GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Portugal načelno dogovorio preuzimanje kontrolnog udjela u TAP-u

Portugal načelno dogovorio preuzimanje kontrolnog udjela u TAP-u
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2020 / 16:39
Autor: SEEbiz / H
LISABON - Portugalska vlada i privatni dioničari posrnulog zračnog prijevoznika TAP-a blizu su sporazuma kojim bi se državi omogućilo stjecanje kontrolnog udjela i izbjegla potpuna nacionalizacija, rekla su u četvertak dva upućena izvora.

Država trenutno drži 50 posto udjela u kompaniji a 45 posto udjela u vlasništvu je brazilsko-američkog poduzetnika Davida Neelemana i portugalskog poduzetnika Humberta Pedrose, partnera u konzorciju Atlantic Gateway. Ostatak drže radnici.

TAP je u travnju zatražio pomoć vlade jer je zbog urušavanja potražnje pod utjecajem pandemije bio prisiljen obustaviti gotovo svih 2.500 letova tjedno. U svibnju su pokušali ponovo uvesti neke međunarodne letove ali potražnja je i dalje bila slaba pa su odustali, podsjeća Reuters.

Vlada je odlučila kompaniji odobriti 1,2 milijarde eura kredita, Europska komisija odobila je taj plan ali su pregovori s Atlantic Gatewayem zapeli jer dvojica poduzetnika smatraju da bi država tim kreditom osigurala veću kontrolu nad kompanijom.

Početkom tjedna tjednik Expresso izvijestio je da se vlada nakon neuspjelih pregovora s Atlantic Gatewayom o državnom kreditu sprema predsjedniku uputiti prijedlog uredbe o nacionalizaciji TAP-a.

Ministar infrastrukture Nuno Santos kazao je da vlada želi nastaviti pregovore ali neće popustiti.

Prema izjavama jednog izvora, pregovori su jutros intenzivirani, rezultiravši nacrtom sporazuma prema kojem bi Neeleman prestao biti dioničar TAP-a dok bi Pedrosa ostao.

Drugi je izvor kazao da je dogovor gotovo sklopljen, treba još usuglasiti neke pojedinosti koje se najvećim dijelom odnose na konkretno povećanje vlasničkog udjela portugalske države i visinu konačnog udjela dioničara Pedrose.

Iz portugalskog ministarstva infrastrukture odbili su komentirati izjave tih izvora.

Očekuje se da će vlada objaviti konačnu odluku o sudbini TAP-a nakon današnje sjednice. Premijer Antonio Costa kazao je jučer da će vrlo skoro biti objavljeno "stabilno rješenje" za TAP.

TAP je u prvom tromjesečju poslovao s neto gubitkom od 395 milijuna eura.

Tagovi: TAP Portugal, Atlantic Gateway, Nuno Santos, David Neelman, Humberto Pedrosa, Portugal
PROČITAJ I OVO
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
PRODAJA
Zdravko Alvir prodao svoj udjel u Zvečevu za 6,68 milijuna eura
POŽEGA - Koanditorska industrija Zvečevo izvijestila je da je dosadašnji većinski vlasnik te požeške kompanije i donedavni predsjednik Uprave Zdravko Alvir realizirao prodaju ukupno 213.167 redovnih dionica Zvečeva serije A i 74.562 redovne dionice serije B., te tako više nema dionica te kompanije u svom vlasništvu.
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
GUBITAK
Boeing u prvom kvartalu ostvario gubitak od 343 milijuna dolara
SEATTLE - Američki proizvođač zrakoplova Boeing prvo je ovogodišnje tromjesečje završio s dubokim gubitkom od 343 milijuna dolara, dok je prije godinu dana iznosio 414 milijuna dolara.
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
DIVIDENDA
Valamar potvrdio isplatu dividende od 0,22 eura
POREČ – Na održanoj Glavnoj skupštini Valamara usvojena je odluka o isplati dividende dioničarima u visini od 0,22 eura po dionici, što je 10 % više nego u prethodnoj godini.
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
REKORDI
United Grupa ostvarila rekordne rezultate u 2023.
AMSTERDAM - United Grupa (UG), vodeća telekomunikacijska i medijska tvrtka u jugoistočnoj Europi, ostvarila je rekordne financijske rezultate u 2023. godini.
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
DIVIDENDA
Atlantic Grupa predlaže dividendu od 1,2 eura
ZAGREB - Atlantic Grupa je jučer održala sjednice Nadzornog odbora i Uprave na kojima je donesen prijedlog raspodjele dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE