GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju

Poslodavci koji dobro ispituju zadovoljstvo zaposlenika imaju gotovo 60% nižu fluktuaciju
ZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2024 / 12:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U posljednjih je pet godina porastao broj organizacija koje redovno provode ispitivanja angažiranosti.

Zato je SELECTIO Grupa, koja je provela preko 20,000 evaluacija HR sustava, analizirala kako tvrtke u Hrvatskoj provode ispitivanja zadovoljstva zaposlenika i koliki utjecaj takva istraživanja imaju na podizanje zadovoljstva i smanjenje fluktuacije.

Gallupovo istraživanje je pokazalo da će timovi s visokim angažmanom zaposlenika zabilježiti 21% veću profitabilnost i 17% veću produktivnost u usporedbi s timovima s niskim angažmanom. Također, organizacije koje brinu o angažiranosti zaposlenika i rade na unaprjeđenju radne atmosfere imaju i 59% nižu fluktuaciju. Zanimljivo je i da su poslodavci koji sustavno provode istraživanja angažiranosti uočili da zaposlenike lakše motiviraju i pozivaju na slobodno izražavanje ideja, mišljenja i prijedloga.

„Zaposlenici koji se na svom radnom mjestu osjećaju vrijednima i angažiranima će vrlo vjerojatno biti i motiviraniji i produktivniji. Stoga je optimalno provoditi veliko i sveobuhvatno ispitivanje jednom godišnje, a između kraća pulse check ispitivanja. Tek kada organizacija otkrije što motivira zaposlenike i što ih čini nezadovoljnima, može donijeti informirane odluke o uvođenju novih procedura i promjena“, istaknula je Erna Tomiša, viša savjetnica za ljude i kulturu u SELECTIO Grupi, vodećoj grupaciji za HR savjetovanje u Hrvatskoj.

Zadržavanje zadovoljnih zaposlenika jeftinije je od novih zapošljavanja

Redovito ispitivanje zadovoljstva zaposlenika i njihove angažiranosti ima značajan utjecaj na ostvarivanje poslovnih rezultata. Naime, zamjena jednog zaposlenika košta otprilike 20% njegove godišnje plaće. Kako stalne fluktuacije nisu dugoročno financijski održive, poslodavcima je ključno osigurati povoljne uvjete koji će motivirati zadovoljne zaposlenike. Troškove zapošljavanja i obuke poslodavci mogu smanjiti redovitim provođenjem ispitivanja zadovoljstva, ali i implementacijom poželjnih HR praksi.

Kada istraživanja provedu samo jednom, organizacije si uskraćuju priliku za poboljšanjem klime i angažiranosti, za rastom produktivnosti te zadržavanjem stručnog kadra. Pored redovitog provođenja ispitivanja, ključno je i da menadžeri aktivno sudjeluju u ispitivanju i uvaže iskrenost zaposlenika. Njihova bi uloga trebala biti preuzimanje odgovornosti za primjenu rezultata ispitivanja i provedbu akcijskih planova.
SELECTIO Grupa pomaže menadžerima i organizacijama na putu povećanja angažiranosti zaposlenika kroz provedbu ispitivanja organizacijske kime. Stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom savjetovanja u području ljudskih resursa u suradnji s menadžmentom organizacije koja se za ispitivanje prijavi, izrađuju konkretne smjernice za poboljšanje na temelju rezultata ispitivanja. Tvrtke tako dobivaju detaljan plan za povećanje produktivnosti, izgradnju pozitivnog radnog okruženja i smanjenje izostanaka i fluktuacije zaposlenika.

Tagovi: selectio, poslodavci, zadovoljstvo, tomiša
PROČITAJ I OVO
Delivery Hero na meti istrage EU
KARTEL?
Delivery Hero na meti istrage EU
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak objavila istragu o mogućim kartelskim aktivnostima njemačke tvrtke za dostavu hrane Delivery Hero.
Končar i HŽ potpisali ugovor o kupoprodaji šest elektrodizelskih motornih vlakova
ŽELJEZNICA
Končar i HŽ potpisali ugovor o kupoprodaji šest elektrodizelskih motornih vlakova
SPLIT - Danas, 23. srpnja 2024. potpisan je ugovor o kupoprodaji 6 elektrodizelskih motornih vlakova za povezivanje Splita i Zagreba. Vrijednost projekta, koji se financira iz zajma Europske investicijske banke (EIB), iznosi 57,3 milijuna eura.
Sarajevska zračna luka ostvarila je rekordan broj putnika u jednom danu
REKORDI
Sarajevska zračna luka ostvarila je rekordan broj putnika u jednom danu
SARAJEVO - Osoblje Međunarodne zračne luke Sarajevo u ponedjeljak, 22. srpnja, ispratilo je i dočekalo 10.404 putnika i uspješno realiziralo 79 letačkih operacija.
Zračna luka Split primila poruku hakera, traže pregovore
HAKERI
Zračna luka Split primila poruku hakera, traže pregovore
SPLIT - Lukša Novak, predsjednik uprave Zračne luke Split dao je izjavu medijima u kojoj je potvrdio da se stanje na Zračnoj luci Sveti Jeronim, nakon hakerskog napada, polako normalizira.
Bosch preuzima zajedničko ulaganje Johnson Controlsa i Hitachija
AKVIZICIJE
Bosch preuzima zajedničko ulaganje Johnson Controlsa i Hitachija
ESSEN - Njemački industrijski koncern Bosch pristao je preuzeti zajedničko ulaganje američke tvrtke Johnson Controls i japanskog Hitachija, koje proizvodi uređaje za grijanje, ventilaciju i hlađenje zgrada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE