GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pošta Slovenije u 2020. s prihodima većim od planiranih

Pošta Slovenije u 2020. s prihodima većim od planiranih
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2021 / 08:32
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Prema još nerevidiranim podacima, Grupa Pošta Slovenije u 2020. godini ostvarila je neto dobit od 5,2 milijuna eura, od čega 4,5 milijuna eura pripada kontrolnom društvu.

Grupa je lani ostvarila gotovo 411 milijuna eura neto prihoda od prodaje, što je šest posto više nego što je planirano nakon usvojenog rebalansa proračuna, javlja Pošta Slovenije.

U pogledu poslovnih prihoda, najveći udio, još uvijek 40%, predstavljaju prihodi od pismonosnih usluga, koji su bili dva posto niži nego u istom razdoblju 2019. i četiri posto veći od planiranih.

Slijede prihodi od logističkih usluga s udjelom od 37%, na što je utjecalo spajanje Intereurope. U strateški važnom segmentu paketnih usluga ostvarili su rast od 46% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, tako da su činili više od 12% ukupnih poslovnih prihoda.

Prošle godine Grupa je izdvojila 22 milijuna eura za ulaganja, uglavnom za provedbu tekućih operacija i ulaganja u mrežu, posebno u modernizaciju ekološki prihvatljivih voznih sredstava i izgradnju dodatnog prostora za dostavne i logističke pošte i skladišta, informacijska tehnologija i logistička oprema.

Ove godine nastavljaju integrirati poslovanje s koncernom Intereuropa, grade logističku dvoranu od 5000 četvornih metara na području logističkog centra u Ljubljani, obnavljaju i proširuju poslovanje s paketima, konsolidiraju IT usluge u podružnici Posita, uvode novi poslovni informacijski sustav i implementacija plana. IT podrška logističkim procesima.

Istodobno, optimiziraju mrežu, šire flotu e-vozila i prilagođavaju se zakonskim i regulatornim promjenama koje će stupiti na snagu u srpnju ove godine. To je prilagodba europskim poreznim promjenama, nakon što su carine prilagođene sredinom ožujka, i promjena općih uvjeta za kvalitetu pružanja univerzalne poštanske usluge, koja će, između ostalog, dopisivanje razdvojiti u prioritetne i neprioritetno.

Pošta, koja je nedavno dobila privremenog prvog čovjeka Tomaža Kokota, nakon odlaska dugogodišnjeg direktora Borisa Novaka, također nastavlja socijalni dijalog sa svojim zaposlenicima. Između ostalog, dogovorili su se da će isplatiti regres u iznosu od 80 posto posljednje poznate prosječne plaće u Sloveniji. Zaposlenici će tako za puno radno vrijeme dobiti više od 1.550 eura, što je dosad najveća isplata u Pošti Slovenije.

Regres za radnike isplatit će se zaposlenicima u petak, a privremeni generalni direktor Kokot naglasio je kako su ovogodišnju veću isplatu omogućili bolji poslovni rezultati, dok uprava tvrtke priznaje i zahvaljuje zaposlenicima na dobrom radu tijekom epidemije.

Pregovori o novom kolektivnom ugovoru, koji žele sklopiti s učinkom od 2022. nadalje, također su započeli početkom ožujka. Prema riječima uprave, zajedno s oba reprezentativna sindikata usredotočeni su na ključna pitanja koja se tiču zaposlenika, tako da je od 2017. do prošle godine ukupno dodijeljeno dodatnih 37,7 milijuna za poboljšanje uvjeta rada i materijalnih i socijalnih prava zaposlenika eura

Tagovi: Pošta Slovenije, Intereuropa, Tomaž Kokot, Boris Novak, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Novi mandat članovima Uprave Atlantic Grupe
MANDAT
Novi mandat članovima Uprave Atlantic Grupe
ZAGREB - Na jučer održanoj sjednici Nadzornog odbora društva Atlantic Grupa d.d., Predsjednik Uprave Emil Tedeschi te članovi Uprave,
U Europi će 2022. biti proizvedeno 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa
CJEPIVO
U Europi će 2022. biti proizvedeno 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa
BRUXELLES - Proizvođači cjepiva u Europskoj uniji trebali bi iduće godine proizvesti 3,6 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa, a u svijetu bi ih trebalo biti proizvedeno više od 20 milijardi, rekla su u srijedu dva visoka europska dužnosnika.
Hrvić: U fokusu su nam tržišta istočne Evrope
INTERVJU
Hrvić: U fokusu su nam tržišta istočne Evrope
INTERVJU - Zadovoljni smo pozicioniranjem i brojem država u koje izvozimo kao i feedback-om naših tamošnjih potrošača.
Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji
RAKETE
Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji
WASHINGTON – Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 milijuna dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.
Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikron varijante koronavirusa
ZAŠTITA
Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikron varijante koronavirusa
ZAGREB - Omikron varijanta koronavirusa može jednim dijelom zaobići zaštitu koju pruža Pfizerovo i BioNTechovo cjepivo, ali ne u potpunosti, prenosi u utorak Reuters izvješće Bloomberga koji se poziva na južnoafričkog znanstvenika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE