GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoceste Lekenik-čvor Sisak

Potpisan ugovor za izgradnju dionice autoceste Lekenik-čvor Sisak
CESTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2022 / 16:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ugovor za izgradnju posljednje dionice autoceste A11, od Lekenika do čvora Sisak, vrijedan 281 milijun kuna bez PDV-a, potpisali su u petak Hrvatske autoceste (HAC) i predstavnici zajednice ponuditelja koju čine Colas Hrvatska i Geotehnika.

Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan te direktor Geotehnike Igor Horvat i predsjednik Uprave Colasa Hrvatska Siniša Košćak te član Uprave Goran Tuđan, u nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine Darka Horvata te sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka.

Premijer Plenković istaknuo je da se radi o strateškom projektu koji bi trebao promijeniti dinamiku života u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji traje već 15-ak godina, odnosno od kada je pokrenut projekt autoceste do Siska.

Dodao je kako se radi o dionici od 11 kilometara, koja znači novi razvojni impuls za cijelu Sisačko-moslavačku županiju, osobito za Sisak i Petrinju.

Sredstva za izgradnju, 281 milijun kuna dolaze iz vlastitih sredstava HAC-a, a to predstavlja i značajnu investiciju za hrvatski BDP, naveo je premijer te podsjetio da će do ljeta, odnosno do kraja ove godine biti dovršen Pelješki most i pristupne ceste, a do kraja drugog mandata ove Vlade i koridor 5C, drugi profil Istarskog ipsilona te druga cijev tunela Učka.

Plenković je rekao da je Vladi u planu u predstojećim godinama investirati 45 milijardi kuna u prometnu infrastrukturu, od toga u željeznice 22 milijarde, u ceste 15 milijardi kuna, tri milijarde u luke, a pet milijardi kuna u ostale oblike prometa.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak naveo je da je današnje potpisivanje ugovora povijesni trenutak za Sisak, Petrinju, Glinu, odnosno za cijelu njegovu županiju.

"Ovo je trenutak koji su stanovnici Sisačko-moslavačke županije čekali godinama", rekao je Celjak, dodavši da je aktualna Vlada u županiju uložila više od svih dosadašnjih vlada.

Smatra da će dovršetak autoceste od Zagreba do Siska značiti mnogo za gospodarski razvoj njegove županije. Projekt autoceste A11 trebao bi biti dovršen u iduće dvije godine od uvođenja izvođača u posao.

Ministar Butković podsjetio je da je Uprava HAC-a provela natječaj za odabir izvođača. Dodao je kako je nakon restrukturiranja HAC-a ovo prvi ugovor i prva investicija koju realizira iz svojih sredstava. "Dakle, ne idu u kreditno zaduženje i projekt se ne realizira uz pomoć europskih sredstava", rekao je Butković, dodavši da je cijeli proces restrukturiranja uspio i ovo su prvi kilometri autocesta u Hrvatskoj koji HAC gradi iz svojih sredstava.

Istaknuo je i da se u sklopu tog projekta projektira i novi čvor Žažina, koji će biti priključak Petrinje i Gline na autocestu.

Podsjetimo, ponudu tvrtki Colas i Geotehnika HAC je odabrao u listopadu prošle godine, ali se na tu odluku žalila tvrtka Strabag, a Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je krajem prošle godine poništila odluku o odabiru te je predmet vraćen u postupak novog pregleda ponuda.

Hrvatske autoceste su 28. siječnja objavile da su ponovno odabrale zajednicu ponuditelja koju čine Colas Hrvatska i Geotehnika za izgradnju dionice Lekenik-čvor Sisak na autocesti A11 Zagreb-Sisak. Ponuda vrijedna 281,34 milijuna kuna bez PDV-a izabrana je kao ekonomski najpovoljnija.

Tagovi: autocesta Lekenik-čvor Sisak, autocesta Zagreb-Sisak, Hrvatske autoceste, Colas Hrvatska, Geotehnika
PROČITAJ I OVO
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
PONUDA
Don Don nudi 6.047 dinara po akciji Žitopeka
BEOGRAD - Beogradski Don Don, u vlasništvu istoimene slovenačke kompanije, objavio je ponudu za preuzimanje akcija niškog proizvođača hleba i peciva Žitopek.
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
ŠIRENJE
Allianz kupuje udjel u kineskom Guomin Pensionu
MUNCHEN - Allianz Global Investors (AGI), investicijska podružnica njemačkog osiguravateljskog diva Allianza, dobio je zeleno svjetlo za kupnju udjela u kineskom divu u sektoru mirovinskog osiguranja Guomin Pensionu.
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
PONUDA
Češki ponuđač za Vistu ponovno podiže ponudu
NEW YORK - Rat ponudama za Vista Outdoor, matičnu tvrtku CamelBak boca za vodu i Remington streljiva, ponovno je eskalirao.
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
STRATEŠKI
Vujnovac u Švicarskoj osnovao investicijski holding, evo na što cilja
ZAGREB - Pavao Vujnovac osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), krovni investicijski holding koji će upravljati udjelima u kompanijama u kojima je ovaj hrvatski gospodarstvenik dosad imao izravno vlasništvo kao fizička osoba.
Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju
ZADOVOLJSTVO
Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju
ZAGREB - U posljednjih je pet godina porastao broj organizacija koje redovno provode ispitivanja angažiranosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE