GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor za izgradnju deonice autoputa Beograd-Sarajevo

Potpisan ugovor za izgradnju deonice autoputa Beograd-Sarajevo
AUTOPUT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2018 / 13:26
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – U Beogradu je danas potpisan komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju deonice puta Beograd-Sarajevo u vrednosti od 250 miliona evra, a ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je poručila da je povezivanje između Srbije i Bosne i Hercegovine značajno za stabilnost regiona.

Ugovor su potpisali Mihajlovićeva, v.d. direktora „Putevi Srbije" Zoran Drobnjak i Emrualh Turanli, predsednik turske kompanije „Tašjapi" koja će realizovati ovaj projekat.

Mihajlovićeva je rekla da se sledeće godine očekuje potpisivanje finansijskog ugovora, a početkom 2020.godine izgradnja autoputa.

Autoput Beograd-Sarajevo gradiće se u dve trase koje na teritoriji Srbije obuhvataju deonice Sremska Rača – Kuzmin, dužine oko 17 kilometara, i Požega-Užice-Kotroman, dužine oko 60 kilometara.

Ukupna vrednost izgradnje obe deonice na teritoriji Srbije je oko 1,05 milijardi evra, od čega je oko 220 miliona evra vrednost izgradnje deonice Sremska Rača – Kuzmin, a oko 830 miliona evra deonica Požega-Kotroman.

Vrednost komercijalnog ugovora za projektovanje i izgradnju deonica autputa Beograd-Sarajevo je 250 miliona evra, a obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenja radova na izgradnji autoputa Sremska Rača – Kuzmin (sa mostom preko Save) i izradu projekta za deonicu Požega-Kotroman.

Ministarka je novinarima u Vladi Srbije rekla da Turska i Srbija imaju dobre ekonomske i bilateralne odnose i da je zajednički interes obe zemlje da se razvijaju, pre svega, u cilju stabilnosti regiona.

Kako je navela, dobri odnosi dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdgoana, rezultirali su različitim projektima i sporazumima.

Ministarka je ukazala da trgovinski odnosi Srbije i Turske beleže značajan rast i da je obim trgovine iznosio u 2017.godini blizu milijardu evra, što je četiri puta više nego 2009.

Dodala je da je za prvih deset meseci ove godine razmena iznosila 850 miliona evra i da je plan da se ona poveća na preko dve milijarde evra.

Autoput Beograd-Sarajevo prvi je autoput koji će direktono povezati Srbiju i BiH, kao i Srbiju sa Republikom Srpskom, a od velikog je značaja i za povezivanje u regionu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je ovaj sporazum rezultat najboljih odnosa Srbije i Turske, ali i ličnih odnosa predsednika Erdogana i Vučića.

On je rekao da je malo ko verovao da će ovaj projekat biti realizovan s obzirom na visoku cenu, ali da je danas počela njegova realizacija.

Ljajić je ocenio da je ovaj ugovor značajan u ekonomskom smislu budući da je BiH za Srbiju treće izvozno tržište, a da što se tiče Cefte, polovina razmene se odnosi na BiH.

Ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Turhan rekao je da je ovaj sporazum samo jedan početak kada su u pitanju odnosi između dve zemlje i da Turska pridaje značajnu pažnju saradnji sa Srbijom.

On je rekao da je kompanija „Tašjapi" jedna od najuspešnijih turskih firmi i da je važno da će baš ona realizovati ovako važan projekat u Srbiji.

Turhan je podsetio da je 21. septembra ove godine potpisan okvirni sporazum između Vlade Srbije i turske kompanije u saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što obuhvata i izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo.

„Ovaj sporazum je veoma važan i želim da on bude od koristi obema zemljama, a shodno svim mogućnostima, radićemo i dalje na poboljšanju naših odnosa", rekao je Turhan.

S kompanijom „Tašjapi" danas su takođe potpisana i dva ugovora iz oblasti stanogradnje. Oni se odnose na izgradnju stanova u Vranju i Nišu u okviru programa stanogradnje za pripadnike službi bezbednosti.

Tagovi: autoput Beograd-Sarajevo, Zorana Mihajlović, Zoran Drobnjak, Putevi Srbije, Emrualh Turanli
PROČITAJ I OVO
HUP: Produljiti mjere pomoći dok traju posljedice krize uzrokovane pandemijom
MJERE
HUP: Produljiti mjere pomoći dok traju posljedice krize uzrokovane pandemijom
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je poručila da mjere pomoći gospodarstvu treba produljiti dok god traju posljedice krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.
PEVEX ponosni sponzor atletičarke Klare Andrijašević
SPONZORI
PEVEX ponosni sponzor atletičarke Klare Andrijašević
ZAGREB - „Kao svaki mladi sportaš u usponu i ja sam prošla onaj osjećaj kada se zapitate ima li sve ovo smisla, vidi li tko moje treninge po kiši, buri i mraku te hoće li mi se ikada isplatiti sva moja odricanja u želji za što boljim rezultatom.“ , rekla je mlada sportašica.
Forum IZAZOV 2021 početkom aprila u Beogradu
DOGAĐAJI
Forum IZAZOV 2021 početkom aprila u Beogradu
BEOGRAD – Reč je o interaktivnom poslovnom događaju, prvom ovog tipa u regionu, namenjenom isključivo profesionalcima iz oblasti marketinga, odnosa s javnošću i digitalnih komunikacija iz kompanija i agencija.
Mastercard nakon Brexita peterostruko poskupio naknade za Britance
NAKNADE
Mastercard nakon Brexita peterostruko poskupio naknade za Britance
LONDON - Mastercard je priopćio da će se kupcima iz Velike Britanije koji kupuju iz EU sada naplaćivati pet puta više nego što je bilo prije Brexita, u takozvanim "naknadama za međurazmjenu" na kreditnim karticama, prema izvještajima.
AstraZeneca u Japanu će proizvesti 90 milijuna doza cjepiva
CJEPIVO
AstraZeneca u Japanu će proizvesti 90 milijuna doza cjepiva
TOKYO - AstraZeneca će u Japanu proizvesti više od 90 milijuna doza cjepiva, izjavio je u četvrtak glasnogovornik vlade u trenutku kada vlada zabrinutost da li će zemlja imati dovoljno doza da započne odgođenu kampanju cijepljenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE