GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovanje dostavnih tvrtki procvalo u pandemiji

Poslovanje dostavnih tvrtki procvalo u pandemiji
DOSTAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2021 / 08:05
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Pandemija koronavirusa nepovratno je promijenila brojne industrije i navike potrošača, a među rijetkim dobitnicima socijalnog distanciranja, lockdowna, rada od kuće i ograničavanja druženja u restoranima i kafićima su platforme za dostavu.

Potražnja za njihovim uslugama porasla je preko svih očekivanja pa se u toj niši pružila dobra prilika za zaradu ljudima koji su postali partneri najvećih igrača na tržištu, piše tportal.

U Hrvatskoj na tom vibrantnom tržištu dominiraju tri glavna imena te su već postala dio opće kulture - Glovo, Bolt i Wolt. U Hrvatskoj partnerstvo s tri navedena brenda imaju tisuće ljudi, što je i vidljivo na ulicama svih većih gradova.

Koliko se točno plaća po pojedinoj obavljenoj dostavi, nitko izravno ne otkriva, no tržišni je prosjek 15 kuna. Drugim riječima, za deset dostava hrane iz restorana može se zaraditi oko 150 kuna; naravno, tko je voljan raditi više ili se povezao s dobrim restoranom ili pak pokriva dobar teren, zarada mu može vinuti i do 500 ili više kuna. Kao i kod taksista, ključna stavka za uspjeh ili propast dostavljača je lokacija.

Iz Glova, koji je u proljeće preuzeo domaću platformu Pauza, kažu da u Hrvatskoj imaju više od 100 dostavljača koji uglavnom voze vlastitim automobilima i koji s platformom surađuju kako i kad oni to izaberu. Radno je vrijeme fleksibilno - ljudi jednostavno izaberu kada žele raditi preko aplikacije na telefonu, bilo da je riječ o samo nekoliko sati tjedno, bilo o pojedinim danima. Svi koji imaju bicikl, motor ili automobil mogu se prijaviti i postati dostavljači Glova. Zarada, naravno, ovisi o svakoj pojedinoj izvršenoj narudžbi, a plaćanja se strukturiraju prema više varijabli i razlikuju se od zemlje do zemlje te ovise i o tome koliko sati dostavljači odlučuju raditi.

U budućnosti očekuju eksploziju tzv. Q-trgovine. Sada naime na tržištu postoje fizička i e-trgovina dok Q-trgovina podrazumijeva potrošača koji želi instant dostavu i kupuje točno ono što mu zatreba kad mu zatreba, pri čemu je vrijeme dostave ključna odrednica.

Wolt u Hrvatskoj ima 'nekoliko tisuća aktivnih partnera u 10 gradova', koji također pretežno dostavljaju automobilima, preostali uglavnom koriste bicikle, a tek ih je manji broj na motociklima. Pritom uopće nemaju dostavljača pješaka. Zarada, kažu, varira o potražnji, danu u tjednu, vrsti vozila i vremenskim (ne)prilikama.

Zarada se sastoji od naknade za dostavu i dijela prihoda koji Wolt dobiva od restorana (više od polovice prihoda ide dostavljačima). Sve što vozač zaradi ostaje njemu, međutim naravno da ovisno o modelu rada (fleet partneri, samostalne firme ili obrti i studenti) postoje neto razlike u zaradama. Najisplativiji model za dostavljače pritom je samostalni obrt. 'Naši dostavljači mogu slobodno zarađivati kad žele i koliko žele dostavljajući tijekom bilo kojeg dana u tjednu. Trudimo se da naši dostavljači budu dobro plaćeni i zadovoljni suradnjom s nama', poručuju tportalu iz Wolta.

Za vrijeme pandemije zabilježili su ogroman porast broja korisnika i volumena prodaje, a prihodi su im porasli 70 posto i ostvarili su operativnu dobit, što je, priznaju, rijetko za industriju dostave.

Diljem svijeta broj korisnika Bolt Fooda skočio je na pet milijuna, a imaju partnerstva s više od 30.000 restorana, pri čemu u Hrvatskoj rade s 500 restorana i 1000 dostavljača, neovisnih partnera koji voze biciklima, skuterima i automobilima.

Pandemija ih je požurila pa su odluku da se predstave hrvatskim korisnicima donijeli puno ranije nego što su planirali - na tržište su ušli sredinom svibnja 2020., pred lockdown, kad su se kupci preselili na internet. Dostupni su u Zagrebu i Splitu, a u prvih pola godine ostvarili su rast od 97 posto dok je lipanj zaključen s 34 puta više narudžbi u odnosu na lipanj 2020.

Tagovi: dostava, dostavne tvrtke, Bolt, Wolt, Glovo, Pauza
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE