GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo smanjena u studenom; pad i u Hrvatskoj

Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo smanjena u studenom; pad i u Hrvatskoj
AUTO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2018 / 16:45
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Potražnja za novim automobilima u Europi ponovo je smanjena u studenom a pad je nakon 10 mjeseci zabilježen i u Hrvatskoj, pokazuje u petak objavljeno izvješće udruženja europskih proizvođača ACEA.U studenom je u 27 zemalja Europske unije (bez Malte) registrirano ukupno 1,12 milijuna novih automobila, osam posto manje nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, pokazuju podaci ACEA-e.

Time je europska potražnja smanjena treći mjeseci zaredom. Početkom rujna uvedeni su novi, stroži testovi emisija štetnih plinova (WLTP). Proizvođači su u očekivanju slabije prodaje uveli popuste, što je u kolovozu rezultiralo skokom broja registriranih novih automobila za čak 31,2 posto da bi se u idućim mjesecima potražnja smanjila.
U studenom je pad zabilježen u većini zemalja EU-a, uključujući i pet vodećih tržišta.

Među pet ′velikih′ najveći pad broja registriranih novih automobila zabilježen je u Španjolskoj, za 12,6 posto, te u Njemačkoj, za 9,9 posto. Slijedi Italija s padom prodaje za 6,3, Francuska s padom od 4,7 te Velika Britanija s tri posto. padom od 3 posto.

I Hrvatska je u studenome bilježila pad prodaje na godišnjoj razini, nakon 10 mjeseci uzastopnog rasta. Broj registriranih novih automobila smanjen za 1,6 posto, na 3.448, pokazuju podaci europskog udruženja.

Veću potražnju bilježile su samo Litva, Grčka Latvija i Poljska dok je u Slovačkoj ona stagnirala.

Stagnacija potražnje u prvih 11 mjeseci 2018.

U razdoblju od siječnja do studenog potražnja za novim automobilima u 27 zemalja EU-a gotovo je stagnirala, uz registriranih 14 milijuna novih automobila.
Među vodećim je tržištima najviše porasla potražnja u Španjolskoj, za osam posto. Francuska je bilježila gotovo upola slabiji rast dok je u Njemačkoj potražnja stagnirala.

Velika Britanija bilježila je pad prodaje novih automobila za 6,9 posto a prodaja je smanjena i u Italiji, za 3,5 posto.

Glavni je motor potražnje u prvih 11 mjeseci ove godine ponovo bila srednja Europa gdje je potražnja za novim automobilima porasla za 9,6 posto, ističu u ACEA-i.
U skupini ′starih′ članica EU-a potražnja je stagnirala.

U Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do studenog registrirano 57.511 novih automobila, 18,9 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci ACEA-e.

Tagovi: prodaja automobila u EU, prodaja automobila u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
SUKOBI
EU zaoštrava ton prema SAD-u u sporu oko subvencija Boeingu i Airbusu
BRUXELLES - Europska unija zaprijetila je eskalacijom 15-godišnjeg spora sa SAD-om oko subvencija proizvođačima zrakoplova Boeingu i Airbusu ukoliko Washington ne pristane na dogovor, izvijestili su u ponedjeljak britanski mediji.
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19
ZAJAM
CureVac dobio EIB-ov zajam za proizvodnju cjepiva za Covid-19

BERLIN - Njemačka biotehnološka kompanija CureVac, koja razvija cjepivo za Covid-19, dobila je od Europske investicijske banke (EIB) zajam u iznosu 75 milijuna eura kako bi proširila kapacitete za njegovu proizvodnju.

Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
KARIJERE
Kekezu novi mandat na čelu Đure Đakovića
SLAVONSKI BROD - Nadzorni odbor društva Đuro Đaković Grupa d.d., danas je donio odluku o imenovanju člana Uprave, Hrvoja Kekeza, na novo mandatno razdoblje.
Švicarska preplavljena respiratorima nabavljenima u vrijeme pandemije
RESPIRATORI
Švicarska preplavljena respiratorima nabavljenima u vrijeme pandemije
ŽENEVA - Švicarske vlasti razmatraju što učiniti s viškom respiratora koje su kupovale u velikim količinama u vrijeme kada je izbila pandemija koronavirusa.
Boeing prekida proizvodnju modela 747
PREKID
Boeing prekida proizvodnju modela 747
SEATTLE - Kompanija Boeing planira prekinuti proizvodnju svog aviona 747 jumbo jet (preciznije 747-8) za dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE