GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poljski OT Logistics prodao 17,51 posto dionica Luke Rijeka

Poljski OT Logistics prodao 17,51 posto dionica Luke Rijeka
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2021 / 16:02
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Poljski OT Logistics (OTL) više nije najveći pojedinačni dioničar u Luci Rijeka, jer je 17,51 posto dionica prenio na poljski Rubicon Partners Ventures, pa sada OTL drži još 9,84 posto dionica te tvrtke, objavljeno je u petak putem Zagrebačke burze.

Luka Rijeka je, naime, prenijela obavijest da je OTL prije dva dana, 31. ožujka prenio 2.360.924 dionice ili 17,51 posto dionica na Rubicon Partners, čime je OTL pao ispod deset posto vlasništva jer sada drži 1.325.812, ili 9,84 posto dionica Luke Rijeka.

Izjava o prijenosu tih dionica između OTL-a i Rubicon Partners Ventures potpisana je 30. rujna, navodi se u objavi, bez preciziranja o kakvoj je točno transakciji bila riječ i kolika je njena vrijednost. Vijest o toj transakciji prenijeli su proteklih dana i pojedini poljski portali, a na jednom od njih navedeno je da je taj ugovor realiziran po cijeni dionice Luke Rijeka od 35 kuna.

Po podatcima o deset najvećih dioničara u Luci Rijeka, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) sada drži 25,02 posto dionica, Rubicon Partners 17,51 posto, AZ obvezni mirovinski fond (kategorije B) 15,02 posto, OTL 9,84 posto, veće vlasničke udjele imaju još i PBZ/Croatia osiguranje obvezni mirovinski fond (kategorije B) 7,60 posto, Erste plavi obvezni mirovinski fond (kategorije B) 6,81 posto, a manje pojedinačne udjele imaju još neki obvezi i dobrovoljni mirovinski fondovi.

Poljski OT Logistics u vlasničku je strukturu Luke Rijeka ušao 2015. godine, a temeljem međudioničarskog ugovora s dva mirovinska fonda (AZ i Erste Plavi) kontrolirao je većinski paket dionica, kao i upravljanje, no to je razdoblje bilo obilježeno i smanjenjem prometa i prihoda, osipanjem kadrova i narušenim poslovnim odnosima s dugogodišnjim poslovnim partnerima.

Tako je sredinom 2019. godine poljska kompanija izvijestila o jednostranom raskidanju međudioničarskog ugovora s AZ mirovinskim fondom, a kako bi izbjegla obavezu otkupa dionica od AZ fonda. OTL je potom (u 2020. godini) izgubio i arbitražni spor pred Stalnim arbitražnim sudištem Hrvatske gospodarske komore oko raskida međudioničarskog ugovora s AZ mirovinskim fondovima.

Poljski Rubicon Partners je neovisna tvrtka koja pruža usluge investicijskog bankarstva te ulaže samostalno, uglavnom u inovativne start-upove. Provodi transakcije na području spajanja i preuzimanja, organizira financiranje investicijskih projekata na privatnom i javnom tržištu, kao i složene projekte savjetovanja i restrukturiranja. Od 2008. godine ta je tvrtka dovršila više od 99 transakcija ukupne vrijednosti veće od 3,1 milijardu poljskih zlota, neki su od podataka s internetske stranice Rubicon Partnersa.

Tagovi: OT Logistics, Luka Rijeka, AZ OMF, Rubicon Partners Ventures
PROČITAJ I OVO
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
GUBICI
Strane su tvrtke zbog odlaska iz Rusije izgubile čak 107 milijardi dolara
LONDON - Korporacijski egzodus iz Rusije od njezine invazije na Ukrajinu 2022. koštao je strane tvrtke više od 107 milijardi dolara u otpisima i izgubljenim prihodima, pokazala je Reutersova analiza dokumenata i izjava tvrtki.
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
OTKRIĆA
Spar otkrio kako ih je Orban pokušao reketariti, povlače kapital iz Mađarske
BUDIMPEŠTA - Mađarski premijer Viktor Orbán i njegova vlada u središtu su skandala s austrijskom tvrtkom “Spar” koja posjeduje trgovačke lance u Mađarskoj i drugim zemljama.
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
DOGOVOR
Lufthansa i sindikat postigli su dogovor o povećanju plaća osoblja zračne luke
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa i sindikat Verdi danas su nakon trodnevnog posredovanja, koje je uslijedilo nakon višetjednih pregovora, postigli dogovor o kolektivnom ugovoru za oko 25.000 zaposlenih u zračnoj luci, koji uključuje i povećanje plaća.
ITA Airways smanjio gubitke
POBOLJŠANJE
ITA Airways smanjio gubitke
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways lani je ostvario neto gubitak od pet milijuna eura, nakon što je godinu prije dosegnuo 486 milijuna eura.
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
SJAJNE BROJKE
H&M poslovnu godinu započeo s udvostručenjem dobiti
STOCKHOLM - Švedski tekstilni div Hennes & Mauritz (H&M) u tri je mjeseca do kraja veljače ostvario 1,2 milijarde kruna (oko 105 milijuna eura) čiste dobiti, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani. Prihodi su pali za dva posto na 53,7 milijardi kruna (4,7 milijardi eura).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE