GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za novim automobilima u Europi usporila u listopadu

Potražnja za novim automobilima u Europi usporila u listopadu
USPORAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2019 / 14:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potražnja za novim automobilima u Europi porasla je u listopadu slabije nego u prethodnom mjesecu, izvijestilo je u utorak Europsko udruženje proizvođača automobila, čiji podaci ocrtavaju mukotrpan oporavak sektora u okruženju postroženih ekoloških propisa i razvoja novih tehnologija.

U listopadu je u 27 članica Europske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,177 milijuna novih automobila, 8,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U rujnu potražnja za novim automobilima poskočila je 14,5 posto.

Iako je broj novoregistriranih automobila u listopadu najveći za taj mjesec od 2009. godine, u ACEA-i ističu nisku poredbenu osnovicu u istom prošlogodišnjem mjesecu kada je potražnja potonula 7,3 posto zbog postroženih propisa o emisiji štetnih plinova.

Zbog niske prošlogodišnje osnovice gotovo su sve zemlje bilježile rast potražnje, uz izuzetak Cipra (u padu za 3,8 posto) i Velike Britanije (niže za 6,7 posto).

Među najvećim europskim tržištima najviše je poskočio broj registriranih novih automobila u Njemačkoj, za 12,7 posto. U Francuskoj potražnja je porasla 8,7 posto, u Italiji 6,7 posto a u Španjolskoj 6,3 posto.

Samo je Britanija među velikima bilježila pad, za 6,7 posto.

U Hrvatskoj je u listopadu prema ACEA-inim podacima registriran 4.081 novi automobil, što predstavlja povećanje za 2,4 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U rujnu njihov je broj poskočio za 22,8 posto.

Stagnacija potražnje u prvih 10 mjeseci

U prvih deset ovogodišnjih mjeseci u Uniji je registrirano ukupno 12,94 milijuna novih automobila, gotovo kao i u istom razdoblju 2018., izračunali su u ACEA-i.

Među vodećim je tržištima samo Njemačka bilježila veću potražnju za novim automobilima, za 3,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najviše je u toj skupini zemalja pala potražnja u Španjolskoj, za 6,3 posto, i u Velikoj Britaniji, za 2,9 posto.

Potražnja na talijanskom i francuskom tržištu gotovo se izjednačila s istim prošlogodišnjim razdobljem, primjećuju u ACEA-i.

U Hrvatskoj je u prvih 10 ovogodišnjih mjeseci registrirano 55.457 novih automobila, 2,6 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Tagovi: Potražnja za novim automobilima u Europi, prodaja automobila u EU
PROČITAJ I OVO
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
PONUDA
Hanfa naložila podnošenje zahtjeva za objavljivanje ponude za preuzimanje PIK-a Rijeka
ZAGREB – Na današnjoj sjednici Upravnog vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) doneseno je rješenje kojim se utvrđuje da je za Ginu Pastorčića iz Malinske, Igora Borovca iz Kostrene i društvo PIK-ESOP iz Rijeke 13. veljače 2019. nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje društva PIK d.d. iz Rijeke.
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
BRENDOVI
SMARTIES globalno transformira ambalažu proizvoda u reciklabilni papir
ZAGREB – SMARTIES, globalno popularni konditorski brend vodeće svjetske prehrambene kompanije Nestlé, odsad za svoje proizvode širom svijeta koristi papirnatu ambalažu koja se može reciklirati.
Započela je berba rajčica u Belju
RAJČICE
Započela je berba rajčica u Belju
OSIJEK - Iz staklenika Mitrovac na tržište stižu najfinije domaće rajčice.
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
CJEPIVO
Prema američkom istraživanju učinkovitost cjepiva Moderna nešto manja od početne
NEW YORK - Američka biotehnološka tvrtka Moderna objavila je da je učinkovitost njezina cjepiva protiv koronavirusa na razini od 90 posto protiv svih oblika koronavirusne bolesti i 95 posto učinkovita protiv teških oblika te bolesti.
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
PLANOVI
Airbus planira postupno povećavati proizvodnju zrakoplova
TOULOUSE - Europski zrakoplovni koncern Airbus planira postupno povećavati proizvodnju aviona srednjeg doleta, potvrdio je glavni izvršni direktor Guillaume Faury, upućujući na procjene da bi oporavak putovanja trebao krenuti na domaćim i kraćim rutama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE