GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan sporazum Samostalnog sindikata i Fiata

Potpisan sporazum Samostalnog sindikata i Fiata
EPILOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2017 / 10:48
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Predstavnici radnika kragujevačke fabrike "Fiat Chrysler automobili (FCA) Srbija" potpisali su danas u Vladi Srbije sporazum sa poslovodstvom o novom kolektivnom ugovoru na tri godine, koji podrazumeva povišicu u skladu sa zvaničnom stopom inflacije, ali i odustajanje od bio kakvih štrajkova u tom periodu.

Sporazum su potpisali predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković i generalna direktorka FCA Silvija Verneti, a prisustvovali su premijerka Ana Brnabić i ministri privrede i rada Goran Knežević i Zoran Djordjević.

Kako je juče saopštila Vlada Srbije, sporazumom je predvidjeno da se svake godine u februaru plate zaposlenih u FCA uskladjuju sa projektovanom inflacijom, koju objavljuje NBS. Od avgusta ove godine plate će biti povećane 2,2 odsto, a u 2018. godini povišica će biti 4,5 odsto.

Sporazumom je predvidjena i isplatu polovine novogodišnjeg bonusa u avgustu, dok će druga polovina biti isplaćena u decembru, kao i naknade za prevoz.

Biće osnivana Komisije za tehnička merenja u kojoj će biti članovi sindikata i poslovodstva FCA, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije, a počeće da radi u septembru ove godine.

Dogovorom rukovodstva Fijatove fabrike u Kragujevcu i sindikata obezbedjen je nastavak proizvodnje modela "fijat 500L" u Srbiji, kao i nastavak dijaloga poslovodstva i sindikata.

Dogovoreno je da se naknada za noćni prevoz duplira i slučajevima kada zaposleni moraju da dodju ranije ili da ostanu duže na poslu od redovnog vremena saobraćanja javnog prevoza.

Radnici FCA Srbija počeli su štrajk 27. juna zahtevajući povišicu zarada, isplatu bonusa, optimizaciju radnih mesta i naknadu za prevoz.

Štrajk je prekinut 18. jula posle sastanka u Kragujevcu Štrajkačkog odbora sa premijerkom Anom Brnabić, a pregovori sa poslovodstvom su počeli dan kasnije uz predovanje Vlade Srbije koja u fabrici ima vlasnički udeo od 33 odsto.

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da su pregovori o zahtevima radnika kragujevačke fabrike "Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija" bili teški, i ocenila da je postignut dobar kompromis.

Brnabić je posle potpisivanja sporazuma predstavnika sindikata FCA i poslovodstva fabrike u Vladi Srbije zahvalila svim učesnicima pregovora u kojima je Vlada bila posrednik.

"Razgovori su bili jako teški, svi smo bili veoma iscrpljeni posle razgovora. To su bili pravi razgovori, ne postoji strana koja je pobedila, niti ona koja je izgubila u ovim razgovorima", ocenila je premijerka u izjavi novinarima kojima nije bilo dopušteno da postave pitanja o tom sporazumu.

Brnabić je ocenila da su obe strane u pregovorima o zahtevima radnika FCA bile "odgovorne i hrabre".

Tagovi: Fiat Chrysler automobili Srbija, Ana Brnabić, štrajk u Fiatu
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE