GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugal spreman nacionalizirati TAP

Portugal spreman nacionalizirati TAP
NACIONALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 14:34
Autor: SEEbiz / H

LISABON - Portugalska vlada spremna je nacionalizirati vodećeg avioprijevoznika budući da drugi veliki dioničar odbija predloženi državni kredit koji bi mu trebao pomoći u koronakrizi, izvijestili su u utorak mediji.

TAP je djelomično privatiziran 2015. godine. Država trenutno drži 50 posto udjela, 45 posto udjela u vlasništvu je brazilsko-američkog poduzetnika Davida Neelemana i njegovog konzorcija Atlantic Gatewaya a ostatak je u vlasništvu radnika.

Kompanija je u travnju zatražila pomoć vlade jer je zbog urušavanja potražnje pod utjecajem pandemije bila prisiljena obustaviti gotovo svih 2.500 letova tjedno. U svibnju su pokušali ponovo uvesti neke međunarodne letove ali potražnja je i dalje bila slaba pa su odustali.

Jučer su izvijestili da su u prvom tromjesečju poslovali s neto gubitkom od 395 milijuna eura uglavnom zbog gotovo potpune obustave zračnog prometa u vrijeme pandemije.

TAP je u prva tri ovogodišnja mjeseca prevezao 12,6 posto manje putnika nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju, ukupno 2,96 milijuna. Samo u ožujku njihov je broj pao 54,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Ministar: nećemo popustiti

Vlada je odlučila kompaniji odobriti 1,2 milijarde eura kredita, Europska komisija odobila je taj plan ali su pregovori s Atlantic Gatewayem zapeli.

Stoga se vlada sprema predsjedniku države uputiti prijedlog uredbe o nacionalizaciji TAP-a, izvijestio je danas tjednik Expresso.

Vlada je donijela odluku o nacionalizaciji nakon neuspjelih pregovora s Atlantic Gatewayom o državnom kreditu, piše tjednik.

U prijevozniku nisu odmah bili dostupni za komentar te informacije.

Ministar infrastrukture izjavio je danas da vlada namjerava nastaviti pregovore s partnerom iz privatnog sektora o održivom rješenju za TAP ali neće popustiti.

"I dalje namjeravamo izložiti prijedlog našem partneru iz privatnog sektora i nadam se da će biti prihvaćen", kazao je u utorak ministar Nuno Santos članovima parlamentarnog odbora.

"Trenutno smo spremni za sve opcije", dodao je ministar.

Tagovi: Portugal, TAP Portugal, David Neelman, Atlantic Gateway
PROČITAJ I OVO
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ODLUKE
Adris: Predložen novi sastav Nadzornog odbora i isplata dividende od 2,57 eura po dionici
ROVINJ - Nadzorni odbor Adris grupe, na sjednici održanoj danas u Rovinju, razmatrao je i utvrdio revidirana konsolidirana i nekonsolidirana godišnja financijska izvješća za 2023. godinu, te usvojio prijedloge odluka koje Nadzorni odbor predlaže Glavnoj skupštini.
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
RAST
Nestlé: Snažan rast u Hrvatskoj u prvom tromjesečju
ZAGREB – Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prva tri mjeseca 2024. godine.
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
PAD
Ericsson NT: Pad neto dobiti u prvom kvartalu
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla u prvom je tromjesečju ostvarila prihode od prodaje od 52 milijuna eura.
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
BLAGI RAST
Atlantic u prvom tromjesečju s 3,2 posto većom dobiti nego lani
ZAGREB - Atlantic Grupa je u prvom tromjesečju 2024. godine ostvarila neto dobit od 9,9 milijuna eura, što je 3,2 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, objavio je Atlantic.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE