GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor za obnovu pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof

Potpisan ugovor za obnovu pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 14:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor - Savski Marof vrijedan 365,7 milijuna kuna bez PDV-a, potpisan je u četvrtak u uredu Svjetske banke u Hrvatskoj.

Od toga iznosa iz kredita Svjetske banke financira se 210 milijuna kuna.

Izvođač radova je tvrtka Swietelsky. Rok za izvođenje radova je 27 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Obnova obuhvaća cjelovitu obnovu pružnog gornjeg i donjeg ustroja, sanaciju mostova Krapina, Lužnica, Vrabeščak kao i sanaciju propusta i sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova.

Sanirat će se i tri pothodnika te ugraditi sintetičko popođenje na željezničko – cestovne prijelaze Sokolska, Kolodvorska, Savska, Brdovec i Savski Marof. Uredit će se i zgrada na kolodvoru Savski Marof i stajalištu Brdovec.

Radovi će obuhvatiti i zamjenu postojećih perona i uređenih površina novim stajalištima Kustošija, Zaprešić Savska i kolodvoru Podsused te ugradnju nadstrešnica u stajalištu Kustošija, Podsused, Zaprešić Savska i Brdovec.

Uskladit će se i signalno - sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te kompletno obnoviti sustav kontaktne mreže.

Potpisanim ugovorom će se, rekao je predsjednik Uprave HŽ Infrasturkture Ivan Kršić, osigurati realizacija izvođenja infrastrukturnih radova na obnovi dionice dvokolosiječne željezničke pruge duge 17,8 kilometara, na RH1 željezničkom koridoru, važnom za međunarodni promet.

Tom dionicom dnevno prođe 160 vlakova, što znači da je to najopterećenija prometnica na željezničkoj mreži u Hrvatskoj, kaže Kršić.

Zadnji remont te dionice završen je 1969. godine, a dovršetkom radova, naveo je, vlakovi će prometovati brzinom od 120 km/h (sada 60 km/h), te će se uz kvalitetu povećati i nosivost, odnosno mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnom migracijskom prometu.

Obnovom će se povećati i ukupna razina sigurnosti i interoperabilnost željezničkog prometa na dionici Zagreb - Savski Marof.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na potpisivanju da se radi o važnoj dionici pruge na RH1 koridoru, te da će uskoro uslijedili val potpisivanja ugovora, najprije o bespovratnim sredstvima, a potom ugovora o gradnji.

"Očekuje nas veliki investicijski ciklus u željezničku obnovu i gradnju infrastrukture. U prometnu infrastrukturu danas ulažemo nešto više od 20 milijardi kuna", naglasio je Butković, dodavši da je glavnina investicija usmjerena na željeznicu.

Kazao je i da ministarstvo u suradnji sa Svjetskom bankom provodi restrukturiranje cestovnog sektora, a sada i željezničkog, koji trenutno nije na zadovoljavajućoj razini.

"Trenutno se u željezničku infrasturkturu ulaže oko 1,5 milijardi eura, a ta će se ulaganja do 2030. povećati na 3,5 milijardi", naveo je Butković podsjetivši da je nedavno Državna komisija donijela odluku oko financiranja projekta Koprivnica – Križevci – mađarska granica, te da će se kroz desetak dana potpisati ugovor o gradnji i za taj projekt.

Direktorica Svjetske banke u Hrvatskoj Elisabetta Capannelli istaknula je da je ta banka dugogodišnji partner Vlade u sektoru željeznica, kao i da će novo ulaganje pomoći uklanjanju kritičnih uskih grla.

Tagovi: pruga Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof, Oleg Butković, Ivan Kršić, Swietelsky, Svjetska banka, HŽ Infrastruktura
PROČITAJ I OVO
Croatia Airlines blago povećava promet u prosincu
LETOVI
Croatia Airlines blago povećava promet u prosincu
ZAGREB - Croatia Airlines u prosincu će iz Zagreba prometovati prema jedanaest međunarodnih destinacija.
Zepter: Uvijek si postavim tri pitanja prije nego što počnem raditi
KLJUČNO
Zepter: Uvijek si postavim tri pitanja prije nego što počnem raditi
BEOGRAD - CEO Samit Beograd ove godine se po prvi put održava online. Biznis događaj u organizaciji InStore magazina i Nedeljnika NIN trajat će dva dana, a očekuje se da će konferenciju pratiti blizu 500 učesnika, na svojim mobilnim uređajima i preko nekoliko platformi.
Mercator BH pokrio akumulirani gubitak od 67 miliona KM
POKRIĆE
Mercator BH pokrio akumulirani gubitak od 67 miliona KM
SARAJEVO - Osnivači društva "MERCATOR BH" d.o.o. Sarajevo donijeli su odluku o smanjenju osnovnog kapitala društva kako bi pokrili akumulirani gubitak u iznosu od 66.999.000,00 KM.
Lufthansa prodaje ugostiteljsko poslovanje Gategroupu
PRODAJA
Lufthansa prodaje ugostiteljsko poslovanje Gategroupu
FRANKFURT - Lufthansa konačno može prodati europsko poslovanje svoje ugostiteljske podružnice LSG globalnom tržišnom lideru Gategroupu.
Izvršni direktor Pfizera: Do kraja 2021. bit će više cjepiva nego je potrebno
NAJAVE
Izvršni direktor Pfizera: Do kraja 2021. bit će više cjepiva nego je potrebno
NEW YORK - Izvršni direktor tvrtke Pfizer Albert Bourla rekao je u srijedu da je uvjeren da će do kraja 2021. svijet proizvesti više doza cjepiva nego što je potrebno u borbi protiv pandemije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE