7 bodova, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka prvu procjenu njegove vrijednosti.
Vrijednosti niže od 50 bodova iskazuju pad aktivnosti.

"Industrija eurozone ponovo je u svibnju bilježila pad aktivnosti, što upućuje na zaključak da će u drugom tromjesečju biti uteg za gospodarstvo u cjelini", konstatira glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Priljev novih narudžbi neto se smanjio osmi mjesec zaredom, ističu u Markitu, upozoravajući na pad kako domaće tako i inozemne potražnje za industrijskim proizvodima iz eurozone.

Industrijska je proizvodnja u svibnju pala četvrti mjesec zaredom a pad bilježe i nerealizirane stare narudžbe.

"Pad proizvodnje i nastavljeno značajno slabljenje priljeva novih narudžbi naglašavaju činjenicu da proizvodni sektor bilježi najlošije razdoblje od 2013. godine", ističe Williamson.

"Kompanije štede, smanjuju potrošnju i zapošljavanje", strahujući od daljnjeg slabljenja potražnje, dodaje.

Iako se silazni trend aktivnosti u industriji donekle stabilizirao u svibnju, trgovinski ratovi, posustajanje potražnje u automobilskom sektoru, brexit i geopolitička neizvjesnost u svijetu još bi uvijek mogli omesti proces postupne stabilizacije u proizvodnom sektoru, upozorava ekonomist Markita.
Među vodećim gospodarstvima eurozone najveći je pad aktivnosti zabilježila njemačka industrija. U Italiji su aktivnosti gotovo stagnirale a u Španjolskoj i Francuskoj bilježile su blagi rast.
Najveći je rast aktivnosti u industriji u svibnju prema Markitovom izvješću bilježila Grčka.

Tagovi: industrija eurozone, eurozona
PROČITAJ I OVO
Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
NOVI ISKORAK
Damir Vanđelić ušao u proizvodnju maslinovog ulja i voća
ROVINJ - Uz cestu Rovinj – Bale, nasuprot sela Čubani, na osunčanoj padini prema moru predjela Valade, prostire se jedno od najvećih istarskih poljoprivrednih kompleksa.
Gucci slavi stoti rođendan
OBLJETNICE
Gucci slavi stoti rođendan
FIRENZE - Modna kompanija Gucci koju je prije gotovo jednog stoljeća osnovao talijanski biznismen i modni dizajner iz Firenze, jedna od najvećih na svijetu, slavi 100 godina postojanja.
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
ODUSTAJANJE
Mtel je namjeravao kupiti i KTV E-G-E iz Doboj Juga, ali je odustao
BANJA LUKA - Konkurencijsko vijeće BiH je obustavilo postupak u vezi sa prijavom koncentracije koju je još prije dvije godine podnio Mtel a.d. Banja Luka za sticanje potpune kontrole nad privrednim subjektom "KTV E-G-E" d.o.o. Doboj Jug, objavljeno je.
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
LIJEKOVI
Dug bolnica udvostručen u posljednjih godinu dana
ZAGREB - Pritisak veledrogerija i farmaceuta na hrvatsku Vladu nije slučajan jer se ovih dana dovršava prijedlog rebalansa proračuna za ovu i državne potrošnje za iduću godinu i, ako se sada ne nađe novac za dug, neće ni poslije.
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE