GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslodavci hitno traže povećanje kvote za strane radnike: Ugrožena je sezona

Poslodavci hitno traže povećanje kvote za strane radnike: Ugrožena je sezona
ALARMANTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2019 / 11:23
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma apeliraju va Vladu da se hitno donese odluka o povećanju kvota za strane radnike, jer radnika nema i ugrožena je sezona.

"Uoči početka glavne turističke sezone situacija s radnom snage je kritična te je ugroženo otvaranje pojedinih turističkih kapaciteta kao i restorana i kafića. Lokalnih zaposlenika nema, a kvote za uvoz stranih radnika su se potrošile i potrebna je hitna reakcija Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade", poručuju Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma u dopisu medijima.

"Na višestruke apele koji traju tjednima da se pomogne turističkom sektoru u rješavanju ovog problema resorni ministar i Vlada potpuno su se oglušili što je izazvalo šok u cijelom sektoru, jer je riječ o tehničkim izmjenama koje ne iziskuju nikakva dodatna proračunska ulaganja nego samo dobru volju administracije da razumije potrebe gospodarstva", nastavljaju.

Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma su u jesen 2018. pozdravile pravovremeno donošenje odluke o kvotama i njihovo povećanje, ističući kako je važno pravovremeno se pripremiti za turističku 2019.

"Tada smo upozoravali kako je uvoz stranih radnika samo kratkoročno rješavanje problema nedostatka radne snage i isticali kako je za provođenje te mjere nužno smanjiti administrativne prepreke kako bi ona bila učinkovita. Nažalost, sada kada se sezona borbe za svakog gosta zahuktava suočavamo se s dva ključna problema: kvote su se potrošile, što znači da nema tko raditi bez obzira što su radnici iz inozemstva već stigli u Hrvatsku, i s druge strane jasno je kako sustav zapošljavanja stranaca i administrativno provođenje korištenja kvota nisu učinkoviti, a za obradu zahtjeva čeka se više tjedana", ističu HUT i HUP.

"Turističkom sektoru nedostaje radne snage. Ako je moguće, uvijek je na prvom mjestu zapošljavanje lokalnih, domaćih radnik. Raspoloživost i interes domaćih radnika ne postoje, te se sada nalazimo u škarama manjka radne snage i nemogućnosti uvoza radnika zbog nezaposlenih osoba koje ne žele raditi u turizmu", objašnjavaju HUP i HUT.

Najveći gubitnik u ovom slučaju je, smatraju oni, država.

"Turizam čini 20 posto BDP-a i hrvatsko gospodarstvo ovisi o turističkoj sezoni. Borba za svakog gosta prestaje ako ne postoji osoblje koje će mu pružiti turističku uslugu. Samim time proračun gubi i prihode od zapošljavanja i od usluge koja se ne pruža. U najavama sezone isticali smo kako ponavljanje prošlogodišnjih rezultata ne bi trebalo smatrati neuspjehom, a hrvatski turizam sada je onemogućen u postizanju tih rezultata", zaključuju Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska udruga turizma.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, radne dozvole
PROČITAJ I OVO
Pregovori s Amerikancima: Luka Bar može postati baza za distribuciju tečnog gasa
LUKE
Pregovori s Amerikancima: Luka Bar može postati baza za distribuciju tečnog gasa
BAR - Luka Bar može biti baza za skladištenje i distribuciju tečnog gasa iz SAD, ka Evropi, što bi značilo veću stabilnost i energetsku sigurnost, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.
Air Serbia nudi promotivne karte za mnoge destinacije
LETOVI
Air Serbia nudi promotivne karte za mnoge destinacije
BEOGRAD - Air Serbia je, u susret najlepšem godišnjem dobu, pripremila za svoje putnike promotivne cene avio-karata za veliki broj destinacija koje će biti u prodaji utorka 3. marta.
Ikea u Dubaiju uvela plaćanje - vremenom
INOVACIJE
Ikea u Dubaiju uvela plaćanje - vremenom
DUBAI - Čuveni švedski lanac "Ikea" u Dubaiju uvodi mogućnost plaćanja vremenom koje je kupac potrošio da bi stigao do prodajnog objekta. Iako na prvi pogled djeluje kao da se proizvodi dobijaju besplatno, situacija je ipak nešto drugačija.
Arthur Vašarević preuzeo funkciju generalnog direktora Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i BiH
KARIJERE
Arthur Vašarević preuzeo funkciju generalnog direktora Schneider Electrica za Hrvatsku, Sloveniju i BiH
ZAGREB - Arthur Vašarević, dosadašnji direktor prodaje u Schneider Electricu, s početkom veljače 2020.godine preuzeo je funkciju generalnog direktora kompanije Schneider Electric za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.
Herbalife zbog prijevare mora platiti 200 milijuna dolara i promijeniti poslovni model
NAGODBA
Herbalife zbog prijevare mora platiti 200 milijuna dolara i promijeniti poslovni model
NEW YORK - Herbalife da bi izbjegao sudski proces mora platiti 200 milijuna dolara i promijeniti poslovni model.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE