GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poništen natječaj za koncesiju na Zagrebačkoj obali

Poništen natječaj za koncesiju na Zagrebačkoj obali
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2020 / 17:04
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA – Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka poništilo je postupak davanja koncesije na kontejnerskom terminalu Zagrebačka obala, samo dan prije isteka roka za odabir najbolje ponude.

Iz Lučke uprave o naprasnom su se poništenju javnog natječaja oglasili tek šturim priopćenjem u kojemu najavljuju raspisivanje novog, bez ijedne riječi o razlozima donošenja ovakve odluke.

– Upravno vijeće Lučke uprave Rijeka donijelo je danas Odluku o poništenju postupka davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u luci Rijeka i Odluku o utvrđivanju teksta Obavijesti o namjeri davanja koncesije u ponovljenom postupku. Sukladno ovoj Odluci, Lučka uprava Rijeka će u najkraćem mogućem zakonskom roku započeti novi postupak davanja koncesije za razvoj, poslovanje i upravljanje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom. Novi natječaj će se provoditi javnim prikupljanjem ponuda u otvorenom postupku koji će trajati 35 dana od objave Obavijesti o namjeri davanja koncesije, stoji u priopćenju Lučke uprave.

Niti iz Lučke uprave niti iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nisu bili raspoloženi za dodatna objašnjenja ove odluke, no iznimno kratak rok za raspisvanje i provedbu novog natječaja upućuje da će propozicije natječaja biti djelomično izmijenjene u odnosu na poništeni natječaj, kao i da se odluka pripremala već duže vrijeme.

Ne bi čudilo ni da su na ovakvu odluku utjecali i mogući pritisci iz Europske unije koja sufinancira velik broj projekata na riječkom prometnom pravcu koji je dio Mediteranskog koridora glavne europske TEN-T mreže, a posebice od izbijanja koronakrize nije sklona ulasku tvrtki iz trećih zemalja u velike infrastrukturne projekte čime zaradu gube europske tvrtke. Tu je i mogući pritisak SAD-a koji se već godinama otvoreno protivi širenju kineskog utjecaja u Europi i svijetu.

Na natječaj su, u drugom krugu, podsjećamo, bile stigle dvije obvezujuće ponude. Ona kineskog konzorcija koji čine Ningbo Zhoushan Port Company, tvrtka koja upravlja najvećom kineskom i svjetskom lukom, Tianjin Port Overseas Holding i China Road and Bridges Corporation(CRBC), tvrtka koja gradi Pelješki most te ponuda konzorcija koji čine APM Terminals, tvrtka-kćer brodarskog diva A.P.Moller-Maersk koja upravlja velikim brojem terminala širom svijeta, (s 51 posto udjela) i Enna Logic, tvrtka koja posluje u sastavu domaćeg energetsko-logističkog koncerna PPD(s 49 posto udjela)…

Tagovi: Zagrebačka obala, APM Terminals, Tianjin Port Overseas Holding Limited, Enna Logic, Ningbo Zhoushan Port Company Limited, China Road and Bridge Corporation, Prvo plinarsko društvo, PPD grupa, Denis Vukorepa,
PROČITAJ I OVO
Oštar pad dobiti H&M-a
LOŠE BROJKE
Oštar pad dobiti H&M-a
STOCKHOLM - Švedski modni div H&M objavio je vrlo slabe rezultate i ogroman gubitak u zadnjem kvartalu 2022.
Pevex reagira: Zdravko Pevec laže
REAKCIJE
Pevex reagira: Zdravko Pevec laže
ZAGREB - Iz tvrtke Pevex reagirali su na tvrde Zdravka Peveca o tome da je Pevexu sudski zabranjeno koriđtenje imena Pevex.
Prihodi u slovenskoj maloprodaji na krilima goriva lani porasli za petinu
RAST
Prihodi u slovenskoj maloprodaji na krilima goriva lani porasli za petinu

LJUBLJANA - Realni prihod od prodaje u trgovini na malo lani je bio 20,3 posto veći nego godinu prije. Najviše je porasla u trgovini motornim gorivima, više od 57 posto.
Philips otpušta više od 1.000 radnika
REZOVI
Philips otpušta više od 1.000 radnika
EINDHOVEN - Zbog najnovije organizacije rada tvrtka Philips planira nova otpuštanja, a samo u Nizozemskoj planira smanjiti broj radnih mjesta za više od 1000.
Pravna pobjeda Zdravka Peveca: Pevex se više ne smije zvati Pevex
PRAVNA BITKA
Pravna pobjeda Zdravka Peveca: Pevex se više ne smije zvati Pevex
ZAGREB - Zdravko Pevec, nekadašnji vlasnik lanca trgovina koji se sada zove Pevex, tvrdi da mu je Upravni sud dao za pravo te da se Pevex prema sudskoj odluci više ne smije zvati Pevex.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE