GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugal načelno dogovorio preuzimanje kontrolnog udjela u TAP-u

Portugal načelno dogovorio preuzimanje kontrolnog udjela u TAP-u
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
LISABON - Portugalska vlada i privatni dioničari posrnulog zračnog prijevoznika TAP-a blizu su sporazuma kojim bi se državi omogućilo stjecanje kontrolnog udjela i izbjegla potpuna nacionalizacija, rekla su u četvertak dva upućena izvora.

Država trenutno drži 50 posto udjela u kompaniji a 45 posto udjela u vlasništvu je brazilsko-američkog poduzetnika Davida Neelemana i portugalskog poduzetnika Humberta Pedrose, partnera u konzorciju Atlantic Gateway. Ostatak drže radnici.

TAP je u travnju zatražio pomoć vlade jer je zbog urušavanja potražnje pod utjecajem pandemije bio prisiljen obustaviti gotovo svih 2.500 letova tjedno. U svibnju su pokušali ponovo uvesti neke međunarodne letove ali potražnja je i dalje bila slaba pa su odustali, podsjeća Reuters.

Vlada je odlučila kompaniji odobriti 1,2 milijarde eura kredita, Europska komisija odobila je taj plan ali su pregovori s Atlantic Gatewayem zapeli jer dvojica poduzetnika smatraju da bi država tim kreditom osigurala veću kontrolu nad kompanijom.

Početkom tjedna tjednik Expresso izvijestio je da se vlada nakon neuspjelih pregovora s Atlantic Gatewayom o državnom kreditu sprema predsjedniku uputiti prijedlog uredbe o nacionalizaciji TAP-a.

Ministar infrastrukture Nuno Santos kazao je da vlada želi nastaviti pregovore ali neće popustiti.

Prema izjavama jednog izvora, pregovori su jutros intenzivirani, rezultiravši nacrtom sporazuma prema kojem bi Neeleman prestao biti dioničar TAP-a dok bi Pedrosa ostao.

Drugi je izvor kazao da je dogovor gotovo sklopljen, treba još usuglasiti neke pojedinosti koje se najvećim dijelom odnose na konkretno povećanje vlasničkog udjela portugalske države i visinu konačnog udjela dioničara Pedrose.

Iz portugalskog ministarstva infrastrukture odbili su komentirati izjave tih izvora.

Očekuje se da će vlada objaviti konačnu odluku o sudbini TAP-a nakon današnje sjednice. Premijer Antonio Costa kazao je jučer da će vrlo skoro biti objavljeno "stabilno rješenje" za TAP.

TAP je u prvom tromjesečju poslovao s neto gubitkom od 395 milijuna eura.

Tagovi: TAP Portugal, Atlantic Gateway, Nuno Santos, David Neelman, Humberto Pedrosa, Portugal
PROČITAJ I OVO
Kodak postaje farmaceutska kompanija, dionice katapultirane
NOVI POČETAK
Kodak postaje farmaceutska kompanija, dionice katapultirane
NEW YORK - Američka kompanija Kodak, nekada pionir na tržištu fotografije, ponovo se budi. Sada kao farmacuetski proizvođač, koji će Amerikancima pomagati u boju protiv korona krize.
Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije
CIGARETE
Rast proizvodnje i izvoza cigareta u vreme pandemije
BEOGRAD - Duvanska industrija u Srbiji je među retkim privrednim granama koje su za prvih pet meseci i u vreme trajanja pandemije povećale proizvodnju i izvoz, rekao je danas sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović.
Institut IGH kasni s objavom poslovnih rezultata
KAŠNJENJE
Institut IGH kasni s objavom poslovnih rezultata
ZAGREB - Institut IGH izvijestio je kako uslijed otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19 i mjerama koje se poduzimaju radi sprečavanja širenja zaraze sa tom bolešću, Društvo nije bilo u mogućnosti ispuniti propisane obveze u vezi objave tromjesečnog izvještaja za drugo tromjesečje 2020. godine, a u rokovima i na način propisan Zakonom o tržištu kapitala.
Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto
PAD
Allianz: Neto prihod u drugom kvartalu pao 28,6 posto
MUNCHEN - Allianz je nastavio uspješno svladavati izazove aktualne krize, te je u drugom tromjesečju 2020. godine ostvario vrlo dobre rezultate. Pa ipak, s obzirom na tekuću neizvjesnost i nedoumice, trenutno ne žele izaći s ažuriranom prognozom operativne dobiti za 2020. godinu.
SAS reducira broj letova prema Splitu
LETOVI
SAS reducira broj letova prema Splitu
STOCKHOLM - Scandinavian Airlines (SAS) objavio je svoj red letenja za kolovoz u kojem će značajno reducirati broj tjednih letova prema Zračnoj luci Split.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE