GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brod

Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brod
TESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 17:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture objavilo je u srijedu da je pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus kako bi se mogli ukrcati na brodove u međunarodnoj plovidbi.

"Pomorci, kao specifična skupina radnika, suočeni su s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja a posebno u trenutnim okolnostima, gdje većina brodara zahtjeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2 izrađen PCR metodom", navodi se u priopćenju Ministarstva.

Stoga je Ministarstvo od Stožera civilne zaštite zatražilo razmatranje i eventualno odobrenje mogućnosti testiranja pomoraca prije odlaska na brod kako bi pomorci mogli izbjeći situaciju nemogućnosti ukrcaja na brodove u međunarodnoj plovidbi a koja posljedično vodi i gubitku posla kao i redovnih primanja.

Slijedom te inicijative, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je dao uputu odnosno odobrio mogućnost testiranja hrvatskih pomoraca kao preduvjeta za rad i zaposlenje, čime pomorci spadaju u posebnu skupinu radnika budući da se takvi preduvjeti kod mnogih drugih zanimanja nužno ne zahtijevaju, ističu iz Ministarstva, koje je tu uputu objavio na svojim službenim internet stranicama (https://bit.ly/2Sjm62y). .

"Pomorci u međunarodnoj plovidbi koji će se u svrhu odobrenja ukrcaja na brod morati testirati to će moći napraviti u županijskim zavodima za javno zdravstvo koji su kapacitirani u dovoljnoj mjeri da mogu preuzeti i provoditi testiranje pomoraca na SARS-CoV-2", navode iz Ministarstva mora, uz napomenu da se pomorci za dogovor oko testiranja mogu obratiti izravno županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Inače, uputa HZJZ o mogućnosti provedbe testiranja pomoraca datirana je s 23. travanja. U njoj se, uz ostalo, navodi kako su temeljem kontakata sa zavodima za javno zdravstvo u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, ti zavodi kapacitirani u dovoljnoj mjeri za testiranje pomoraca, izuzev zavoda u Dubrovniku koji je trenutno "podkapacitiran za taj zahtjev".

Tagovi: pomorci, testiranje na koronavirus, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
PROČITAJ I OVO
Zračne luke i komercijalni turistički smještaj u svibnju s minusima iznad 95 %
KATASTROFA
Zračne luke i komercijalni turistički smještaj u svibnju s minusima iznad 95 %
ZAGREB - Pandemija Covida-19 i u svibnju je, treći mjesec za redom, u Hrvatskoj uzrokovala veliki pad dolazaka putnika, kojih je u zračnim lukama bilo 98,3 posto manje, a u komercijalnom turističkom smještaju 96 posto manje nego u istom mjesecu 2019., pokazuju podaci DZS-a.
Moderna: Završna klinička ispitivanja za cjepivo počinju krajem mjeseca
CJEPIVO
Moderna: Završna klinička ispitivanja za cjepivo počinju krajem mjeseca
NEW YORK - Američki farmaceutski koncern Moderna Inc u utorak je priopćio da 27. srpnja, ili oko tog datuma, kreću završna klinička ispitivanja za cjepivo protiv covida-19.
Glavna skupština Badela 1862 odlučila o istiskivanju manjinskih dioničara
ODLUKE
Glavna skupština Badela 1862 odlučila o istiskivanju manjinskih dioničara
ZAGREB - Glavna skupština Badela 1862 u utorak je donijela odluku o prijenosu dionica manjinskih dioničara na glavnog dioničara, Meteor grupu - Labud, uz plaćanje otpremnine od 12,86 kuna za dionicu.
Swatch: Prvi polugodišnji gubitak u povijesti
GUBITAK
Swatch: Prvi polugodišnji gubitak u povijesti
ŽENEVA - Švicarski proizvođač satova Swatch u prvoj je polovini godine zbog pandemije Covida 19 smanjio broj zaposlenih u svijetu za 6,5 posto i trajno zatvorio 260 trgovina, zaključivši prvi puta u povijesti šestomjesečno razdoblje s gubitkom.
Austrija uvodi zabranu putničkog zračnog prometa s balkanskim zemljama
ZABRANE
Austrija uvodi zabranu putničkog zračnog prometa s balkanskim zemljama
BEČ - Austrija je u utorak objavila kako ukida putničke zrakoplovne veze s većinom balkanskih zemalja te Moldavijom i Egiptom kako bi smanjila rizik da putnici zaraženi koronavirusom uđu u zemlju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE