GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za novim automobilima u Europi usporila u listopadu

Potražnja za novim automobilima u Europi usporila u listopadu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2019 / 14:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potražnja za novim automobilima u Europi porasla je u listopadu slabije nego u prethodnom mjesecu, izvijestilo je u utorak Europsko udruženje proizvođača automobila, čiji podaci ocrtavaju mukotrpan oporavak sektora u okruženju postroženih ekoloških propisa i razvoja novih tehnologija.

U listopadu je u 27 članica Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,177 milijuna novih automobila, 8,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U rujnu potražnja za novim automobilima poskočila je 14,5 posto.

Iako je broj novoregistriranih automobila u listopadu najveći za taj mjesec od 2009. godine, u ACEA-i ističu nisku poredbenu osnovicu u istom prošlogodišnjem mjesecu kada je potražnja potonula 7,3 posto zbog postroženih propisa o emisiji štetnih plinova.

Zbog niske prošlogodišnje osnovice gotovo su sve zemlje bilježile rast potražnje, uz izuzetak Cipra (u padu za 3,8 posto) i Velike Britanije (niže za 6,7 posto).

Među najvećim europskim tržištima najviše je poskočio broj registriranih novih automobila u Njemačkoj, za 12,7 posto. U Francuskoj potražnja je porasla 8,7 posto, u Italiji 6,7 posto a u Španjolskoj 6,3 posto.

Samo je Britanija među velikima bilježila pad, za 6,7 posto.

U Hrvatskoj je u listopadu prema ACEA-inim podacima registriran 4.081 novi automobil, što predstavlja povećanje za 2,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U rujnu njihov je broj poskočio za 22,8 posto.

Stagnacija potražnje u prvih 10 mjeseci

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci u Uniji je registrirano ukupno 12,94 milijuna novih automobila, gotovo kao i u istom razdoblju 2018., izračunali su u ACEA-i.

Među vodećim je tržištima samo Njemačka bilježila veću potražnju za novim automobilima, za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najviše je u toj skupini zemalja pala potražnja u Španjolskoj, za 6,3 posto, i u Velikoj Britaniji, za 2,9 posto.

Potražnja na talijanskom i francuskom tržištu gotovo se izjednačila s istim prošlogodišnjim razdobljem, primjećuju u ACEA-i.

U Hrvatskoj je u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci registrirano 55.457 novih automobila, 2,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Tagovi: Potražnja za novim automobilima u Europi, prodaja automobila u EU
PROČITAJ I OVO
Lufthansa najavila otkaze za 1.000 zaposlenih u upravi
OTKAZI
Lufthansa najavila otkaze za 1.000 zaposlenih u upravi
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa u utorak je objavila da planira ukinuti 1.000 radnih mjesta u upravi, u sklopu nastojanja da se održi u uvjetima koronakrize koja je snažno uzdrmala njezino poslovanje.
Drama na brodu Alpha Adriatica u moru kod Vijetnama
ZAGLAVILI
Drama na brodu Alpha Adriatica u moru kod Vijetnama
PULA - Mnogo hrvatskih pomoraca zbog pandemije koronavirusa zaglavilo je na nekom brodu ili kruzeru na morima diljem svijeta. Njihove obitelji pate i strijepe kad će uopće dočekati svoje moreplovce na kućnom pragu.
Vlahović: Nećemo isplatiti dividendu kako bismo dugoročno sačuvali Adris
ADRIS GRUPA
Vlahović: Nećemo isplatiti dividendu kako bismo dugoročno sačuvali Adris
ROVINJ - Poseban je naglasak na digitalizaciji poslovanja koji će nam omogućiti ulazak u nove segmente i područja rasta, primarno u turizmu i osiguranju.
IGH i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna
POSLOVI
IGH i HŽ Infrastruktura potpisali ugovor vrijedan 5,3 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH i HŽ Infrastruktura potpisali su ugovor o nadzoru radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor - Savski Marof, vrijednosti 5,3 milijuna kuna bez PDV-a, priopćeno je u utorak iz IGH.
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
U PLUSU
Tvrtka Ane Karamarko lani ostvarila 1,28 milijuna kuna dobiti
ZAGREB - Tvrtka Drimia Ane Karamarko, supruge bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka osumnjičene zbog gospodarskih malverzacija, prošle je godine ostvarila dobit od 1,28 milijuna kuna, objavljeno je u računu dobiti i gubitka za poduzetnike predanom Fini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE