GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan Memorandum s kompanijom Rio Tinto za istraživanje litijuma kod Loznice

Potpisan Memorandum s kompanijom Rio Tinto za istraživanje litijuma kod Loznice
LITIJUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.07.2017 / 12:58
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Rio Tinto, koji je danas potpisan, trebalo bi da omogući implementaciju projekta "Jadar" koji se odnosi na istraživanje litijuma u okolini Loznice.

Reč je o nalazištu svetske klase koje će moći da generiše više od 10 odsto svetske proizvodnje litijuma, a Memorandum su u Vladi Srbije potpisali ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i izvršni direktor Rio Tinto uranijum i borati Simon Trot i direktor Rio Sava exploration d.o.o. Richard Story.

Potpisivanju su prisustvovale premijerka Ana Brnabić i ambasadorka Australije Džulija Fini, a Brnabić i Antić su prethodno u Vladi Srbije održali sastanak sa predstavnicima britansko-australijske kompanije Rio Tinto.

Kompanija, koja, inače, spada u svetske lidere po eksploataciji ruda, obavlja obimne aktivnosti u okolini Loznice, gde u okviru projekta „Jadar", vrši istraživanja jedinstvene mineralne kompozicije rude litijuma.

Projekat „Jadar", pod okriljem kompanije Rio Tinto Minerali, predstavlja značajno ležište litijuma i bora svetske klase. Kompanija ulaže sredstva u tehničke, ekonomske, kao i u socijalno-ekološke studije, kako bi se stvorile okolnosti za odgovoran razvoj projekta.
Usled visoke koncentracije litijuma i bora - kao i geološkog ležišta za koje je procenjeno da iznosi 200 miliona tona - Jadar se smatra jednim od najvećih nalazišta litijuma na svetu.

Najlakši metal na planeti ima široku lepezu primene u izradi proizvoda, od kojih se izdvajaju baterije za hibridna i vozila na električni pogon.
Nalazište takođe sadrži i bor, koji je osnovni sastojak pri izradi stakla otpornog na toplotu, staklenih vlakana, keramike, đubriva, deterdženata, sredstva za zaštitu drvenih površina, kao i u izradi mnogih drugih proizvoda koji se koriste u domaćinstvu i u komercijalne svrhe.

Bor je takođe upotrebljen pri izradi izolacije koja građevine čini energetski efikasnijim prostorima, kao i pri izradi ekrana za televizore, računare i pametne telefone.
Tim srpskih i američkih geologa zaposlenih u kompaniji Rio Tinto, otkrio je u blizini Loznice 2004. godine ležište, koje sadrži mineral pod nazivom jadarit. Dolina reke Jadar u Srbiji je i dalje jedino mesto na svetu na kome je mineral pronađen.

Sasvim slučajno, jadarit je gotovo istog hemijskog sastava kao i kriptonit, izmišljeni mineral u slavnoj priči o Supermenu.
Projekat je trenutno u fazi izrade studije prethodne opravdanosti.
Tim internacionalnih stručnjaka iz različitih oblasti (od rudarstva, prerade do odnosa sa lokalnom zajednicom) privodi kraju studije koje su sastavni deo studije prethodne opravdanosti kako bi bila moguća detaljnija procena tehničke i ekonomske održivosti projekta.

Oba ciljna proizvoda projekta, litijum i bor, igraju važnu ulogu u energetski efikasnijoj budućnosti.

Ova uloga se, između ostalog, ogleda u upotrebi litijuma za izradu baterija za vozila na električni pogon, kao i u upotrebi bora pri izradi izolacije staklenim vlaknima i izgradnji vetrenjača.

Tagovi: Rio Tinto, litijum, Loznica, Aleksandar Antić, Richard Story
PROČITAJ I OVO
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
NAJAVE
Air Serbia kreće s letovima za Kinu
BEOGRAD - Pošta Srbije najavila je nedavno kako se očekuje da će Air Serbia uskoro pokrenuti letove za Daleki istok, što će stvoriti dodatne mogućnosti prijevoza poštom.
Lufthansa smanjila gubitak
POBOLJŠANJE
Lufthansa smanjila gubitak
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa priopćio je danas da je dodatno smanjio gubitke u drugom tromjesečju 2021. godine i zabilježio prvi pozitivan novčani tok od početka korona krize, zahvaljujući bržem smanjenju troškova od planiranog.
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
LETOVI
Ryanair kreće s letovima na liniji Trst-Bruxelles
RIJEKA - U nedjelju 31. listopada 2021. polijeće nova linija Trst-Bruxelles kojom upravlja Ryanair.
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
POTEZI
Ukrajinski sud vraća u državno vlasništvo tvornicu titana
KIJEV - Ukrajinski sud odlučio je vratiti u stopostotno državno vlasništvo tvornicu titana i magnezija koja je u 49-postotnom vlasništvu ukrajinskog oligarha Dmitrija Firtaša, izvijestio je specijalizirani ured za suzbijanje korupcije (SAP).
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
SVE GORE
Ogroman rast gubitka Barske plovidbe
BAR - Barska plovidba je za šest mjeseci ove godine ostvarila gubitak u poslovanju od 1,6 miliona eura, što je značajno lošiji rezultat u odnosu na isti period prošle godine kada je minus iznosio 125 hiljada eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE