GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%

Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2020 / 21:41
Autor: SEEbiz
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.

Plate zaposlenih biće umanjene za 15 odsto, a najniža primanja za pet odsto. Računaju da će do kraja godine biti likvidni i neće biti potrebe za kreditnim zaduženjima.

To je konstatovano na nedavnoj sjednici Odbora direktora, saopšteno je “Vijestima” u budvanskoj hotelskoj kompaniji.

Objašnjeno je da mjere racionalizacije poslovanja uključuju, osim smanjenja plata od 15 odsto, a za najniža primanja do 400 eura za pet odsto, svođenje naknada za prevoz na mjesečnu kartu za gradski prevoz, ukidanje naknada za utrošak mobilnih telefona i goriva za službena vozila, naknade za regres, stimulativne i naknade za smještaj radnika.

"Prekid avio-saobraćaja sa najznačajnijim tržištima imao je najveći uticaj na poslovanje kompanije, a domaće i tržište susjednih zemalja nije značajnije moglo nadomjestiti manjak turista iz zapadne i istočne Evrope. Odbor direktora je, sagledavajući objektivne okolnosti, pohvalio napore menadžmenta prevashodno na zaštiti zdravlja zaposlenih i gostiju hotela grupacije Budvanska rivijera. Dobrim upravljanjem tokom avgusta i septembra obezbijedila se zadovoljavajuća popunjenost kapaciteta, uz smanjenje troškova i racionalizaciju radne snage. Odbor direktora je posebno istakao hotel Palas koji je tokom avgusta imao popunjenost na nivou prethodne godine, čak uz potrebu otvaranja i hotelskog aneksa Lux, da bi se zadovoljila tražnja. U tom hotelu na današnji dan boravi organizovana grupa od 80 turista iz Francuske“, saopšteno je „Vijestima“ u hotelskoj kompaniji.

Dodaju da će uz to što je Vlada odobrila nastavak državnog subvencioniranja 70 odsto minimalne zarade i navedene mjere, kompanija do kraja godine sačuvati likvidnost i neće biti potrebe za kreditnim zaduženjem.

“Odbor direktora je zadužio menadžment da blagovremeno na finansijskom trzištu ispita uslove kreditnog ili drugog obezbjeđenja nedostajućih sredstava za sljedeću poslovnu godinu, ukoliko se nepovoljna epidemiološka situacija produži“, naglasili su iz Budvanske rivijere.

Privatni kapital u HG Budvanska rivijera ima ucešće sa više od 40 odsto i dva svoja predstavnika u Odboru direktora, uz tri predstavnika državnog kapitala i sve odluke na sjednici su jednoglasno usvojene.

Pozajmicu od 350 hiljada eura, koju je HG Budvanska rivijera dala kompaniji Euromix trade, naplatiće uzimanjem nekretnina ovoj kompaniji.

Petrovačka firma koja gradi hotel Cristal Rivijeru prošle godine je uzela pozajmicu, a sada je tražila da se vraćanje odloži za narednu godinu.

„Kratkoročna pozajmica od 350.000 eura je u 2019. data firmi Euromix trade na osnovu ugovora o pozajmici, a za potrebe završetka otvorenog bazena hotela Palas - Crystal u Petrovcu. Odbor direktora je naložio da se pitanje vraćanja pozajmice riješi kroz zaštitne mehanizme iz samog ugovora, koji podrazumijevaju i preuzimanje djelova objekata u vlasništvu Euromix trade. To će biti odrađeno u sklopu konačnog svođenja aktivnosti na realizaciji ugovora o zajedničkoj gradnji i preuzimanja objekta A2 koji po ugovoru postaje takođe vlasništvo Budvanske rivijere, uz sadasnji objekat A1, ukoliko Euromix trade do kraja godine ne restrukturira svoj dug Investiciono - razvojnom fondu“, naglasili su iz hotelske kompanije.

Odbor direktora nije odobrio isplatu otpremnina radnicima jer, kako su kazali, to nije ni bilo na dnevnom redu sjednice, niti je odobren dodatni budžet za tu namjenu.

"Zaključeno je da se raspiše javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa za zaposlene sa 20 i više godina radnog staža uz isplatu otpremnine, shodno Kolektivnom ugovoru. Nakon javnog poziva, svaki zahtjev će se pojedinačno razmatrati, shodno njegovoj opravdanosti i finansijskoj situaciji u kompaniji. Odbor direktora je upoznat da je u 2020. na ime otpremnina isplaćeno ukupno 125.000 eura za sedam zaposlenih koji su ostvarili to pravo shodno Kolektivnom ugovoru društva. Finansijskim planom za 2020. za ovu namjenu je bilo opredijeljeno 110.000 eura. Nakon okončanja javnog poziva, Odbor direktora će razmatrati opravdanost eventualnog povećanja iznosa za ovu namjenu“, odgovorili su u kompaniji.

Tagovi: Budvanska riviera, poslovni rezultati, Euromix trade, crnogorski turizam, Hotel Palas
PROČITAJ I OVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
CJEPIVO
Švedska kompanija planira proizvoditi Modernino cjepivo u Francuskoj
STOCKHOLM - Švedski Recipharm, najveći podizvođač farmaceutskog sektora u svijetu, objavio je u srijedu da planira proizvoditi doze Moderninog potencijalnog cjepiva protiv covida 19 u središnjoj Francuskoj.
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
JASNA PORUKA
Glas poduzetnika: Novo zatvaranje Vlada mora platiti ili idemo u prosvjede
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika (UGP) ističe u srijedu da država oštećenim poduzetnicima mora platiti troškove eventualnog novog zatvaranja gospodarstva i to u iznosu od 70 i 80 posto prihoda u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, te da će u protivnom pokrenuti ozbiljne prosvjede.
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta
UPOZORENJE
HUP: Zatvaranje objekata ugrožava gospodarstvo i radna mjesta

ZAGREB - Zatvaranjem ugostiteljskih objekata ugrožava se opstojnost gospodarstva i radna mjesta, istaknuli su u srijedu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) te najavili da će vladi danas poslati nove prijedloge kompenzacijskih mjera kojima bi se amortizirao dio financijske štete koja će nastati.

Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj
CJEPIVO
Rusi ne isključuju mogućnost proizvodnje cjepiva u Njemačkoj

MOSKVA - Ruski fond za izravna ulaganja ne isključuje mogućnost proizvodnje cjepiva protiv covida-19 "Sputnik V" u Njemačkoj, rekao je u srijedu čelnik Ruskog fonda za izravna ulaganja Kirill Dmitriev u intervjuu za TV kanal Russia 24.

Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
DOGOVOR
Poljska Selvita nova vlasnica bivšeg Plivinog istraživačkog centra
ZAGREB - Fidelta, kompanija izrasla iz nekadašnjeg Plivinog istraživačkog centra, koja zadnje desetljeće posluje unutar Galapagos grupe, opet mijenja vlasnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE